Bolu’ya 9 kilometrelik park yapılacak!

bolu

Bolu kent merkezinden geçen D-100 Karayolu’nun şehrin güneyine taşınmasının ardından karayolunun kapladığı 9 kilometre uzunluğunda ve 200 metre genişliğindeki alan park yapılacak.

Bolu Belediyesi, Türkiye’nin önemli karayolu geçiş güzergahı üzerinde bulunan Bolu’nun merkezinden geçen D-100 Karayolu’nun şehrin güneyine taşınması için çalışma başlattı. Yapılan çalışmalar neticesinde hazırlanan proje, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak, şehrin güneyinden geçmesi planlanan yeni karayolunun yapımı için hareke geçildi.

Projenin tamamlanarak yeni karayolunun ulaşıma açılmasının ardından şehrin ortasından geçen eski karayolunun bulunduğu alanın değerlendirilmesi konusunda da bir çalışma yürüten belediye, 9 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 200 metre genişliğindeki alanın park olarak düzenlenmesine karar verdi.

İlk olarak D-100 Karayolu’nun taşınması, daha sonra da eski karayolunun bulunduğu alanın park haline getirilmesinin ardından, Bolu 9 kilometre uzunluğunda yeşil alana kavuşacak.

– “Çok büyük bir proje”
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, projenin detayları ve tamamlandığında Bolu’nun nasıl bir çehreye kavuşacağı konusunda AA muhabirine yaptığı açıklamada, D-100 Karayolu’nun güneye alınmasının tek başına bir proje olmadığına dikkati çekti.

Yılmaz, karayolu güneye alındığında şu an olduğu yerin boydan boya 9 kilometrelik bir yeşil alan haline geleceğini ifade ederek, “O alan stadyumla şehrin en geniş parklarından birisi olan Atatürk Orman Parkı ve asıl kent meydanı dediğimiz alan olan 130 bin metrekarelik yeşil bantla birleşecek.” diye konuştu.

Söz konusu alanda bir daha araç trafiği olmayacağını belirten Yılmaz, bunun çok büyük bir proje olduğunu vurguladı.

Yılmaz, “Bu proje tamamlandığında şehrin içinde muhteşem bir havalandırma alanı olacak. Dünyada şehrin tam ortasından geçen, müthiş bir havalandırma alanı olan bir başka il yok. Bu böyle bir dünya projesi.” dedi.

D-100’ün güneye geçmesiyle bazı ilçelere direkt ulaşımın sağlanacağını aktaran Yılmaz, şu anda Seben, Kıbrıscık, Mudurnu ve Göynük ilçelerine gitmek isteyenlerin D-100 Karayolu’ndan çıkarak şehrin içine girmek zorunda olduğunu ama proje tamamlandığında bunun bir daha yaşanmayacağını belirtti.

– Hedef, dünyada ilk 10 şehir arasına girmek

Yılmaz, projenin tamamlanmasının ve D-100 Karayolu’nun güneye taşınmasıyla Bolu’da yeşille suyu buluşturmayı planladıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Yeni D-100 Karayolu’nun güneyindeki Büyüksu Deresi’ne bir set yaptık. O set yavaş yavaş su oyunlarının yapılabileceği ve plajların olabileceği bir yapı haline dönüştüğünde şehrin tam merkezindeki suyla şehir kucaklaşmış olacak. Kuruçay Deresi’nin de tanziminden sonra şehir suyla buluşmuş olacak. Bir de bizim Borazanlar Deremiz var. O dereyi de düzenleyeceğiz. Projelerimizle yeşil bantlar, su oyunu alanları ve ormanlarla iç içe olmuş bir şehri inşa etmeye çalışıyoruz.”

Karayolunun güneye alınmasının tek başına bir anlam ifade etmediğini belirten Yılmaz, “Projelerimizi tamamladığımızda Türkiye’de yaşanabilir kentler arasında ilk 3 il arasında olan Bolu, dünyada ilk 10 içine girecek. İşte böyle bir şehri oluşturmaya çalışıyoruz. Bu çalışmayı yaparken de vatandaşlarımızla fikir terakkisinde bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

AA