Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Projesi için Malcılar Fabrikası’na 21 milyon lira ödediklerini belirterek, “Burada kamulaştırmalara harcadığımız para 80 milyon liraya yaklaştı. Mahkemeden çıkacak kararla birlikte Malcılar Fabrikası’nı yıkacağız” dedi. Mudanya Sahil Projesi’nin yeniden ihale edilip yer tesliminin yapıldığını ifade eden Başkan Altepe, çalışmaların kısa sürede başlayacağını, T2 projesiyle ilgili ise Danıştay’dan yakın zamanda cevap beklendiğini kaydetti.
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, çeşitli tartışmalarla birlikte gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni hükümetin hayırlı olması temennisinde bulunurken, “Bursa yeni kabinede güçlü şekilde temsil edilecektir. Beklentimiz bu şekilde. İnşallah bunda bir değişiklik olmaz. Büyükşehir Belediyemiz olarak Bursa ve dışında bizlere düşen görevleri en güzel şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Dünya gündemine gelme konusunda güzel mesafeler alındı” dedi.
MECLİSTE MUDANYA TARTIŞMASI
T2 tramvay hattıyla ilgili Danıştay’dan cevap beklendiğini, yakın zamanda inşaatın yeniden başlayacağını ifade eden Başkan Altepe, Mudanya Sahil Projesi ile ilgili ise yeniden ihaleye çıktıklarını ve yer teslimi yaptıklarını inşaatın yakında başlayacağını kaydetti. Başkan Altepe, Mudanya İskelesi’nin Bakanlar Kurulu kararıyla Büyükşehir’e verildiğini, yatırımları artık kendilerinin yapacağını vurgulayarak, “Büyükşehir olarak artık yatırımları biz yapacağız. Sahilde büyükşehir var. Yatırım yapmak için projeler onaylanıyor. İlk sahil planlarını yapan Bursa Büyükşehir. Planlar onaylandıkça yüzlerce trilyon yatırım lazım. Sahil ve ova kolektör 500 trilyon Buski’nin yatırımı var. Mudanya’nın sahiline çektiğimiz kolekter arıtma tesisi 100 trilyon. Mevcut raylı sistemin Mudanya’ya gitmesi için 100 trilyon gidecek. 3 kalemde Mudanya’ya 300 trilyon yatırım yapacağız. “Mudanya’nın üzerine niye gidiyorsunuz” eleştirisi var. Mütareke Binasını yaptınız, Hasan Bey Hamamı’nı restore ettiniz de elinizi mi tuttuk. Mudanyada kimin elini tuttuk. Bizim sadece sahilleri süpürdüğümüz 3 tane makine 2 milyon TL. Eşkel’e gidin çalışma görün. Bundan önce ne haldeymiş. Bunları ilçe belediyesi yapsa, niye orada olalım. Bursa’nın parasını sahilde, kırsalda harcıyoruz. Yıldırım’ın raylı sistemini programladık. Yer üstünden gitmiyor. Yer altından yapacağız. Mudanya’ya ilave marina, liman, barınak yapacağız. İlçe belediyeleri yapsaydı büyükşehir orada olmazdı” diye konuştu.
Stadyumla ilgili eleştirelere de cevap veren Başkan Altepe, “Stadyumla ilgili kamulaştırması bitmeyen parsele girmemek için tuğladan çalışma yapılmış. Burada da çöküntü olmuş. Ufak tefek eksikler var. Bursaspor stad yaptı da elini mi tutuk. Böyle bir şans yok. Herkes memnun. Muhalefet eksik arıyor. Bardağın boş tarafına bakıyorsunuz. Herkes övüyor. Spor programlarını izleyin. Hangi stad için bu kadar övgü var. 45 tane firma ihaleye girmiş, en düşük veren almış. Bitirene kadar uğraşmışız. Kalan eksikleri bitirmek için çalışıyoruz. Bu bizden kaynaklanmıyor. Belediye binası için 42 firma ihaleye girmiş, en düşük veren işi yapmış. Ancak iflas eden, erteleme kararı alan var. Kamu İhale Kurumu böyle istiyor. Mahkemeden karar geliyor. Uğraşmak zorunda kalıyoruz. Diğer stadyumlar ve belediye binaları ile karşılaştırın. Ben her gün İnönü Stadı’nın üzerinden uçuyorum. İstanbul’a gidince helikopter oraya iniyor. Metrekare fiyatlarını, kalitesini ve kamulaştırma bedellerini karşılaştırın. 52 bin metrekare belediye binasını 52 milyon liraya yaptık. Metrekaresi bin liraya geliyor. Nerede böyle bir imalat ve fiyat var” diye konuştu.
MALCILAR BİNASI’NA 21 TRİLYON
Başkan Altepe, Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Projesi’nde bir virajı daha aldıklarını, Malcılar Binası için 9 dönümlük yere 21 milyon lira kamulaştırma bedelini ödediklerini kaydederek, “Bugüne kadar kamulaştırmaya 80 milyon lira harcadık. Artık bölgede zor olan binaların kamulaştırması bitiyor. Burası teşvik bölgesi. 1,5 milyon metrekare. Sıcaksu ile beraber Kültürpark’ı da içine kattık. Termal yatırım yapılacak. Onlarca trilyon lirayı bölge canlansın, Bursa kazansın, Türkiye’nin şaheseri ortaya çıksın” diye harcıyoruz. Malcılar Fabrikası’nın kamulaştırmasıyla dönüşüm büyük ölçüde hızlanmış olacak” şeklinde konuştu.
