AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı Yakup Gülcan, ”Dünyada ses getirecek projelerimiz ile ilçemizi turizme kazandıracağız, karizmasını artırıp, yatırımcı çekeceğiz, ayrıca istihdam da sağlayacağız” diye konuştu.
Yakup Gülcan, “İlçemizdeki Bölge Hastanesi ile 8 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Yeni kurulacak Hükümet Binamız ve sosyal donatı alanımızla ilçemiz kimlik kazananacak” dedi. Gülcan ayrıca Bayraklı’ya bir öğrenci yurdu ve üniversite kazandıracaklarının müjdesini de verdi
Yenigün TV’de yayınlannan ‘Belma Şahaner ile Ege’nin Gündemi’ adlı programın konuğu AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı Av. Yakup Gülcan oldu. İlçesinde yapılacak hükümet yatrımlarını anlatan Gülcan, hedeflerinin 2019 yerel seçimler olduğunu söyledi.
1 Kasım seçimlerinde partinizin oy oranlarını ülke genelinde yükselttiniz. İlçenizde seçim için nasıl bir çalışma yaptınız?
Ülke genelinde yüzde 49.5 şeklinde güzel bir oy oranı aldık. Tabii 13 yıllık iktidarın akabinde böyle bir oy oranına sahip olabilmek dünya literatüründe farklı ve destansı bir sıfat taşıyor. 7 Haziran seçimleri sonrasında ülke genelinde ve özellikle ekonomik anlamda yaşanmış olan sıkıntılar, doğabilecek olumsuzluklar vatandaşlarımız tarafından görüldü. Gerek siyasi gerekse terör meselelerinde özellikle rakip partiler, koalisyondan ve sorumluluk almaktan kaçtılar, yersiz ve anlamsız çekişmelerden kaynaklanan gerekçelerle hükümetin kurulmasına engel olma tavrı sergilediler. Vatandaşımız da bunları gördü ve bunun sonucunda AK Parti yüzde 49.5 gibi bir oy oranı aldı.
Yüzde 100’ü kucaklıyoruz
Genel Başkanımız, Başbakanımız sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun balkon konuşmasında söylediği gibi faaliyetlerimizde yüzde 100’ü kucaklayan bir anlayışla hareket etmemiz gerekiyor. Biz de bu doğrultuda hareket ediyoruz.
Bayraklı geneline dönecek olursak da İzmir’de 6 metrapol ilçede oyunu en çok Bayraklı artırdı. Bu anlamda biz hemen geceli gündüzlü çalışmaya başladık. milletvekillerimizle sabah namazıyla başlayan programlar yaptık. Ev toplantıları, insanlara birebir dokunacak, kendimizi, partimizi, ideolojimizi anlatacak çalışmalar yürüttük. Çok fazla insana dokunduk, çok fazla insanla çalıştık, çok fazla insanla birlikte yürüdük, bu da çok önemli, ilk günkü aşk ile söylemi söz konusu olduğu için sağolsun partimizin kurucuları ya da geçmişten bugüne partimizde değişik kademelerde görev almış olan herkes bu işin altına elini koydu. Başta teşkilatım olmak üzere milletvekili aday adaylarımıza, birinci sıradan başlayacak olursak Genel Başkan Yardmcımız Prof. Dr. Nükhet Hotar Hanımefendi, Doç. Dr. sayın İbrahim Turhan, Avukat Hamza Dağ, Avukat Kerem Ali Sürekli, Bilal Kırkpınar, özellikle Bayraklı ilçesinde verimli çalışmalar yapan gece gündüz arı gibi çalışan kişilerdi.
Hedefimiz 2019 yerel seçimleri
Teşkilatımız ile birlikte çok güzel bir çalışma dönemi geçirdik ve bunun sonucunu 1 Kasım’da aldık.Tabii ki bu yükseliş trendlerinin başlaması noktasında büyük bir önem taşıyor çünkü 11 bin civarı bir oy artışı sağladık. Rakamsal olarak 70 bine ulaştık. 33.1 gibi bir oy oranı aldık, bu oran İzmir için çok güzel bir oy. Nasip olursa önümüzdeki üç buçuk yılı çok iyi değerlendirip bunu yüzde 42’lere çıkarmak ve ilçe belediyesini almak, aynı zamanda büyükşehir belediyesinin kazanılmasına yarar sağlamak için çalışıyoruz. Hedefimiz 2019 yerel seçimleri, bunun için çalışmalarımıza başladık.
