Bursa’nın ekonomi hayatında farklı sektörlerde önemli yatırımlara imza atan Konat İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Konat, Bursa’da kaliteli ve güven duyulan imalatlara imza attıklarını söyledi.
Bursa’nın ekonomi hayatında farklı sektörlerde önemli yatırımlara imza atan Konat İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Konat, Bursa’da kaliteli ve güven duyulan imalatlara imza attıklarını söyledi.
Öncelikle Konat İnşaat’ı tanımak istiyorum. Nasıl bir şirket yapınız var?
Konat İnşaat, tamamen bir aile şirketi. 5 erkek kardeşiz. Mimar, Elektronik mühendisi, iktisatçı ve makineci olan kardeşlerim var. Herkes kendi uzmanlık alanına göre şirkette göreve sahip. İnşaat, baba mesleği olduğu için hepimizin ortak çatısı. Makine, tekstil, mobilya, hizmet sektörlerinde de faaliyet gösteriyoruz.
Şirketiniz şuanda ikinci nesilde görünüyor. Aile şirketlerinin en önemli sorunu kurumsallaşma olarak öne çıkıyor. Siz, şirketi 3 kuşağa nasıl taşımayı planlıyorsunuz?
Şirketi üçüncü kuşağa taşıma adına kurumsallaşmaya yönelik görüşmeler yapıyoruz. Sağladığımız görev dağılımıyla ikinci nesilde kurumsallaşma süreci kendini fazla hissettirmiyor ama gelecekte bu sürecin profesyonel yönetiminin gerekli olduğunu görüyoruz. Bu noktada çocuklarımızın eğitimlerini oldukça önemsiyoruz.
Şirkette nasıl bir görev dağılımı var?
Her ne kadar geç kalmış olduğumuzu düşünüyor olsam da görev tanımlaması yaptık, insan kaynaklarından şirket yönetimine kadar farklı alanlarda maaş sistemi oluşturduk. Ben şirkette yönetim kurulu başkan yardımcısıyım. Başkanlık görevini abim üstlendi.
Şirket faslından Bursa’ya ve ana konumuz kentsel dönüşüme yönelmek istiyorum. Başlangıçta Bursa’yı nasıl tanımlarsınız?
Bursa potansiyeli itibarıyla Türkiye’de önemli çekim merkezlerinden biri. Türkiye’nin her yerinden göç aldığı düşünüldüğünde bu potansiyelin dinamizme dönüştürülmesi gerekiyor. Bursa’nın zenginlikleri ele alındığında hak ettiği yerde olmadığını düşünüyorum.
Siz inşat alanında bu potansiyeli nasıl değerlendiriyorsunuz?
Nitelikli projeler üreterek. Yaptığımız anlaşmalara göre yıllık imalatımız değişiyor. Bütün projelerimizde Bursa’nın ruhuna uygun bir mimari hassasiyetle hareket ediyoruz. Kaliteli imalatlara imza atmaya çalışıyoruz.
Bursa’da hangi bölgelerde proje gerçeklestiriyorsunuz?
Bursa’da merkez ilçeler Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım’da projelerimiz var. Bu projelerin hepsinde kent kimliğini gözetiyoruz. En önem verdiğimiz konuların başında sağlamlık geliyor.
Bursa’da kentsel dönüşüme yönelik çalışmalarınız var mı?
Satın alma ya da kat karşılığı modelleriyle kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Farklı lokasyonlarda hem vatandaşın can güvenliğini gözeten hem de kente zarar vermeyen dönüşümler yapıyoruz.
Peki, Bursa’da kentsel dönüşüm sürecini nasıl yorumlarsınız?
Bursa, birinci derece deprem kuşağında yer alıyor. Riskli yapılar için dönüşüm zamanı geldi geçiyor bile. Özellikle plansız bölgelerdeki görüntü Bursa’ya yakışmıyor. Ayrıca kaçak yapılaşmanın olduğu bölgelerde de kentsel dönüşümün hayata geçirilmesi gerekiyor.
Sizce kentsel dönüşüm nasıl olmalı?
Kentsel dönüşüm kamu desteği olmadan yapılamaz. Ayrıca kaçak yapılaşmanın devam ettiği bir dönemde kentsel dönüşümü tamamlamam mümkün değildir.
Kentsel dönüşümde hangi büyüme modelini doğru buluyorsunuz?
