Bayrampaşa 3 yıl sonunda kentsel dönüşümle değişecek!

atilla

Seçimden bu yana geçen iki yılın muhasebesini yapacak olursanız ne yaptınız bu sürede?

İlk olarak okullar üzerinde durduk. Hangi okulumuz yok diye baktık. Bölgemizde imam hatip yok. Daha önce kabası biten ama bir türlü açılamayan bir binamız vardı. Bir bağışçı bulduk ve yaptırarak açılışını yaptık: Aliya İzzetbegoviç Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi. Pazarlarımızı kapalı mekânlara almak için bir çalışmamız var. Yıllardır çözülemeyen bir sorun bu. Pazartesi pazarımız var. 20 bin metrekarelik bir pazar yeri yapıyoruz. Pazar kurulmadığı zamanlar orası 700 araçlık bir otopark olacak. Perşembe pazarımızı kapalı mekâna almıştık zaten şimdi onu iyileştiriyoruz. Balıkçılar ve peynircileri pazardan çıkarıyoruz ve dış mekâna getiriyoruz ki koku problemi yaşanmasın. Bizim bir lunapark arazimiz vardı yıllardır boş duruyor. Orayı kamulaştırdık ve altına dört katlı otopark yapıyoruz. İçine kültür merkezi, üstüne de park yapıyoruz. Minyatür bir cami de koyup büyük bir meydan düzenlemesi yapıyoruz. İçinde saat kulesi olacak. Bilim merkezlerimiz, gençlik merkezlerimiz ve bilgi merkezlerimiz var. Şu anda yedi tane bilgi merkezimiz var ama biz bu sayıyı on bire çıkaracağız, yani her mahallede bir tane bilgi merkezi olacak. Bir tane bilim ve teknoloji parkı yapıyoruz. İçinde uzay araştırmaları, astronomik bilgiler, kimya, fiziki matematik gibi bütün dallarda çeşitli küçük bilim adamlarımızı yetiştireceğiz. Projesi bitti, ihaleye veriyoruz. ‘İkinci Bahar Lokali’ adı altında bir yer açtık. Burada 65 yaş ve üstü herkes ağırlanıyor. Sabahtan akşama kadar bizimle beraberler. Çay içiyor, televizyon izliyorlar, dama oynuyorlar, satranç oynuyorlar, kütüphaneden faydalanıyor, sohbet halkaları oluşturuyorlar ve haftanın belli günlerinde çeşitli konferanslar için hocalarımızı oraya davet ediyoruz. Böylece bu insanların evde hanımefendilerle birlikte yaşadıkları sıkıntıları ortadan kaldırıp aile yaşamına katkıda bulunuyoruz. Yeni projemiz var, Gündüz Engelli Bakım Müdürlüğü kurduk. İki katlı, beş odalı gündüz engelli bakım evini bu yıl açıyoruz. Bir de engelli okulumuzu bitirdik. 150 öğrenci kapasiteli. Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol yaptık. Cezaevinin olduğu alanda kentsel dönüşüm kapsamında bir rezerv alan oluşturduk.

Hizmetle başkanın performansı iç içe geçmiş durumda. Halk hizmet kadar başkanın kendisine yakm olmasını da istiyor. Bir belediye başkanı halka nasıl yakın olur?

