Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nda sona gelindi!

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nda incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, BTK Demiryolu hattının yüzde 87’sinin tamamlandığını söyledi. Bakan Arslan, “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin bugün şantiye sahasında incelemelerde bulunduk. Çalışma arkadaşlarımızla birlikte şantiye merkezinde teknik arkadaşlardan süreçle ilgili, şuan ki durum ile ilgili gelecekte ki planlamalarla ilgili uzun soluklu brifing aldık. Sorular sorduk, cevaplar aldık ve çalışmaları yerinde inceledik. Şuan bulunduğumuz yerde Kars Çayı üzerindeki Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinde iki tane viyadükten biri. Bu viyadük ve diğer viyadük bu projenin kırık iki noktası idi. Viyadüklerde biz yaklaşık 1 ay önce de bir incelemede bulunduk. Şuanda memnuniyetle görüyoruz ki o gün söylenen takvim çerçevesinde viyadüklerdeki çalışmalar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Viyadüklerin ayakları bitmek üzere, ayaklar biter bitmez de hemen arkadaşlar zaten hazır krişleri getirip koyacaklar. Her iki viyadükte bitmiş olacak” dedi.

Proje geneli ile ilgili bilgilerde veren Bakan Arslan, “100’ün üzerinde sanat yapısı var. Menfez, alt geçiş, üst geçit, bu sanat yapılarının yüzde 80’i şuan bitmiş durumda geriye kalan kısmında da inşaat çalışmaları devam ediyor. Projenin şuan yüzde 87’si gerçekleşmiş durumda. Türkiye tarafındaki 79 kilometrenin yüzde 87’si tamamlanmış, viyadüklerden bulunduğumuz viyadük Ağustos sonu itibariyle bitmiş olacak. Susuz Çayı üzerinde bulunan viyadükte Eylül sonu itibariyle bitmiş olacak. Tünellerde de yine çalışmalarımız yine buna eş zamanlı olarak bitmiş olacak. Bizim hedefimiz bu sene sonunda bir hattından dizel lokomotif ile tren işletmeciliği yapmak” diye konuştu.

BTK hattında çalışmaların hızla devam ettiğine dikkat çeken Arslan, “Gerek Sayın Cumhurbaşkanımızın, gerek Sayın Başbakanımızın ülkemiz açısından çok çok önemsediği ve Azerbaycan ve Gürcistan ile birlikte Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin hem ülkemiz açısından hem bölgemizin ipek demiryolunu kesintisiz hale getirmesi açısından çok önemli olduğunu biliyor ve onlarla birlikte o projenin biran önce bitmesi. Avrupa’daki yüklerin Orta Asya’ya kesintisiz olarak gidebilmesi, keza Orta Asya’daki gerek yüklerin gerek ham madde gerek mamullerin yine Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmesi bizim coğrafyamızdan Kafkaslara, Orta Doğuya dağılmasının olmazsa olmazı eksik olan bu halkanın tamamlanması. Bu kadar önemsediğimiz Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi olağanca hızıyla devam ediyor. 79 kilometrenin her yerinde her türlü çalışma yapılıyor. İş makinaları yoğun bir mesai ile arkadaşlarımızla birlikte gerek hafriyatları, gerek dolguları çok hızlı bir şekilde yapıyorlar. Hedefimiz 15 gün sonra bu güzergahta kullanılacak 147 bin tane traversi, 15 gün sonra sevkiyatına başlanması, her günde en az bin 600 travers gelecek. Ve 75 günlük periyotta traverslerin tamamının bitirilmesi ve güzergahta tek hatta açılacak şekilde yerine konması hedefimiz var. Hemen traverslerin arkasından rayların gelmesi gerekiyor. Raylarla ilgili her türlü bağlantı yapıldı. İmalatlar yapıldı. Raylarında gelişi yaklaşık bir ay sonra başlayacak. Ve 75 günlük periyotta traverslerle birlikte raylarında bu bölgeye gelmesi bitmiş olacak. Raylar gelmeye başladığı andan itibaren de güzergah boyunca raylar döşenecek. Ve süreç içerisinde raylar tamamlanacak. Yine bir hedefimiz bu projede aralık başı itibariyle test sürüşlerine başlamak. BTK Demiryolu projesinde biz aralık başında test sürüşlerini başlatarak bir aylık periyotta da testleri bitirmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla sene sonunda BTK Demiryolu projesiyle ile ilgili ortaya koyduğumuz bitirme hedefini gerçekleştirmek ve 2017 yılı itibariyle de BTK Demiryolu projesi marifetiyle gerek yük, gerek yolcu taşımacılığı yapmak ve İpek Demiryolu eksik olan Dünya çapındaki büyük taşıma koridorlarından orta koridorun eksik olan bu halkasını tamamlayarak demiryolunu Avrupa’dan Orta Asya’ya, Çin’e kadar kesintisiz hale getirmek” şeklinde konuştu.

Sözcü