Brüt alan, konutun net alanına ek olarak birtakım bölümlerin eklenmesi halinde hesaplanan alan oluyor. Peki brüt metrekare hesabı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Brüt alan, bağımsız bölümün duvarlar dahil alanı ile ortak alanların bağımsız bölüm başına düşen miktarı kadar, o bağımsız bölüme ilave edilmesiyle oluşan alan olarak adlandırılıyor.
Eklentilerin brüt alanı ise; daireye ait olan bu bölümünün kullanımı ve tasarrufunda bulunan, bağımsız bölümün içinde olmayıp, aynı katta veya farklı katta yer alan ve girişi bağımsız bölümden ayrı olan mekanların Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde (44) numaralı bentte belirlenen esaslar dikkate alınarak hesaplanacak alanı olarak ifade ediliyor.
Bağımsız Bölüm Bürüt Alanı: Bağımsız bölümün içerisindeki duvarlar, kolonlar, sıva payları, bağımsız bölümün merpen sahanlıkları ve basamakları ile bu merpenlerin altlarında kalan yerler ile sadece bağımsız bölüme ait ve bağlantılı olan; balkonlar, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, açık çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri dahil kapladığı alan olarak biliniyor.
Bu alana; ışıklıklar, galeri boşlukları, bağımsız bölümün eklentileri ve ortak alanların bağımsız bölüme düşen payları dahil edilmiyor.Peki brüt metrekare hesabı nasıl yapılır?
Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm brüt alanı bulunmuş oluyor.Bağımsız bölümün eklentileri ayrıca belirtilmek zorunda oluyor.
Net alan brüt alan farkları nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com