Bir arsada inşaat çalışmalarına başlamak için ruhsat alınması gerekiyor. Belediyeden ruhsat alınmadan inşaat çalışmalarına başlanan yapıların inşaatı durduruluyor. Peki Belediye inşaatı ne zaman durdurur? diyorsanız işte yanıtı…
Belediye inşaatı ne zaman durdurur?
Bir arsada inşaat çalışmalarına başlanılabilmesi için belediyeden ruhsatın alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatı, projenin imar ve fen mevzuat ve planlarına uygun olursa veriliyor.
Belediyeden ruhsat alınmadan inşaat çalışmalarına başlanan yapıların inşaatı durduruluyor. Peki Belediye inşaatı ne zaman durdurur? diyorsanız işte yanıtı…
İmar yönetmeliğine göre; İnşasına 2 yıl içinde başlanmayan veya 5 yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve süresi içinde ruhsat yenilemesi yapılmayan yapılar, ruhsatsız yapı olarak değerlendiriliyor.
Ruhsat süresi içinde yapılan başvurularda ilgili idarelerin ruhsatı yeniledikleri tarihe bakılmaksızın ruhsat, ilk ruhsat alma tarihindeki plan ve mevzuat hükümleri kapsamında beş yıl uzatılarak yenilenir. Süre uzatımı başvurusu yapılmayan yapılarda idareler, ruhsat süresinin dolduğu tarihten itibaren en geç 30 gün içinde yapı yerinde seviye tespitini yapıyor. Ruhsatı hükümsüz hale gelenlerin inşasına devam edilebilmesi için yeniden ruhsat alınması zorunlu oluyor.
Ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlanmasına rağmen ruhsat süresi içinde yapı kullanma izni düzenlenmemesi nedeniyle ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılara, denetimi yapan fenni mesul mimar ve mühendisler veya yapı denetim kuruluşları tarafından denetim raporu hazırlanmak ve ilgili idare tarafından dosyasında ve yerinde, inceleme ve tespit yapılmak koşuluyla yeniden ruhsat düzenlenmeksizin yapı kullanma izin belgesi verilir. Mevcut yapılarla ilgili özel bir hüküm getirilmeden imar planı değişikliği yapılan alanda kalan yapılar da ilk ruhsat alındığı tarihteki plan hükümleri dikkate alınmak suretiyle bu hükme tabi oluyor.
Uygulama imar planı değişikliği ile yolda veya teknik altyapı alanlarında kalan ve kamulaştırma kararı alınan yapılarda seviye tespiti yapılarak inşaat derhal durduruluyor.
Bu yapılarla ilgili yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni işlemleri, kamulaştırmayı gerçekleştirecek kamu kuruluşunun en geç otuz gün içinde, yürürlükteki plana ve kamulaştırma gerekçesine göre vereceği görüş doğrultusunda sonuçlandırılır. Yapılan değişiklikle kamulaştırmaya konu diğer alanlarda kalan yapılarda ise derhal ilgili idarece seviye tespiti yapılır ve ilgilisine tebliğ ediliyor.
Kamulaştırma kararı alınıncaya kadar ruhsat eki projelerine göre tamamlanmasına izin veriliyor, bu yapılarda ruhsat yenilemesi veya kısmi kullanma izni veya yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi kamulaştırma işlemlerini durdurmaz. Ancak kamulaştırma yapılırken seviye tespitinin üzerinde yapılan kısımlar için kamulaştırma bedeli ödenmiyor. Bu yapılara kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesis edilemiyor. Ruhsatı süre nedeniyle hükümsüz hale gelen yapılarda da bu fıkra hükmü uygulanıyor.
Belediye inşaat ruhsatı için gerekli evraklar!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com