Belediye başkanı makamda oturmamalı. Burada işler yürüyor zaten. Yol, altyapı, üstyapı bunlar oluyor ama halkla temas etmek, kucaklaşmak, elini sıkmak, ihtiyaç sorusunu sormak çok önemli. Ben bunu yapıyorum yani sabah çıkıp önce bütün esnafa uğruyorum. Bazılarıyla çay içiyorum. Kahveye uğruyorum, taksi durağına uğruyorum, okullara gidiyorum. Okulların zaten bütün ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Ne derdi varsa, diyelim cenazesi var otobüs istiyor bizden hemen ayarlar memleketine yollarız. Bunları bedel almadan yaparız. Akşam evde vakıf vasıtasıyla kendilerine etli pilav, tatlı, ayran göndeririz, Kuran-ı Kerim için bir hafız yollarız, özellikle Edirne gezileri yaptık, Çanakkale gezileri yaptık. Bayrampaşa hariç İstanbul’da bulunan tarihi ve turistik yerlere de halkımızı her hafta otobüslerle götürür gezdiririz. Şimdi sıra Bursa gezilerinde. Günübirlik geziler olacak tabii. Çocuklarla ilgili hafta sonları kültür merkezinde anne ve babanın da katıldığı çocuk oyunlarımız var ve çok revaçta. Bunları her hafta mutlaka yaparız. Çok fazla nikâh kıyarım ben, özelliğim budur. Benim ideolojik saplantım yoktur, herhangi bir siyasi partiden, Alevi, Sünni herkesi kucaklarım. Ben herkesin belediye başkanıyım. Başkanlar seçildikleri gün rozetlerini çıkarırlar. Elime mahallelerin demografik yapısını alıp, burası bizden burası bizden değil diye hareket etmem. Tam tersi bize oy vermeyen yere daha çok hizmet ediyorum. Bizi yanlış tanıyan, yanlış anlayan bizi hakikaten görsün diye bunu yapıyoruz.

‘PARKLARIN ALTINI OTOPARKA ÇEVİRİYORUZ’

“BAYRAMPAŞA çok yoğun bir ilçe. E-5 ve E-6 akslarının ortasında, tramvay, metro hatlarının merkezinde. Bir trafik yoğunluğu var ve araç sayısı haddinden fazla. İBB ile birlikte atıl parkların altına girip oraları otopark yapalım üstleri tekrar park yapalım. Bunları projelendirdik on üç tane yeri projelendiriyoruz ve ihale kısmına geçiyoruz 2017’nin sonuna kadar bütün bu yerleri bitireceğiz. Cezaevinin altı dahil olmak üzere, orada 4500-5000 civarı otopark var, onunla birlikte Bayrampaşa’da 10 bine yakın otoparkı biz kazandıracağız. Yeşillendirme ve meydan çalışmalarımız da sürüyor.
Yıldırım Mahallesi’ne bir meydan açtık. Çok mutlu oldular. Dört binayı kamulaştırdık ve meydan açtık. Bir göbek açıp led ekran koyduk çift taraflı. Yeşillendirdik. Küçük bir park yaptık. Oturaklar yaptık. Kuyrukta ayakta beklemiyorlar ve biz bununla ilgili çok olumlu geri dönüşler aldık. Lunapark bunlardan bir tanesi. Kırk yıldır orada kalan ve kronikleşen bir durum söz konusu. Biz gelip bunu yaptık.”

‘Tabelayı çakmak için Arda’yı bekliyorum’

‘Kosova’da ‘Bayrampaşa’ dediğinizde sizi yaşatırlar’ “SPORA önem veren bir ilçeyiz, biliyorsunuz Arda Turan Bayrampaşa’nın çocuğudur ve burada yetişmiştir. Bir spor kompleksi ve caddeye onun adını verdik. Kendisi bekliyorum, geldiğinde adının yazılı olduğu cadde tabelasını beraber çakacağız. Babasının evinin bulunduğu cadde burası. Onun oynadığı Altıntepsi Spor Kulübü’nün bulunduğu mekânın olduğu yerin altına da üç katlı otopark yapıyoruz.” Altıntepsi Mahallesi Uygur Caddesi üzerinde bulunan milli futbolcu Arda Turan’ın ismini taşıyan spor tesisleri, 200 izleyici kapasiteli, 45×90 m ölçülerinde sentetik çim sahaya sahip. Bayrampaşa Spor Kulübü ve diğer spor kulüplerinin antrenmanları ve maçları için ücretsiz kullandığı tesis, diğer zaman dilimlerinde ise Belediye Meclis kararı ile belirlenen fiyatlarla kiraya veriliyor. İBB işbirliğiyle yapılan toplam 600 metrekare alan üzerine kurulu Arda Turan Spor Tesisleri, üç katı-pazar yeri ve otopark olarak kullanılanbodrum olmak üzere toplam altı kattan oluşuyor. Büyük bir konferans salonu da yer alan tesiste, Bayrampaşalı gençlere teorik ve pratik futbol dersleri veriliyor.