Elli yıl geçse dahi yapamazlar
İlçenizde hükümeti temsil ediyorsunuz ve her gününüz sahada geçiyor. Vatandaşın ve ilçenin sorunlarına birebir muhatapsınız. Bayraklı’da bir çok sorun var. Daha önceki programlarımızda bu sorunları dile getirdik, bu röportajımızda da kentsel dönüşümü ağırlıklı olarak işlemek istiyorum. Çünkü Bayraklı’da kentsel dönüşüm elzem bir ihtiyaç haline geldi. İlçenizdeki kentsel dönüşümde son durum nedir?
Bundan 5 sene önce Bayraklı Belediyesi kentsel dönüşüm gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle bir protokol imzaladı. Eski belediye kanunları üzerinden gitmeye karar verdiler. 6300 sayılı modern kanunu bir tarafa bırakıp eski kanunlar üzerinden hareket ermeye kalktılar fakat şu an protokol süresi bitti. Bir tek çivi dahi çakamadılar, tek bir çizim dahi yapamadılar. Bu anlayışla bu doğrultuda hareket ederlerse bırakın beşi elli yıl geçse bir şey yapamazlar. Bu iş vizyon işi, bu iş beceri ve kabiliyet işi, bu iş zeka işi, bu iş insanı, halkı ve milleti sevme işi ve bu iş gelecek nesillere güzel eserler bırakma iradesine sahip olma işidir.
”Kentsel dönüşümde vatandaş mağdur edilemez”
1950’li yıllarda köylerden üç-beş arsasını satıp buraya gelerek binbir zorlu mücadeleden, yeri geldiği zaman çocuğunun bir lokma ekmeğinden esirgeyip yeri geldiği zaman çocuğunun eğitim masrafından kısıp bir tuğla iki çimento temin etmek için mücadele edip başını sokacak bir yuva yapabilmiş olan insanın duygusuna sahip olup, saygıda göstermek lazım. Şimdi çok farklı ve mayhoş bakış açısıyla hareket etti Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi. İnsanların bu noktada tatmin olması olgusunu bir tarafa bıraktılar. Şunu dediler, 3 katlı yapılacak kentsel dönüşümde yarı yarıya bile olsa güya yarısını vatandaş alacak diger yarısını müteahhit alacak. Biz 1.5 kat yer veriyoruz. Değeri 400-500 bin lira. Vatandaşın yerinin değeri şu an 80-100 bin lira. 150-200 bin lira degerindeki evi verecek ve 300 bin lira değerinde bir ev alacak. Böyle bir anlayışla hareket etmek adil değil. Vatandaş ona bakmaz, aksine vatandaş şuna bakar, benim burada 2 veya 3 dairelik bir yerim var, kaçak yapmış ya da imara sokmuş hiç önemli değil. Bir şekilde insanın bakış açısı, benim 3 tane dairem var ya da 3 tane başımı sokabileceğim yer var. Birisinde kendim otururum, digerlerinde kızım ve oğlum oturuyor. Şimdi yeni yapılacak yerde benim ve aile fertlerimin başını sokabileceği bir yer olması önemli olan husus.
”İnsanı yaşat ki devlet yaşasın”
Şimdi diyoruz ki plan tadilatı yapalım. Yani orada imar planlarını gözden geçirelim ve vatandaşa ne kadar yer verebilirsek aynı zamanda vatandaşın ne kadar menfaatine olursa çünkü aslolan vatandaş, aslolan insan. Yani Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye vasiyetnamesindeki ”İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışı önemli olan bu. Yapacağın her türlü faaliyette insanı merkeze alacaksın.