Canlı hayvan et borsası için Badırga’da kamulaştırmanın yüzde 60’ına geldiklerini anlatan Başkan Altepe, sosyal tesis sayısının 54’e ulaştığını, her ilçeden her bölgeden talep geldiğini, sahil şeridindeki çalışmaların devam ettiğini, deniz uçağına yeni araçlar alınmasıyla filonun güçleneceğini ve Yunuseli’ne de uçuşların başlayacağını, yeni yollar, yeni projelerle Türkiye ve dünya çapında Bursa’nın konuşulduğunu sözlerine ekledi.
“PROJELER KÖRDÜĞÜME GİDİYOR”
Mecliste muhalefet partisi sözcüleri ise söz alarak Başkan Altepe’ye sorular yönelttiler. Bugünkü toplantıda zaman zaman gerginlikler de yaşandı. CHP’li Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ, T2 projesi öncesi uyarıda bulunduklarını ve haklı çıktıklarını iddia ederek, “Mudanya Sahil Projesi’nde ihalede eşekten düştük. Bunu çok iyi biliyoruz. T2’de ikinci firmanın mahkeme yoluna gittiği, sahil projesiyle bütünleştiğini gördük. Zaman kaybı olmaması, bu hataya tekrar düşmemek gerektiğini, mahkeme sürecinden sonra yer teslimi yapılmasını önermiştik. Başkan, “mahkeme kararlarını bekleyeceğiz” demişti. Yine haklı çıktık. T2 tramvay hattı durdu Şantiye söküldü. Danıştay’dan karar bekliyoruz. Bu da Mudanya Sahil Projesi’nde olduğu gibi kördüğüme gidiyor. Başlanıç doğru gitseydi, bu kadar para ve zaman harcanmazdı. Burası kördüğüme doğru gidiyor. Vakıfköy’deki temel atma töreninde gördük ki, ağaç sökme makinemiz de var. Yalova Yolu’ndaki ağaçlar kesilmeden başka yere nakledilebilirdi” diye konuştu.
“MUDANYA’DA KISIR ÇEKİŞME KİMSEYE FAYDA GETİRMEZ”
Yeni Stadyumla ilgili bilmecenin çözülmediğini belirten Aktuğ, “Niye acele açıldığını, ileride can ve mal güvenliğine sıkıntı vereceğini söyledik. Açılması gerektiği söylendi. Stad daha çalışır vaziyete gelmeden dökülüyor. Seyrici girişi çöp, şantiye alanları, otopark kısmındaki şantiye görünümü. İşin özü stadyumdaki şantiye görünümü bitmedi. Beşiktaş çok daha sonradan başladı. Bitirdi. Görkemli stad yaptı. Sınıfa kaldık. Prestij kazanıyorduk, kaybetmeye başladık. Stad bizim için önemli. Bir an önce şantiye görünümünden çıkarılmalı. Mudanya’daki iskele 1955 yılından beri Mudanya Belediyesi’ndeydi. Güzelyalı Piknik alanı 18 aydan beri harabe ve pislik vaziyette. Mudanya’daki BUDO iskelesi, Güzelyalı iskelesi olsun. Neden bu kadar Mudanya’nın üzerine geliyorsunuz. Ortak şekilde çözmeden neden alıyorsunuz. Mudanya’daki kısır çekişme kimseye fayda sağlamaz. Gelin insiyatifler varsa konuşalım, Mudanya’nın hayrına beraber yapalım. Kısır çekişmeye girildiğinde Bursa ve Mudanya kaybediyor. Eski tramvaylar neden yolda kalıyor. Bir an önce yeni tramvayların hizmete alınmasını istiyoruz. Teknik Malzeme Kavşağı’nda imar değişikliği yapılırsa, yarın öbür gün oraya kavşak yapılmak istendiğinde büyük kamulaştırma bedelleri ödenmek zorunda kalabilir” diye konuştu. Başkan Altepe de, Mudanya Belediyesi’nin bu duruma sebep olduğunu ima ederken, ayrım yapmadan 300 milyon lirayı bulan yatırımı Mudanya’ya kazandıracaklarını ifade etti
FESTİVAL TEPKİSİ
MHP’li Meclis Üyesi İhsan Bilgili ise, bu kadar şehit ve acı varken, şarkılı sözlü festival yapmanın anlamının olmadığını kaydederek, “Milletin acısı varken diğer yandan sazlı sözlü kutlama ve festival yapılıyor. Bunun uygun olmadığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Bilgili, Bahar Hastanesi’nin yerinin son durumuyla ilgili de Başkan Altepe’den bilgi istedi.
Başkan Altepe de, ulusal yas ilan edilmediğini, cemiyetlerin, düğünlerin, festivallerin sürdüğünü, terörün asıl gayesinin korku panik yaşatıp günlük hayatı etkilemek olduğunu sözlerine ekledi.
Bursa Kent