Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara şehir içi ulaşımını rahatlatmak amacıyla mevcut demiryolu hattının yenilenmesi ve standardının yükseltilmesini kapsayan Başkentray Projesi’nin çalışmalarının 11 Temmuz’da başlatılacağını söyledi.
Başkentray ile banliyö hattının metro standardına getirileceğini, demiryoluna alt ve üst geçitlerin yanı sıra köprülerin de inşa edilerek tüm hemzemin geçitlerin kaldırılacağını anlatan Arslan, Başkentray’ın, yüksek hızlı tren (YHT) ve şehir içindeki mevcut metro sistemleriyle de entegre hale geleceğini belirtti.
Projenin, 600 milyon liraya yakın bedelle yapılacağını ifade eden Arslan, “18 ay sonra Ankaralı vatandaşlarımız raylı sistemle Ankara’nın dört bir yanına ulaşabilecek. İnşaat döneminde Ankaralıların sıkıntı çekmemesi amacıyla banliyö seferleri, sabah akşam 3’er sefer olarak sürdürülecek.” dedi.
“Ankara-Eskişehir arası 1 saat 5 dakikaya düşecek”
Arslan, 36 kilometrelik Başkentray Projesi tamamlandığında günde ortalama 200 bin yolcu taşıyacağını söyledi.
Ayrıca Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas Hızlı Tren projelerinin Ankara şehir içi entegrasyonunu da sağlayacağını dile getiren Arslan, Ankara-Sincan arasında mevcut koridorda 19 dakika olan yüksek hızlı tren seyahat süresinin neredeyse yarı yarıya kısalarak 10 dakikaya ineceğini, azalan bu süreyle Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat süresinin de 1 saat 5 dakikaya düşeceğini belirtti.
Bakan Arslan, Başkentray Projesi’nin şehir içindeki mevcut raylı sistemlerle de entegrasyonunun sağlanacağını ifade ederek, Keçiören Metrosu ile Ankara Gar’da, Batıkent Metrosu ile Yenişehir İstasyonu’nda, Ankaray’la ise Kurtuluş ve Maltepe istasyonlarında bağlantı yapılacağını bildirdi.
AA