Yıldırım Belediyesi’nin yaklaşık 1,5 yıldır üzerinde çalıştığı 4 bin konutluk örnek kentsel dönüşüm projesi Mart ayında start alıyor. Yeni Yıldırım olarak adlandırılabilecek Mevlana Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 55 hektarlık alanda uygulanacağını ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Konutların yanı sıra ticaret alanları, alışveriş merkezleri, sosyal donatı alanlarıyla çok özel bir kent ortaya çıkacağını söyledi.
Yıldırım Belediyesi titiz bir şekilde altyapısını hazırladığı kentsel dönüşüme start veriyor. Yıldırım Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projelerinde kat sayısının kısıtlı olduğunu, çok yüksek binalardan oluşmadığına dikkat çeken Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, esnek binalarla sokak kültürünü muhafaza edeceklerini söyledi. Yüksek İhtisas Hastanesi karşısından inen Samanlı Bulvarı ile Samanlı Kavşağı’ndan Otosansit’e giden 11 Eylül Bulvarı’nın kesiştiği bölgeden projenin startına başlayacaklarını kaydeden Edebali, “Yeni Yıldırım olarak adlandırılabilecek Mevlana Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi, 55 hektarlık alanda uygulanacak. Konutların yanı sıra ticaret alanları, alışveriş merkezleri, sosyal donatı alanlarıyla çok özel bir kent ortaya çıkacak. Şehircilik anlamında yeni bir yaşam seviyesine çıkacağız. Bisiklet yolları, yaya yolları, cami, okul, sağlık alanlar ve pazar alanları hepsi olacak. Yani biz yeni bir mahalleden çok yeni bir kentte yaşam alanı planladık” dedi.
MİMARİ KONSEPTTE SU VE YEŞİL TEMASI ÖNE ÇIKARILDI
Mevlana Mahallesi’nde geleneklere özgü mahalle ve sokak kültürünü koruyacaklarını ifade eden Başkan Edebali, “Kentsel dönüşüm yaşayanların sosyal yaşamlarına uygun değilse mutlu olmazlar. Vatandaşların alışık olmadıkları yüksek binalar onları mutlu edeceğine başka sorunları ortaya çıkarır. Yapacağımız proje ile Bursa’nın en özel bölgesi burası olacak. Türkiye’nin kentsel dönüşüm örneği olacak. Yeni bir yaşam isteyen herkes Mevlana Mahallesinde olmak isteyecek. Mimari konsepti tamamlanan, Mevlana Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 5 binlik ve 25 binlik planları Şehircilik ve çevre bakanlığı tarafından onaylandı. Binlik planlar için de belediyeye yetki verildi. Şu anda statik, betonarme, elektrik projeleri devam ediyor. Bu alan üzerinde 3 binin üzerinde konut var. Projeyle de 4 bin üzerinde yeni konut üretilecek” diye konuştu.
Mevlana Kentsel Dönüşüm Projesi’nin mart ayı sonunda temelini atmayı hedeflediklerini belirten Başkan Edebali, “Proje aşamasından sonra ihaleye çıkacak. Mart ayı sonunda temeli atıp projenin startını vereceğiz. 3 yıl içinde, yani 2019’da da bitirmeyi düşünüyoruz. Görevimiz bitmeden bu projeyi bitireceğiz. Bizim belediyecilik olarak tepeden inme, katılımcı olmayan bir anlayışımız yok. Ortak akılı önemsiyoruz. Nitekim Mevlana projemizi de ortak akılla hazırladık. Tasarımı mülk sahipleriyle tek tek görüştük. Bire bir görüşmelerin yanı sıra aile görüşlerini önemsedik. Topluca bir araya gelip vatandaşın uzlaşma önerilerini de aldık. Mevlana’daki kentsel dönüşümde modern, nitelikli ve esnek az katlı binalarda 60 metrekareden 140 metrekareye kadar daireler var. Bu yeni bir konsept olacak. Boşaltılan binalarda inşaat başlayacak. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. İnşaatlar başladığında, vatandaş vereceği konutun karşılığında alacağı daireyi görecek. Başka bir yere taşındığındaysa yasanın verdiği kira hakkından yararlanacak” dedi.
Öte yandan mimari projede su ve yeşil de ön plana çıkarıldı. Tüm sokaklarda su koridoru olacak ve tüm sokaklardan yeşillikle donatılmış bir meydana çıkılacak.