İnsanı merkeze koymadılar
Gördüğünüz üzere ne Bayraklı Belediye ne de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları Aziz Kocaoğlu Beyefendi ve de Hasan Karadağ Beyefendi insanı merkeze koyan, insanı yaşatmaya ve insana hizmet etmeye yönelik iradeyi ortaya koyabilmiş değiller. Sosyal demokrat anlayışla mangalda kül bırakmayan söylemlerine bakmayın. Sonuca baktığımız zaman insana yönelik, insana dokunan, insana hizmet eden herhangi bir çalışma göremiyoruz. Bu kentsel dönüşüm konusuna da bakmadılar. Kentsel dönüşüm konusunda da yani bir nevi iş yapıyor havasında bir kimliğe büründüler. Devletçi yasakçı zihniyet açısından baktılar. Üç katsa üç kat değişmez dediler. Hiçbir zorlama ve girişimde bulunmadılar. Plan tadilatlarına, imar durumuna veya yoğunlaşmaya vesaire bakılmalıydı. Bu ülkede mükemmel ötesi imari bilgi ve zekaya sahip insanlar var, bu insanlarla toplantılar yapılmalıydı. Yapabiliyorsan, imkan varsa 5-6 kat yap. Kaçak da olsa gecekondu da olsa o insana 2-3 kat yer vermeye çalış. 5 kat bir yer yaparsan müteahhit de daha fazla kazanacak. Bundan daha güzel bir şey var mı? Dünyanın en büyük ihtiyacı bu ama şu andaki anlayışla, şu andaki düşünceyle yapılmaya kalkılacak her kentsel dönüşüm elde patlar, kim yaparsa yapsın, bununla bir sonuca ulaşılamaz. Nefes alan şehirler, nefes alan mahalleler, nefes alan sokaklar yapmak gerekiyor, bunun için de insanı merkeze alacaksın. Önce insanı, sonra aileyi, sonra bölgeyi dikkate alacaksın, empati üzerinden hareket edeceksin, yoksa bir koltuğa oturup da amir gibi tavırlar takınırsan olmaz. 2014 seçimlerinde gördük kentsel dönüşümlere ihtiyacı olan vatandaşlarımız o dönem özellikle bilinçaltı mesajı dediğimiz algı operasyonunun neticesinde insanlar oy verdiler.
6306 sayılı kanun ile eski belediye yasası açısından kentsel dönüşümüm avantajları nedir?
6306 sayılı yasa her şeyden önce bir kere daha günümüz koşullarına uyarlanmış. Eski belediye yasasına göre kentsel dönüşüm talep eden arsa sahiplerini daha çok koruyan kollayan ve kira yardımından kredi yardımına kadar bir çok kolaylık sağlayan ve yine vergiler konusunda büyük kolaylık sağlayan bir yasa. Türkiye’nin dört bir tarafında İzmir hariç uygulanan bir yasa İstanbul’da uygulandı çok iyi sonuç alındı ve diğer kentsel dönüşüm yapılan şehirlerde de 6306 sayılı yasa kullanıldı ve çok iyi sonuç alındı, taraflar memnun ayrıldı.
”Bölge Hastanesi ile 8 bin kişiye istihdam sağlanacak”
Hükümet olarak Bayraklı İlçesi’ne yapılacak yatırımlarımlar hakkında bilgi verir misiniz?
İlçemizde yapılacak en önemli proje, Bölge Hastanemiz. Şu anda Bölge Hastanemizin zemin çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürülüyor. Yaşkaşık iki aya kadar binalar yükselmeye başlayacak. Sağlık çalışanları ile birlikte yaklaşık 8 bin kişiye istihdam sağlayacak önemli bir projedir.
Sağlık çalışanları haricinde yardımcı eleman sınıfında özellikle KPSS gibi prosedürlere gerek duymayan, işçi sınıfında çalışacak yaklaşık 2 bin ila 3 bin 500 kişiye iş sağlanacak.
Bin 400 kişiye istihdam sağladık
İlçemizde hükümetimiz tarafından bin 400 kişiye istihdam sağlanmış oldu.