Bursa’yı bilenler şu tabloya baktığında Yeşil Bursa’nın kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu görür. Bursa’nın yeni alanlara ihtiyacı var. Bunun için yatay büyümeyi, dikey büyümeye dönüştürüp alan açmak gerekiyor. Tabi bu noktada Bursa, lokal planlamalarla değil bütüncül bir plana göre imar edilmeli.
TOKİ eliyle dönüşüme nasıl bakıyorsunuz?
TOKİ’nin hayata geçirdiği projelerin kente verdiği zararlar ortada. Bu açıdan ben kentsel dönüşümün Bursa’da özellikle yerele ve işin erbaplarına bırakılması gerektiğini düşünüyorum.
İnşaat sektörüne yönelik gözlemleriniz nelerdir?
Sektör son yıllarda önemli bir mesafe aldı. Bursa’da da rekabet giderek daha kaliteli hale geldi. Bu rekabet ortamı müşterilere kazanım olarak yansıyor. Isı yalıtımdan, teknoloji kullanımına kadar inşaatta yaşanan değişimler, projelerin ayırıcı unsurları olmaya başladı. Sektör profesyonelleşmeye, giderek hızlanmaya ve dinamik bir hale gelmeye başladı. Konat İnşaat olarak bizler de sektörün gelişimine göre adımlar atıyoruz.
Konutta satışı etkileyen unsurlar nedir?
Satışı etkileyen en önemli unsur imalatın kalitesidir. Ayrıca kadınların da seçici konumda olduğunu unutmamak gerekir. Onların özellikle ısı yalıtım, mutfak ve balkonlara yönelik sorularla geldiğini görüyoruz. Fakat yakın gelecekte yeni imar yasasıyla birlikte balkonların ortak alana emsal olması beldeniyor. Bu hem fiyatların artmasına hem de balkonların küçülmesine neden olacak.
Türkiye’de ve Bursa’da yabancılara yönelik konut satışında ciddi bir artış var. Sizin bu yönde bir eğiliminiz var mı?
Bursa’ya özellikle Orta Doğu ve Arap ülkelerinden yoğun bir talep olduğunu biliyoruz. Bu noktada bizim de yabancı müşterilerimiz oldu. Ayrıca yakında 350 dairelik bir yatırım planlıyoruz ve bu proje için yabancı yatırımcıya yönelik çalışmalar yapmayı hedefliyoruz.
Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım’da projeleriniz var. Mudanya’da da proje yapmayı düsünüyor musunuz?
Açıkçası Bursa’da potansiyeli en yüksek ilçelerden biri Mudanya fakat çok talihsiz bir şekilde kirletildiğini ve hak ettiği yerde olmadığını söyleyebiliriz. Kooperatif şeklinde planlanan projelerde sağlıksız malzemelerle imalatlar gerçekleştirildi. Bu tabloda biz Mudanya’nın potansiyeline göre tasarlayacağımız bir projeyi, sağlıksız yapıların olduğu bir lokasyonda hayata geçilmeyi düşünmüyoruz.
Yurt dışında proje gerçekleştirme hedefiniz var mı?
Geçmişte yurt dışı çalışmalarımız oldu. Özellikle Türk müteahhitlerin yöneldiği bölgeler zor coğrafyalar. Buralarda yapılan büyük yatırımlar tedirginlik düzeyini artırıyor. Bunun zararlarını da gördüğümüz dönemler yaşadık. Yurt dışında proje için devletlerin ikili anlaşmalarıyla güvence altına alınmış durumlarda hamleler yapılabilir.
Size göre siyasi belirsizlik sektörü nasıl etkiliyor?
Şüphesiz 7 Haziran seçimleri sonrası oluşan istikrarsızlık ortamı ekonomiye zarar verdiği gibi sektörü de büyük ölçüde etkiledi. Ben eğer 1 Kasım seçimleri soması bir hükümet kurulur ve güvenli bir ortam oluşursa yine inşaat sektörünün büyüme yönlü harekete geçeceğini düşünüyorum.
Kredi faizleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Faizlerin yüksek olması ekonomiyi doğrudan etkileyen bir unsur. Türkiye’de, dünyada kategorize edildiğinde faiz oranları yüksek olan ülkeler arasında. Bu noktada faizlerin düşmesinin de sektörü olumlu yönde etkileyeceği söyleyebilir.
Yeni Dönem
Bir yanıt bırakın