Bomonti’de konutların metrekare fiyatı 5 bin TL’den başlıyor!

Cansel Turgut Yazıcı

EVA Gayrimenkul’ün Büyükdere Caddesi ve çevresinde gerçekleştirdiği araştırmaya göre bölgede yer alan ve yapımı devam eden markalı konut projelerinin birim metrekare fiyatlarının 5.000-38.000 TL aralığında değiştiğini, son üç yıllık bileşik değer artışının %74’e ulaştığını ortaya koyuyor.

Yapılan araştırmayla bölgede yer alan ve yapımı devam eden markalı konut projelerinin birim metrekare fiyatlarının 5.000-38.000 TL aralığında değiştiğini, son üç yıllık bileşik değer artışının %74’e ulaştığını ortaya koyuyor.

EVA Gayrimenkul’ün Büyükdere Caddesi ve çevresinde gerçekleştirdiği araştırmaya göre bölgede yer alan ve yapımı devam eden markalı konut projelerinin birim metrekare fiyatlarının 5.000-38.000 TL aralığında değiştiğini, son üç yıllık bileşik değer artışının %74’e ulaştığını ortaya koyuyor. Araştırma, bölgede değer artışında Bomonti’nin giderek öne çıktığını, İstanbul’un merkezi iş alanı olmasıyla bölgede iş merkezlerinin de yoğun talep gördüğünü belirliyor.

Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Büyükdere Caddesi çevresinde yaşayan ve çalışan kişilerin genellikle üst gelir grubu mensubu olmaları sebebiyle daire sakinlerine birçok imkân sağlayan lüks konut projelerinin bu bölge ve çevresinde hızlı bir gelişim gösterdiğini ifade ediyor. Yazıcı, tercihlerde özellikle rezidansların öne çıktığını, bölgede iş merkezleri ve ticaret merkezlerinin de yoğun talep gördüğünü belirtiyor.

Bölgedeki projelerin tamamı A+ ve A
İstanbul trafiğini rahatlatmak için hayata geçirilen Dolmabahçe-Bomonti ve Piyalepaşa-Kağıthane tünelinin başlangıç noktasında bulunan Bomonti bölgesinin ise son dönemde adından sıkça söz ettirdiğini dile getiren Yazıcı, son 5-6 yıldır inşaat şirketlerinin bölgeden arsa alarak veya kat karşılığı markalı projeler geliştirdiklerini söylüyor. Yazıcı, bölgede hâlâ bir miktar arsa stoğunun olması nedeniyle yeni projelerin geliştirildiğini ve bölge değerinin artış kaydettiğine dikkat çekiyor.

Bölgede incelenen projelerin tamamının A+ ve A sosyo ekonomik grubunu hedefleyen projeler olduğunu belirten Yazıcı, projelerin özellikle Maslak ve Levent’teki iş merkezlerinde çalışan ve üst gelir grubuna mensup aileler tarafından tercih edildiğini ifade ediyor. Bölgede rezidans tarzı projelerin son yıllarda hız kazandığına değinen Yazıcı, projelerin tamamında sosyal tesis, havuz, fitness center, kapalı otopark gibi imkânların sunulduğunu, ayrıca büyük bir bölümünde beyaz eşyalı anahtar teslim şartı olduğunu belirtiyor.

Son üç yıllık bileşik değer artışı %74
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık olarak hazırladıkları “2015 İstanbul Markalı Konut Sektör Raporu”na göre 2013 yılında %8 değerlenen bölgenin, 2014 yılında %31 oranında değerlenerek rekor kırdığını ifade eden Yazıcı, 2015 yılı değer artışının ise %23 olarak gerçekleştiğini kaydediyor. Son üç yıllık bölge değerlenmesine bakıldığında markalı projelerde son üç yıllık bileşik değer artışının yaklaşık %74 gibi bir ortalamaya ulaştığını ifade eden Yazıcı, bununla birlikte İstanbul genelinde değer artışı açısından bölgenin 34 bölge içinde 13’üncü sırada yer aldığını söylüyor.

Bölgede markalı konut piyasasının aktif olarak 1999 yılında başladığını ve 16 yıldan bu yana yaklaşık 59 firmanın rekabet ettiğini kaydeden Yazıcı, İstanbul’da merkezi iş alanının bölgede yer alması nedeniyle hem markalı konut piyasasının hem de ofis sektörünün hızlı gelişim gösterdiğini vurguluyor. Markalı konut projelerine bakıldığında fiyatların 5.000-38.000 TL/m2 gibi çok geniş bir aralıkta değiştiğini ifade eden Yazıcı, en yüksek fiyatlara sahip projelerin gerek lokasyon gerek ulaşım ve manzara gibi faktörlerle birlikte ultra lüks hizmetler sunan projeler olduğunu belirtiyor.

Bölgedeki mevcut projelerin konumları, sunulan hizmetleri ve birim fiyatları göz önünde bulundurulduğunda üst seviye gelir grubuna hitap ettiğini söyleyen Yazıcı, yeni yatırımlarının da hızla artış kaydettiğini, ana arterlere ve köprüye yakınlık nedeniyle yoğunlaşan yatırımların rekabetin de hız kazanmasına yol açtığını belirtiyor.