Bina görevlisi, apartmanın bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi gibi işleri yapıyor. Peki bina görevlisi nasıl işten çıkarılır? diyorsanız işte yanıtı…
Bina görevlisi nasıl işten çıkarılır?
Bina görevlilerinin hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süresi, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutlarına ilişkin usul ve esasları, Konut Kapıcıları Yönetmeliğinde ele alınıyor.
Bina görevlisi çalışma süresi genel olarak haftalık 45 saattir. Bu süre çalışma biçimine göre sözleşme ile azaltılabiliyor. Ayrıca, İş Kanununun 63 üncü maddesindeki süreyi aksatmamak koşuluyla yoğunlaştırılmış çalışma ilişkisi de kurulabiliyor. Çalışma süresi, kapıcının işte geçirdiği zaman dilimi oluyor .Peki bina görevlisi nasıl işten çıkarılır? diyorsanız işte yanıtı…
Bina görevlisi ya da yönetici herhangi birinin kapıcılık sözleşmesini sona erdirmek isteği karşı tarafa İradi beyanına “Fesih Bildirimi ” deniyor.Fesih bildiriminin nasıl yapılacağı konusunda açık bir tanım yoktur ancak noter aracılığı ile karşı tarafa bildirilmesinde yarar oluyor. Fesih bildiriminin karşı tarafa ulaşması yeterli oluyor , karşı tarafın kabul edip etmemesi önemli olmuyor.
Bina görevlisinin işten çıkarılması şu durumlarda gerçekleşiyor:
-Sözleşme süresinin sona ermesi
-Tarafların anlaşması
-Tek taraflı fesih.
-Kapıcının ölümü.
Bina görevlisinin bildirimsiz fesih hakkının sebepleri ise şu şekilde:
-Sağlık sebepleri,
-Ahlak ve iyiniyet kurallarına uyulmaması,
-Ücretinin ödenmemesi,
-Bir hafta veya daha fazla kapıcının çalışmasını engelleyici bir durumun ortaya çıkması,
-Bildirimsiz Fesih hakkı doğurur.
Bina görevlisi çalışma talimatı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com