‘Kosova’da Bayrampaşa dediğinizde sizi yaşatırlar’

“Sosyal belediyecilik olarak bakıldığında bizim Balkan Projesi dediğimiz bir hareketimiz var. Nüfusumuzun %42’si Balkan kökenli. Oralarda çok tanınıyoruz. Plzen’de, Kosova’da ‘Bayrampaşa’ dediğiniz zaman sizi yaşatırlar. Bir elimiz orada. Bu sene yine öyle olacak. Bu sene ilk defa Sırbistan’a Belgrad’a gideceğiz. Orada Müslüman Boşnak kardeşlerimiz var. Davet alıyoruz. Yunus Emre Kültür Merkezi var, yeni açılışını yaptık üç ay önce. Ben de katıldım. Bizim komşularımızla olan bu ilişkilerimizi daha da geliştirmemiz lazım. ‘Kardeşlik Sınır Tanımaz’ projemiz böyle bir proje. Biz sadece ramazanda orada değiliz. Mesela Kosova’da bir cami yaptık İsa Bey Camii. Bombalanıp yıkılmıştı biz gittik Bayrampaşa Belediyesi olarak, müftülüğümüzle birlikte camiyi yeniden yaptık. Bunu bizim yapmamız lazım. Türkiye Cumhuriyeti olarak büyük bir devletiz biz. Büyük bir ülkeyiz ve şefkatliyiz. Hükümetin uzattığı şefkat elinin dışında bir ilçe belediyesi olarak da biz şefkat ve merhamet elimizi oralara uzatıyoruz ve uzatmak da zorundayız.”

‘Çocuklar beni çok sever’

“Çocuklar beni çok sever.Tam öğle saatinde, velilerin öğrencileri getirdiği saatte mutlaka okullarda olurum. Veliye temas eder, hatır sorarım, isteklerini öğrenirim. Bunu sorduğum an bir istekte bulunurlar, çünkü bu onlar için büyük bir fırsat.”

Lügatimde randevu yok

“Belediyeye gelenler için şu gün gelin bu gun gelin demem. Hangi gün hangi saatte gelirseniz, benıburadaysam mutlaka vatandaşla görüşürüm. Randevu benim lügatimde yok. Telefonuma kim çıkarsa cevaplarım. Toplantıdaysam sonra dönerim.

Varoşa değil, modern kente giriş

“Kentsel dönüşümde biz özellikle caddelerde değişim düşünüyoruz. Caddeleri yeniden ruhuna uygun bir şekilde yenilememiz lazım. Dış cepheleri giydirmemiz lazım, tente sistemi getirmemiz lazım, geniş caddelerde tabela kirliliğini kaldırmamız lazım. Bizim ilçemizin girişini daha güzel hale getirmemiz lazım. Girdiğinizde bir varoşa değil, modern bir kente girdiğinizi anlamanız lazım.”

‘Yeni bir kavşak yapılacak’

“Bayrampaşa girişi diye adlandırdığımız Cevatpaşa ve Yıldırım Mahallesi’nde büyük bir kavşak projemiz var, ulaşım akslarım rahatlatmak için… Vatan Caddesi’nden geldiğiniz zaman Bayrampaşa’ya Kadife’den çıkmayacaksınız. Yeni bir kolla Orta Mahalle ve Yenidoğan Mahallesi’ne geçiş yapılıyor metro üzerinden. Bayrampaşa’ya giriş ve çıkışlarda rahatlama olacak, trafik sıkışıklığı ortadan kalkacak.”
Cezaevi alanındaki dönüşümle ilgili sıkıntılı süreç oldu. Dönüşüme engel olan bir durum var mı?

