Türkiye Emlak Katılım Bankası, BDDK’nın yaptığı incelemeler sonunda onay aldı ve faaliyet izni Resmi Gazete’de yayımlandı. Emlak Bankası resmen geri döndü.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın kuruluşuna onay verdi. Türkiye’de katılım bankası olarak hayata geçecek olan Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.’nin yakın zamanda şubeleşmeye başlaması planlanıyor.
Habertürk’te yer alan habere göre BDDK kararında, “411 sayılı Bankacılık Kanununun 10 uncu maddesi ile Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesi kapsamında yapılan değerlendirme neticesinde, Türkiye Emlak Katılım Bankası AŞ’ye faaliyet izni verilmesine karar verilmiştir” denildi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 100 günlük Eylem Planı kapsamında, 3 Temmuz 2001 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile bankacılık yapma yetkisi sona erdirilen ve tasfiye kapsamına alınan Emlak Bankasının “konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı” çalışacak şekilde tekrar faaliyete geçirileceğini duyurmuştu.
Merkezi İstanbul’da olacak bankanın yeni unvanı “Türkiye Emlak Katılım Bankası Anonim Şirketi” kısa adıyla “Emlak Bank” olarak belirlendi. Emlak Bank tarafından yapılabilecek işlemler şöyle belirlendi;
“Katılım fonu kabulü, nakdi, gayri nakdi her cins ve surette kredi verme işlemleri. Yurt içi ve yurt dışından fon toplama, hesaplar açma, borç alma, avans kabul etme işlemleri. Bankalar, finansal kuruluşlar, şirketler ile yurt içinde ve yurt dışında ortaklık veya kar-zarar ortaklığına girişilmesi veya sair her türlü surette iş birliği veya iştirakte bulunulması ve bu maksatla fonlar teşkil veya temin edilmesi. Yürütülen faaliyetler çerçevesinde yurt içinde veya yurt dışında, ham veya mamul madde, makine, ekipman, teçhizat, uçak, gemi ve taşınır mülkiyetine konu olabilecek her türlü mallar ile arsa, arazi, bina ve taşınmaz mülkiyetine konu olabilecek her türlü mallarla ilgili satım, trampa, bağış, takas, inşa, işletme ve benzeri işlemleri ve ilgili tescil, beyan, şerh, terkin, fek, değişiklik, düzeltme ve diğer her türlü işlemler.”