Boşanmada ihtiyati tedbir kararı nasıl alınır?

bosanmada-ihtiyati-tedbir-karari-nasil-alinir

İhtiyati tedbir ile, karşı tarafça dava konusu mal varlığının dava süresince üçüncü bir kişiye devri önleniyor. Peki
Boşanmada ihtiyati tedbir kararı nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…

Boşanmada ihtiyati tedbir kararı nasıl alınır?
İhtiyati tedbir ile, karşı tarafça dava konusu mal varlığının dava süresince üçüncü bir kişiye devri önleniyor.Mahkeme, tedbire konu olan mal veya hakkın muhafaza altına alınması veya bir yediemine tevdii ya da bir şeyin yapılması veya yapılmaması gibi, sakıncayı ortadan kaldıracak veya zararı engelleyecek her türlü tedbire karar verebiliyor.

Peki boşanmada ihtiyati tedbir kararı nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…

Boşanma süreci içerisinde olan eşler, taşınmaz malları üzerinde ihtiyati tedbir koydurabiliyor. Uyuşmazlık konusu her türlü maddi mal varlığı değeri üzerine ihtiyati tedbir konulabiliyor. Örneğin dava konusu taşınır ve taşınmaz mallar (ev, arsa, araba gibi), banka hesapları, şirket hisseleri üzerine, bunların devrini önlemek için ihtiyati tedbir konabiliyor.

İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep ediliyor.

Talep edenin haklarının derhâl korunmasında zorunluluk bulunan durumlarda, hâkim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebiliyor.

Tedbir talep eden taraf, dilekçesinde dayandığı ihtiyati tedbir sebebini ve türünü açıkça belirtmek ve davanın esası yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat etmek zorunda oluyor

İhtiyati tedbir kararı
(1) Mahkeme, tedbire konu olan mal veya hakkın muhafaza altına alınması veya bir yediemine tevdii ya da bir şeyin yapılması veya yapılmaması gibi, sakıncayı ortadan kaldıracak veya zararı engelleyecek her türlü tedbire karar verebilir.

(2) İhtiyati tedbir kararında;
a) İhtiyati tedbir talep edenin, varsa kanuni temsilcisi ve vekilinin ve karşı tarafın adı, soyadı ve yerleşim yeri ile talep edenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
b) Tedbirin, açık ve somut olarak hangi sebebe ve delillere dayandığı,
c) Tereddüde yer vermeyecek şekilde, neyin üzerinde ve ne tür bir tedbire karar verildiği,
ç) Talepte bulunanın, ne tutarda ve ne türde bir teminat göstereceği,
yazılır.

(3) İhtiyati tedbir talebinin reddi hâlinde, kanun yoluna başvurulabilir. Bu başvuru öncelikle incelenir ve kesin olarak karara bağlanır.

İhtiyati tedbir kararına itiraz nereye yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com