Gürsu OSB ve Kestel 2 No’lu OSB’nin birleştirilmesiyle ilgili müjdeyi GÜSAB Başkanı Yunus Aydın verdi: “Haziran ayında Uludağ OSB olarak yolumuza devam edeceğiz, Gürsu cazibe merkezi olacak.”
Gürsu Organize Sanayi Bölgesi (GÜSAB) ve Kestel 2 No’lu Sanayi Bölgesi’ni, Uludağ Organize Sanayi Bölgesi adı altında birleştirme çalışmalarında sona gelindi. 9 Şubat 2016 tarihinde Sanayi Bakanlığı yer tespit komisyonu heyeti, projelerin doğruluğunu denetlemek için GÜSAB’a gelecek. Gelişmeleri gazetemiz YeniDönem’e anlatan GÜSAB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, 1 Nisan 2016’da bütün işlemlerin tamamlanacağını, 1 Haziran 2016’dan sonra da Uludağ OSB olarak yola devam edeceklerini açıkladı.
2020’DE 20 BİN İSTİHDAM
– Uludağ OSB kurulduktan sonra neler değişecek?
– Yunus AYDIN: “GÜSAB 2001 yılında kuruldu. 5 yıldır da yönetim kurulu başkanlığı görevini ben sürdürüyorum. 101 firmayı bünyemizde barındırıyoruz, bu firmalar tekstil, gıda, tekstil kimyasalları, çelik yapı, makine, mobilya, oto yan sanayi, petrol, sanayi tuzu alanlarında çalışıyor. Kestel 2 No’lu OSB’yle birleştikten sonra 220 firmayla yolumuza devam edeceğiz. Çalışan sayısını da 8 binden 12 bin 500’e çıkarmayı öngörüyoruz. 2020 yılında ise hedefimiz 20 bin çalışan. Bu doğrultuda GÜSAB olarak ihracat rakamını da 350 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkarmak için çalışacağız. Ayrıca birleşmeyle Kestel 2 No’lu Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrikalar, ticari anlamda uluslararası rekabetin içinde de yer alacak. Enerji ve doğal gazı daha uygun fiyattan kullanacak, alt yapıdan faydalanacak, stabil enerji kullanabilecek, devlet teşviklerinden ve arıtma imkânlarından yararlanabilecekler.”
CAZİBE MERKEZİ OLACAK
– Şehrin doğu yakasında başlayan kentsel dönüşüm projesi hangi aşamada?
– “GÜSAB’ın kurulma aşamasında yerleşkede dokuma atölyeleri vardı. Ancak daha sonra atölyelerin çoğunluğu sektör dışına çıkmıştı. Böylelikle kullanılmayan binalarla dolu bir bölge meydana gelmişti. Proje kapsamında öncelikle boş binaları kamulaştırmaya başladık. 600’e yakın boş binanın 250’den fazlasını kamulaştırdık. Gürsu Belediyesi’nin desteğiyle de kentsel dönüşüm projesine başladık. Kentsel dönüşümle birlikte, 40 bin metrekare ticari alan ve binin üzerinde konut yapmayı hedefliyoruz. Proje, modern şehirleşmeye örnek olacak. 2017 yılında Uludağ Organize Sanayi Bölgesi’nin katkısıyla şehrin doğusunda hiçbir problem kalmayacak ve burası cazibe merkezi haline gelecek. GÜSAB olarak çevre ve hava temizliği konusunda da oldukça hassas davranıyoruz. İki OSB’nin birleşiminden sonra atık yönetim merkezi ve atık bertaraf merkezi kurulacak.”
SİPARİŞLER AZALDI
– Rusya’yla yaşanan uçak krizi ve Orta Doğu’daki terör olaylarından etkilendiniz mi?
– “Rusya’yla yaşanan uçak krizi ve Orta Doğu’daki terör problemi, Türkiye’yi sanayi ve ihracat konusunda zor durumda bıraktı. Özellikle tekstil sektöründe Rusya, orta ve küçük işletmeler için büyük bir pazar oluşturuyor. Uçak krizi sonrasında sıkıntıların baş gösterdiğini söylemem gerekiyor. Rusya’dan gelen siparişler azaldı. Siparişlerin azaldığını şu şekilde anlıyoruz; sipariş alamayan firmalarda üretim yapılmıyor. Üretim yapılmayınca makineler kullanılmıyor. Makineler çalışmayınca elektrik ve doğal gaz tüketimi de azalıyor. Son bir yılda elektrik ve doğalgaz tüketimi yüzde 15 civarında azaldı. Bu da ihracatın düştüğünü gösteriyor. Problemlerin sulh içinde çözülmesi gerekir.”
