Kış aylarında meydana gelen ısı kayıplarını ve yaz aylarında meydana gelen ısı kazançlarını azaltmak için ısı yalıtımı yapılıyor. Peki binalarda ısı yalıtımı zorunlu mudur? diyorsanız işte yanıtı…
Binalarda ısı yalıtımı işlemi, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılıyor.
Bu uygulama ile kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcanan enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişi azaltılıyor.
Isı Yalıtım Yönetmeliği’ne göre binaların, ısı kayıpları bakımından çevre şart ve gereklerine uygun düzeyde ısı yalıtılması gerekiyor.
Çoğunlukla yapılarda dıştan yalıtım yapılıyor. İçten yalıtım ise sürekli kullanılmayan mekanlarda (konferans salonu, sinema, tiyatro gibi) geçici hızlı ısınmanın gerektirdiği zaruri durumlarda daha çok tercih ediliyor.Peki binalarda ısı yalıtımı zorunlu mudur? diyorsanız işte yanıtı…
2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği esaslarına göre yapılar için ısı yalıtımı uygulaması zorunlu hale geliyor. Yeni yapılan yapılarınBinalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği’ne göre inşa edilmesi gerekiyor.
Eski yada mevcut binaların da 2017’ye kadar ısı yalıtımı yaptırması gerekiyor. Kanunen eski binalarında ısı yalıtımı yaptırması zorunlu hale geliyor. Isı yalıtımı yapılmayan binalara cezai yaptırımlar uygulanıyor.
Isı yalıtımı ne kadar tasarruf sağlar?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın