Yurttaşların, banka kredisiyle aldıkları evlerin borçlarını ödeyemediği ve bankaların evlere el koymaya başladığı belirlendi. El konan konutların sayısı, katlanarak artıyor.
Ekonomide yaşanan kriz ve hayat pahalılığının artması yurttaşı borçlarını ödeyemez hale getirdi. Bir süre kredi kartlan ile idare eden yurttaşlar, kredi kartlarının da tıkanması üzerine daha önce aldıklan kredileri ödeyemez oldu. Bu durum en çok konut ve otomobil sektörünü vurdu. Banka kredisi ile alman ve üzerinde kredi veren bankanın ipoteği olan konutların kredileri ödenmeyince bankalar konutlara el koymaya başladı. Bu nedenle bankaların elinde çok sayıda konut birikirken, bankalar ellerindeki konutları paraya çevirmek için yöntemler geliştirmeye başladı.
Bazı bankalar kendi bünyelerinde konut satış ofisleri kurarken, bazı bankalar da emlak ofisleriyle işbirliğine girerek ellerindeki konut stoklarım paraya çevirme çabasına girdi.
KONUT SEKTÖRÜ İÇİN TEHLİKE İŞARETİ
Konut kredilerinde yaşanan sıkıntı ile ilgili olarak bilgi veren bir banka üst düzey yöneticisi, konut sektöründe işlerin çok iyi olmadığını vurgulayarak, “Daha önce dövizle konut satışında benzer bir kriz yaşanmıştı. Şimdi sektörde çok ciddi bir sıkıntı var. Bu iş reklamla, suni olarak yeni Pazar yaratma çabası ile çözülecek bir durum değil. Yabancılara konut satışı belli bir rahatlama sağlamıştı. Ama artık o da tıkandı. İran’la Batı’nın anlaşması İranlı müşteri sayısını azalttı” dedi.
Özellikle maaşlı müşterilerde sıkıntı yaşadıklarını kaydeden banka üst düzey yöneticisi şunları söyledi: “Vatandaş reklamların da etkisiyle kredili konut işine girdi. Bankalar da onlara yardıma oldu. Ama özellikle bir yıldır yaşam çok ciddi ölçüde pahalandı. Maaşlara yapılan zamla gerçek enflasyon arasında çok ciddi bir fark oluştu. Müşteriler yaşadıkları sıkıntıyı bir süredir kredi kartı borçlanmasıyla idare ediyordu. Ama kredi kartlanma alınan önlemler bu kapıyı da önemli ölçüde kapattı. Amerika ülkedeki krizi birkaç yıl kredi kartı borçlanmasıyla ertelemişti. Ama bizde daha kısa sürdü. Şimdi teslim bayrağı çekmeye başladılar. Bankalar olarak bizlerin de yapabileceği fazla bir şey yok. Mecburen konutlara el koymak zorundayız. Diğer bankalarda da durum aynı. Zaman zaman bir araya gelip kendi aramızda ne yapacağımızı da konuşuyoruz.Konut sektöründe kriz büyürse şu anda tahmin bile edilemeyen bir krizin içine düşeriz.”
Konut kredisi faizleri arttı
Konut kredilerinde sıkıntı çıkmaya başlayınca bankalar konut kredileri faizlerini de önemli artırdı. Ekonomide yaşanan olumsuzluk kredi faizlerine de yansıdı. Daha önce 0.70’lerin altına konut kredi faizleri 1.20’lere çıkarken, kredi faizlerindeki artış oranı yüzde 80’lere ulaştı. 100 bin lir yıl vadeli konut kredisi maliyeti yaklaşık 16 bin lira arttı. Benzer bir durum taşıt kredilerinde de gı Daha önce yüzde 1.05 seviyelerinde olan taşıt kredisi faizleri yüzde 1.40’lara yükseldi.
Aydınlık Gazetesi
Bir yanıt bırakın