Akgün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Galip Akgün, Düzenli ve modern şehircilik için yüksek katlı binalara yönelmek gerektiğini savundu. Akgün, “Büyümeyi yatayda değil, dikeyde yaparsanız hem şehircilik olarak çok başarılı olur hem de tarımsal arazilerinizi daraltmamış olursunuz” dedi.
Güney Marmara başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde konut projelerine devam ederken Bandırma’dan gelen arz ve talep doğrultusunda Akgün İnşaat Makina adı altında kendi firmasını kuran Galip Akgün, sosyal projeleriyle de dikkat çeken bir iş adamı. Geçtiğimiz günlerde Bandırmaspor Futbol Kulübünün Yönetim Kurulu Üyeliği ve Asbaşkanlık görevini de üstlenen Galip Akgün, inşaat sektörünün geleceği üzerine görüşlerini paylaştı.
KAT ARTIRIMI ŞART
Güney Marmara’nın en çok göç alan bölgesi Bandırma’da ve Türkiye’nin çeşitli illerinde fabrika, lojistik depo, endüstriyel ısı merkezleri ve enerji santralleri yaptıklarını dile getiren Akgün, bu bölgede konut açığının yüksek boyutlarda olduğunu ve konut standartlarının da çok düşük kaldığını gözlemlediklerini belirtti. Bandırma’nın artık ilçe olduğu düşüncesinden çıkılması ve özellikle şehirleşmede bir il gibi hareket etmesine olanak sağlanması gerektiğini vurgulayan Akgün, “Bilhassa konut projelendirmelerinde seri sonuçlar almakta güçlük çekiyoruz, ilerleyen süreçte çok yoğun göç alan Bandırmada ciddi boyutta konut açığı sorunu ortaya çıkacak. Bu mağduriyetin önlenmesi açısından konut kat artırımının ivedilikle yapılması gerekiyor” dedi. Sürekli göç alan ve nüfusu oldukça artan Bandırma’ya paralel olarak inşaat sektöründeki gelişim ivmesini de değerlendiren Akgün, şöyle konuştu:
YEŞİL ALAN AZALIYOR
“Dünyada en büyük sorunlardan biri yeşil alanın çok az olması. Bugün bataklığa bile bina yapılır. Hem de 40-50 kat. Yeter ki yapı statiği dinamiği ona göre ayarlansın. Bandırma’da çevrecilik ve şehircilik olarak başarısız bir çalışma yürütülmüş. 3-4-5 kat ile bir çözüm yaratamazsınız. Burada büyük bir konut açığı var. Bunu ister 5 katta çözersiniz ister 20 katta çözersiniz. Doğrusu taban alanının düşük olup kata verilmesi. Ama şu anda Bandırma ve benzeri konumlardaki yerleşin bölgelerinin imar durumu bun el vermiyor. Bu hem müteahhi için hem de konut sahipleri içi büyük bir handikap. Yüksek katlı binalar yaparsanız tarıms arazilerinizi öldürmezsiniz. Bandırma bugün nereye doğrı büyüyebilir? Kayacık altı ve Edincik. iki yer de tarımsal arazi. Büyümeyi yatayda değil dikeyde yaparsanız hem şehircilik olarak çok başarılı olur hem de tarımsal arazilerinizi daraltmamış olursunuz.”
Posta Ek