Bomonti kentsel dönüşümünde çalışmalarını hızla sürdürdüklerini belirten Yıldırım Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, “Vatandaşın tek istediği şey şeffaflık, kandırılmak istemiyor” dedi
İstanbul Bomonti’de kentsel dönüşüm çalışmalarına yaklaşık 10 yıldır ‘Kuleli Evleri’ markasıyla devam eden Yıldırım Yapı Grubu, bölgedeki parselleri ada haline getirerek, hak sahipleriyle onlarca sözleşme imzaladı. Proje tamamlandığında binin üzerinde yeni bağımsız birim hayata geçirmiş olacaklarını belirten Yıldırım Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, bölgenin en önemli sorununun mülkiyet olduğunu söyledi. Bu nedenle her evde pek çok yapı ve mülkiyet sorununu çözmek durumunda kaldıklarını anlatan Yıldırım, “Gecekonduları, tapu sorunlarını nasıl çözeriz diye düşünürken 2007 yılında başlamış olduk. Artık vatandaşlar bilinçli. Kısacası şeffaflık istiyor. Kim ne yapacak, ne alacak, bu iş olacak bilmek istiyor, takip ediyor, kandırılmak istemiyor” diye konuştu.
‘Gören geldi’
Bomonti’ye geldiklerinde 1000 lira olan metrekare fiyatlarının projelerinde şu anda 8 bin 500 liraya kadar çıktığını söyleyen Yıldırım, aynı bölgede donatı alanlarıyla yapılan projelerde fiyatın 12 bin lirayı aştığını kaydetti. Yıldırım, ilk başladıkları dönemde zorlandıkları sözleşmelerin şimdi daha kolay ilerlediğine dikkat çekerek, “Burada yaşayan insanların sorunlarına, dönüşüm sürecinde yaşananlara yani çözüme yardımcı olduğunuz zaman sizi izliyorlar zaten. Yaptıkları inşaat karşılığı ne olmuş, kandırılmışlar mı, çok iyi analiz ediyorlar. Bir iki yıl bu görüldükçe artık yapmak istediğimiz şey anlaşılır hale geldi. Ayrıca hepsi tek katlı alanlar olduğu için karşılığında birkaç tane daireleri oldu. Bunu görünce hızlı ilerledi” diye konuştu.
‘Planlar yapılsın’
Osman Yıldırım, Bomonti’ye bugüne kadar 250 milyon lira yatırım yapmış olduklarını vurgulayarak, 3 yıl daha bölgede kalarak projeleri tamamlayıp başka kentsel dönüşüm alanlarıyla devam edeceklerini söyledi. Yıldırım, “Son yıllarda inşaat sektörüne başka sektörlerden kişiler girdi. Nerede para varsa oraya gidenler. Biz üçüncü kuşak olduk ve onlara zor gelen kentsel dönüşümle biz mücadele ediyoruz. Belediyeler planlarını, düzenlemelerini yapsın, gerisi için biz elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. Elimizi taşın altına koyuyoruz” dedi.
Okmeydanı Bir yıl sonra başlayacak
Daha önce Valikonağı, Tarabya, Bağdat Caddesi gibi yine şehrin merkezinde proje ürettiklerini hatırlatan Yıldırım, Okmeydanı kentsel dönüşümünde de olacaklarını dile getirdi. Yıldırım, Haliç yanında Piripaşa Mahallesi’nde iki proje hayata geçireceklerini anlatarak, şu bilgeleri verdi:
“Bizi Bomonti’den bilenlerin arkadaşları, akrabaları bizi Okmeydanı’na çağırdı. Tavsiyeyle gitmiş olduk. 8 bin metrekare ve 10 bin metrekare olmak üzere iki yerimiz var. 9’ar katlı olacak. Belediye planlarına iki itiraz oldu üçüncü defa yapıldı, Büyükşehir’den geçti. Bir adada yüzde 80’iyle anlaştık, geri kalanıyla da anlaşacağız. Tamamen gönüllü olarak bunu çözmek istiyoruz. Piripaşa 1’de yatırım değeri 100 milyon lira olacak. Piripaşa 2 projesinde yüzde 30’larda sözleşme yaptık. Okmeydanı’na uygulama şansı geldiğinde belki ilk başlayan firma olacağız. Çünkü 2 yıldan fazla orada uzlaşmalar yapıyoruz.”
Milliyet – Duygu Erdoğan