Planlarla ilgiliydi o. Dönüşüme engel teşkil eden bir durum yok. Planı yeniledik, tekrar meclisten geçirdik şimdi bir sıkıntı yok. 2200’e yakın konut yaparak bir mahallenin belli bölgesini oraya taşıyacağız. Bu proje İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin.

Aslında Bayrampaşa’nın ada bazlı dönüşümü bu cezaevi projesiyle başlayacak diyebilir miyiz?

Bir mahallenin sadece belli adalarını oraya getireceğiz sadece. Biz kentsel dönüşümü parsel bazlı yapıyoruz zaten. Bir binanız var, bize müracaat ediyorsunuz, riskli alan içindeyse çürük raporu alıyorsunuz ve 6306 sayılı yasanın ilgili maddelerine sahip oluyorsunuz ve kredi, kira yardımı alıyorsunuz. Binanızı yıkıyorsunuz ve yapıyorsunuz. Fakat bu parsel bazlı yenileme, dönüşüm olmuyor. Sokak aynı sokak, cadde aynı cadde, otopark yok. Bu yüzden ada bazlı dönüşümle ilgili çalışmalarımız var. Bunun içinde rezerv alanlarına ihtiyaç var. Dört adayı cezaevi arazisine yerleştiriyoruz.

Ne zaman başlayacak?

Bir ay sonra tahmin ederim ki temel atılır. KİPTAŞ yapacak. İçinde bir camisi, alışveriş merkezleri, metro durağı var. Aynı zamanda hastanesi var. 300350 yataklı bir eğitim araştırma hastanesi olacak. İki okul olacak biri ortaokul biri lise. Binalar on iki katı geçmeyecek. Daha yüksekti ama biz indirdik. Sayın Kadir Topbaş’ın büyük bir desteği var bu projeye. Büyük bir yatırım getiriyorlar buraya, kendilerine teşekkür ediyoruz. Vatan Mahallesi’nde bir kentsel dönüşüm projemiz vardı ama planlara itiraz ettiler. İptal için dava açıldı. Bilirkişi heyeti geldi, onların raporlarını bekliyoruz. Belki de Vatan Mahallesi’nde kentsel dönüşümü kapatacağız. İnşaat için açacağız ve insanlar inşaatlarını yapacaklar ama sokaklar daracık. Hiçbir şey değişmemiş olacak. Deprem adına bir değişim olacak belki ama kent ve şehircilik adına hiçbir şey olmamış olacak. O nedenle ada bazlı dönüşümlerde plan notlarımızı İBB’den geçirebilirsek o zaman adalar üzerinde çalışma yapabiliriz. Altlan komple otopark olur, etrafı yeşil olur, imar haklarını dikey veririz on iki katı geçmeyecek şekilde o adada modem binaları yaparız. Kimliğiyle birlikte yeni bir şehir inşa ederiz, buna uğraşıyoruz açıkçası. Kentsel dönüşüm alanı olması çok zor çünkü rezerv alanları yok. Üç buçuk emsal var bizde. Sosyal donatı alanı, yeşil alan yok. Zamanında gelip bir Bayrampaşa yapmışlar, bir sürü ada üretmişler, yolları daraltmışlar ve böyle bir yer olmuş. Yeni bir mimari dokusuyla daha güzel bir Bayrampaşa veriyoruz.

Geniş bir skalada hizmetler bütünlüğü var ama halka en çok dokunan hizmetler hangileri?

En çok sosyal hizmetlerde başarılıyız. Kültür hizmetlerinde de başarılırız. Bilgi merkezleri ve gençlik merkezleriyle çok aile yetiştirdik. Onların aileleriyle beraber olduk. Hizmeti vatandaşın ayağına getirdik. Ne istiyorlarsa yaptık ve vatandaş bu memnuniyeti seçimlerde % 55.5 ile bize gösterdi.
Hedefimiz 2019 seçimlerinde % 60.

