BTSO yurt dışında Türkiye’yle ilgili oluşan olumsuz algının önüne geçmek için 7 dilde bildiri yayımladı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasınca (BTSO), uluslararası yatırımcıları Türkiye’ye davet etmek ve 15 Temmuz’daki Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası yurt dışında oluşturulan olumsuz algının önüne geçmek amacıyla “Türkiye ile Birlikte Büyüyün” temasıyla 7 dilde, bildiri yayımlandı.
BTSO’dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’ye yabancı yatırımların artması için Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Arapça ve Rusça olarak hazırlanan bildiri, odanın sosyal medya hesaplarından da paylaşıldı.
Bildiriyle ilgili görüşlerine yer verilen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Türkiye’nin bundan sonra da yabancı yatırımcılar için önemli bir cazibe merkezi olacağını belirtti.
Darbe girişimi sonrasında kamu ve özel sektör yatırımlarının tüm hızıyla sürdürüldüğünü aktaran Burkay, ekonominin teminatı olan demokrasinin 79 milyon tarafından sahiplenilmesiyle ülkedeki güven ortamının eskisinden daha güçlü hale geldiğini vurguladı.
Burkay, Türkiye’ye yönelik yürütülen olumsuz kampanyaları ve oluşturulmak istenen negatif algıyı bertaraf etmek zorunda olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bizler, ülkemizin dünyaya açılan kapısı olan Bursa’dan yabancı yatırımcılara dönük sosyal medya kampanyamızı başlattık. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Arapça ve Rusça olmak üzere 7 dilde 10 maddelik manifesto ile kıtalararası üretim ve lojistik üssü konumundaki Türkiye’nin üretim ve yatırım cazibesini anlattık. Yaklaşık 50 bin yabancı yatırımcıya ev sahipliği yapan, son 15 yılda ihracatı yüzde 400 artan, gayri safi milli hasılası ise 3 kattan fazla artarak, 720 milyar dolara ulaşan bir Türkiye var. Ülkemize güvenerek yatırımda bulunanlar, bugüne kadar hep dünya ortalamasının üzerinde kazanç elde etti. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre, önümüzdeki 2 yılda yine dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olacağız. Ülkemizin güvenli liman niteliğinde olduğunu tüm dünyaya bir kez daha anlatmalıyız.”
Bildiri
Türkiye’nin, her zorlu dönemin ardından olağanüstü bir ekonomik çıkış yakaladığı hatırlatılan bildiride Türkiye’ye güvenen yatırımcının, hiçbir zaman kaybetmediği vurgulandı.
Son 10 yılda özel sektörü ile birlikte tarihinin en yüksek ekonomik performansına ulaşan, kıtalar arası üretim ve lojistik üssü konumundaki Türkiye’nin, global düzeydeki aktörlüğünü yarına çok daha güçlü bir şekilde taşıyacağı ifade edilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’ye güvenen girişimciler, bugüne kadar dünya ortalamasının üzerinde kazanç elde etmiştir ve etmeye de devam edecektir. 50 bine yakın yabancı yatırımcıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin son 15 yılda ihracatı yüzde 400, gayri safi milli hasılası ise 3 kattan fazla artarak 720 milyar dolara yükselmiştir. Son 10 yılda 150 milyar dolarlık yabancı yatırım çeken Türkiye, teşvik ve özelleştirme politikalarıyla yeni yatırımlar için de cazibe merkezi kimliği taşımaktadır. Türkiye’de her yıl 1 milyon motorlu kara taşıtı ve 1,2 milyon adet konut satılıyor. Perakende harcaması ise yıllık 240 milyar doları aşıyor. 26 çeyrektir büyüyen Türkiye, Avrupa’nın borçlanma dengesi en güçlü ekonomisidir. OECD verilerine göre Türkiye, önümüzdeki 2 yılda da en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olacaktır. İktidarı ve muhalefeti ile millet olarak tarihi bir dayanışma ve ortak hareket kültürü yakalayan Türkiye, 2023 ve gelecek hedeflerine artık daha yakın. İş dünyası olarak ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ inancıyla ortak hedeflerimize dünden daha kararlı adımlarla yürümeye devam ediyoruz.”
AA