TEKSTİL SALLANTIDA
– Bursa sanayisinin geliştirilmesi için ne yapılmalıdır?
– “Bursa otomotiv ve tekstil ağırlıklı bir yapıya sahip. Gelişen ve büyüyen ülkeler ise tekstil sektörünü terk etmeye başladı. Bu konu çok önemli… Tekstil sektörü İngiltere, Fransa ve İtalya gibi ülkelerden Türkiye’ye geldi, Türkiye’den de İran, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelere geçmeye başladı. Türkiye tekstilden oluşacak boşluğu doldurmak zorunda. Bunun içinde yeni çalışma ortamları ve sektörleri oluşturulması gerekiyor. Aynı zamanda firmaların markalaşmaya yönlenmesi gerekmekte. Devlet teşviki çok önemli… Alternatif sektörler üretilmeli. Savunma sanayi buna en büyük örnek.”
OTOMOTİV KORUNMALI
– Bursa’nın can damarı otomotiv sektörü… Bu sektörün Bursa’dan başka ülkelere kayma ihtimali var mı?
– “Otomotiv sektörü mutlaka korunmalı. Fiat ve Renault Bursa için oldukça önemli. Şehre hayat veriyorlar ve binlerce insanın ekmek kapısı durumundalar. İran’ın batıyla sorunlarının çözümü avantaj gibi görünse de bu durum Türkiye için tehlikeli de olabilir. Bazı sektörler İran’a gitme noktasına geldi. İşçi eylemlerinden sonra Renault ve Fiat’ın yatırımlarını İran’a yapacağı konuşuldu. Bursa’da Tofaşlılık kültürü var. Bu fabrikalar başka ülkelere kayarsa Bursa’nın halini düşünemiyorum. Bursa’nın gelişmesi için otomotiv sektörü ve firmalar korunmalı. Asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasında bir sakınca görmüyoruz. Ancak asgari ücretin vergi dışında bırakılması gerekiyor. İşçi sendikaları bu durumu göz ardı etmemeli…”
OSB ŞEHİR DIŞINDA OLMALI
– Özellikle Bursa’ya baktığımızda OSB’ler şehirle iç içe bir şekilde varlığını sürdürüyor. Sizce bu doğru mu?
– “Yeni oluşacak organize sanayi bölgelerine bazı tavsiyelerde bulunabilirim. OSB’lerin yerleşim alanlarının içinde olmaması daha iyi olacaktır. Yeni oluşacak OSB’ler şehir ile iç içe olmamalı ancak sanayi bölgesi oluşmuşsa ve yanında da konutlar varsa iyi bir şekilde organize edilmesi gerekir.”
DOĞU YAKASI HAREKETLENİYOR
– Bursa’nın doğu yakasındaki metro çalışmaları sizi nasıl etkileyecek?
– Bursa’nın doğu bölgesinde raylı sistem çalışmaları devam ediyor. OSB’ler için raylı sistemler oldukça önemli. Gürsu’dan sonra yeni istasyon Kazıklı’dan geçecek. Bu yönde karar alındı. Doğu hattında metro kurulmasına vatandaşın nasıl baktığını öğrenmek için bir kamuoyu şirketine araştırma yaptırdık. Anket sonuçlarında vatandaşların yüzde 97’sinin bu hattı istediği ortaya çıktı.”
LOJİSTİK MERKEZİ KURULMALI
– Yük taşımacılığında raylı sistem kullanılmaya başlandı. Bursa’nın bir lojistik merkezi olması mümkün mü?
– “Gelişen dünyada raylı sistem özellikle yük taşımacılığında kendini her geçen gün geliştiriyor. Lojistik taşımacılıkta Bursa da önemli bir merkez olacak. 2020 yılından sonra şehrin doğusunda bir lojistik merkezinin mutlaka kurulması gerekiyor. Bu doğrultuda bakanlık Gürsu’da inceleme yaptı. Özellikle Uludağ OSB tamamlandıktan sonra bu yöndeki çalışmaların hızlanacağını düşünüyoruz. Nitekim bakanlık heyeti incelemeleri sonucunda, ilgili yönetmeliğe Gürsu OSB’de lojistik merkezine ihtiyaç duyulduğu yönünde şerh koydu. Bu da Bursa için lojistik merkez kurulacağının ve burasının merkez olacağını gösteriyor.”
Yeni Dönem / Özge COMBA ALKIŞ