Bir daha aday olacaksınız yani…

Nasip olursa. Yeni projelerimiz var, bir yıllık altın kitapçık çıkardık. Her birini halkımıza sunacağız. Altyapıyı bitirdik sayılır. Üstyapıyı da tretuvarların bordürlerini yeniliyoruz. Havadaki hatları yeraltına alıyoruz. Yıldırım Mahallesi ve Cevatpaşa kaldı sadece. İBB’nin gerçekleştirdiği yeni bir sistem var. Eyüp ve Bayrampaşa’yı birbirine bağlayan raylı bir sistem. Eyüp merkezden Bayrampaşa merkezine kadar Eski cezaevinin olduğu arazi, kentsel dönüşüm alanı olarak kullanılacak. Bölgedeki dört ada, cezaevi alanına yerleştirilecek. Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, “İBB’nin projesi ve yatırımı. Kadir Topbaş’ın büyük desteği var projeye. Bir ay sonra temel atılması planlanıyor” dedi. Bizim orayla bağlantımız kesik. En yakın yer ama ulaşım sıkıntımız var terste kaldığı için ama bu projeyle bu mesele kökten çözülecek. Metroyla birlikte ulaşım rahatladı. Aksaray’a kadar gidiyorduk, oradan Yenikapı’ya yürüyorduk şimdi otomatik entegrasyonla Yenikapı oradan da Marmaray ile Gebze’ye kadar ulaşıyoruz.

Belediyeden beklentiler çok yükseldi. Klasik anlamda çöp toplamak, kaldırım yapmak aşıldı artık. Kentsel dönüşüm bile büyük bir adım ama tabiri caizse vatandaşı bu da kesmiyor. Halkı memnun etmek zor mu bu anlamda?

Biz her yıl çıtayı yükselttik. Sosyal yardımlar başta olmak üzere, kömürden gıdaya kadar. Sosyal yardım adına, örneğin vatandaş çok fakirse, herhangi bir sosyal yardımı yoksa bütçeden onlara bedel ve burs veriyoruz. Vatandaşın cebine dokundukça onlar da memnun oluyor. Onunla temas etmek de önemli. Ben geçerken bir kalabalık görürsem iner hemen sohbet ederim halka.

3 YILIN SONUNDA BAYRAMPAŞA’DA NELER OLACAK?

“BU dönemin sonunda, tarihi dokuya uygun, misyonuna uygun, yenilenmiş bir Bayrampaşa olacak inşallah. Caddeleriyle, örnek sokaklarıyla, örnek diyorum çünkü bütün sokakları yapmanız mümkün değil. Birkaç sokağı düşünüyorum, tabelasıyla, dış cephesiyle, tente sistemiyle tek tip bir cadde olacak. Bilgi merkezlerimizi on ikiye çıkaracağız. Hastanemizin temelini atmış olacağız, okulların temellerini atmış olacağız. Cezaevindeki dönüşüm hemen hemen bitmiş olacak. Metro istasyonu çalışır olacak. İki tane ofis kulemiz var, onlar çalışır hale gelecek. Vatan Mahallesi hakkında son durum belirlenmiş olacak. Kentsel dönüşüm ya da yenilenme sürecine girmiş olacak.”

‘BİZDE 10 BİN SURİYELİ VAR’

“300 bine yakın nüfusumuz var. Günlük nüfusumuz 850 bin. Bayrampaşa’da yaklaşık 10 bin kadar Suriyeli var. Şu anda gözükmüyorlar çünkü çalışıyorlar. Evlerde kiralık oturuyorlar, bazı yardımsever aileler daire verdiler. Bizden yemek isterlerse, kıyafet veriyoruz. Para vermiyoruz çünkü bu alışkanlık olur. Kömür, soba gibi ihtiyaçları veriyoruz. Parayı sadece kendi vatandaşımıza veriyoruz. Zengin ailelerden alıp kardeş aile usulüyle fakir ailelere veriyoruz. Sosyal adaleti temin etmemiz lazım. Ben belediye başkanıyım, herkesi kucaklamam lazım.” dedi.
Esra BOĞAZLIYAN/Habertürk