Binanın riskli olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Binanın riskli olup olmadığı nasıl anlaşılır

Kentsel dönüşümde depremde yıkılma riski olan binalar yeni yönetmelikle, yeniden inşa ediliyor. Peki Binanın riskli olup olmadığı nasıl anlaşılır? diyorsanız işte yanıtı…

Binanın riskli olup olmadığı nasıl anlaşılır?
6306 sayılı kanun gereğince uygulanan kentsel dönüşüm projesi ile; riskli alanlarda yer alan riskli yapılar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor.

Riskli Yapı Raporu almak için bina maliklerinden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaat etmesi yeterli oluyor. Apartmanlarda karar almaya gerek görülmüyor. Bu aşamada çoğunluk aranmıyor.

Riskli Yapı Tespiti için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurarak tespit kredisi talebinde bulunmak mümkün oluyor. Aynı şekilde yıkım işleri ve tahliye işlemleri için de İdareden yardım ve kredi talebi istenebiliyor. Riskli yapı tespiti talebi için, tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisi yeterli oluyor.

Bakanlık, süre vererek maliklerden riskli yapı tespiti yaptırmalarını isteyebiliyor. Tespit, verilen süre içinde yapılmazsa Bakanlık veya İdarece tespit yapılıyor. Bakanlık belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek İdareden de isteyebiliyor. Peki Binanın riskli olup olmadığı nasıl anlaşılır? diyorsanız işte yanıtı…

Riskli bina tespitini bakanlık yetkili kuruluşları yapıyor. Betonlardan numuneler alınır, kolon ve kirişlerin içerisindeki demirlerin sayımı yapılıyor ve urada elde edilen bilgilerle binanın bir simülasyonu yapılıyor. Deprem analiziyle binanın ayakta durup durmayacağına bakılıyor.

Bina ekonomik ömrünü tamamlamışsa, beton değerleir C10 sınıfının altındaysa, beton katlarda rutubet varsa, binanın belirli katlarında çatlaklar varsa binanız riskli olabiliyor.

Riskli bina tespiti yetkili kurumlar!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com