Hükümetimiz Karşıyaka’nın Bayraklı’ya sırtını dönmesi üzerine 2008 yılında Bayraklı’yı Belediye yapmakla Bayraklı’da yaklaşık bin 400 insana iş imkanı sağladı. Bu da işsizlik oranının düşmesine yardımcı olmuştur. Belediye kurulmasaydı, oradaki bin 400 kişi çalışamayacaktı. Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın da en büyük kozu budur. ”Ben gidersem, AK Parti gelirse sizi işten çıkarır.” Yok öyle bir şey. Çalışan, emekçi insanın ekmeğine dokunulur mu? O insanların çocuğu var, geçim kaynakları bu iş. 2019’da AK Parti Bayraklı Belediyesi’ne gelirse, çalışan insanların, emekçi insanların, iş güvencesi de ekmeği de bizim teminatımız altında olacaktır. Bizde hiçkimsenin ekmeğine, işine dokunulmaz. Çünkü ekmek bizim dinimizde, inancımızda kutsaldır. 2019’da AK Parti Bayraklı yerelinde iktidar olursa, yeni istihdam sağlanacak. Yeni iş sahaları açıp, insanların ekmek yemesini sağlayacağız.
Yeni istidam alanları kuracağız. Bunu yapmak bizim için çok basit.
Smyrna’yı turizme kazandıracağız
”Hazırladığız üç proje ile ilçemiz dünya da ses getirecek”
Şu an kopyalama yapılmasın diye detaylarına girmeyeceğim üç önemli projemiz var. Üçü de kupon proje, dünyada ses getireceğiz. Bırakın İzmir özelini, ülkemizi, dünya genelinde ses getirecek projelerimiz var. Yüzeysel olarak anlatırsak Bayraklı, İzmir’e adını veren şehirdir, Smyrna’dan bahsediyorum. Bütün dünyanın İzmir denilince aklına geldiği bir alan var, o da Smyrna. Turizme kazandırarak Bayraklı’ya karizma kazandırıp, insanlara iş imkanı sağlayacağız.
Hükümet Konağı ile sosyal donatı alanı kazandıracağız
Önemli bir projeye daha değinirsek, Bayraklı’da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz var. Bu Müdürlüğümüzün binasında ikiz kuleler şeklinde yeni bir bina yapılacak. Bu binaların birine minimum 6 bin metrekare civarında hükümet binamıza sosyal donatı verilecek. Buraya sadece Bayraklı hükümet binası değil, aynı zamanda büyük bir konferans salonu, kaymakamlığa bağlı bütün kurumların biraraya gelmesini sağlayacak bir tesis kazandırılacak.
”İlçemize öğrenci yurdu kazandıracağız”
Kredi Yurtlar Kurumu Bölge Müdürlüğümüzle yaptığımız Avrupa görüşmelerimizde Bayraklı’ya uygun bir Kredi Yurtlar Kurumu yurdu açılması ile ilgili çalışmalarımız var. Bunu da inşallah en yakın zamanda, İzmir ve Bayraklı kamuoyuna duyuracağız. Bayraklı’da da bir KYK Yurdu olmasını istiyoruz. Bununla birlikte Bayraklı’ya bir üniversite kazandırmayı istiyoruz, üniversite için alanımız da var. Şu an bu üniversite alanının neresi olduğunu manipülasyona uğramaması için açıklamıyorum ama bu bilinen bir yer. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzle ve diğer kurumlarla yaptığımız görüşmelerde Bölge Hastanemizin hemen yanında Katip Çelebi Üniversitesi’nin arsası var. Bu arsaya yeni bir kampüs veya binaların yapılması olasılığı var. Bunun için de görüşmelerimize devam ediyoruz. Bu alana Katip Çelebi Üniversitesi’nin bir kısmının taşınması ya da yeni açılan bölümlerin burada olmasıyla ilgili çalışmalar var. Bu üniversite spor üniversitesi veya sağlık üniversitesi olabilir.
Bu projenin hem İzmir’e hem de Bayraklı’ya güzel bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. İzmir’deki bir çok metropol ilçenin üniversitesi var.
Hatta üniversitenin adı da Smyrna olabilir, çünkü ismi burdan gelen bir şehrin üniversitesi neden Smyrna olmasın? Ya da Çakabey, biliyorsunuz Bayraklı’yı fethetti. Bayraklı özelinde bir üniversite neden olmasın, çalışmalara devam ediyoruz.
Yenigün