Şehrin yeni yerleşim merkezi olarak birkaç yılda binlerce konut inşa edilen Bahçeşehir-Ispartakule hattının bağlanacağı Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.
Bahçeşehir – Ispartakule bölgesini Mecidiyeköy’e bağlayan metro planı onaylandı. Bu hamle bölgede yaşayanları yoğun trafikten kurtaracak. Metro hattı projelere prim olarak yansıyacak.
Şehrin yeni yerleşim merkezi olarak birkaç yılda binlerce konut inşa edilen Bahçeşehir-Ispartakule hattının bağlanacağı Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Hattın onaylanması en çok Bahçeşehir-Ispartakule bölgesinde projesi olan gayrimenkul firmaları ile buradaki ev sahiplerine yarayacak. Metronun kesinleşmesinin ardından çevreye yeni bir alıcı akını başladı.
Bu nedenle konut fiyatlarının yüzde 20 zamlanacağı öngörülen bölgede, mevcut yapıların ise değerini katlayacağı ifade ediliyor. Bölgede biten ve yapımı süren 23 konut projesi yer alıyor.Bakanlık duyurusunda, “ÇED Yönetmeliği gereğince Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metro hattı projesine Valiliğimizce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir” denildi.
Planlı şehirleşme adına, özellikle emlak Konut GYO ve TOKİ tarafından kullanılan boş araziler ile şekillenen bölgede şu anda pek çok firmanın binlerce konutluk projeleri yer alıyor.
Tek sorun ulaşımdı
Gittikçe değerlenen bölgede 1000-1500 liralardan başlayan metrekare satış fiyatları kısa süre içinde 3 bin liraya kadar çıktı. Şu anda 5 bin liraya yaklaşan metrekare satış fiyatlarının netleşen metro çalışmasıyla yeniden tırmanışa geçmesi bekleniyor. Yeni kurulan şehirde en büyük sorun ulaşım olarak göze çarpıyor. TSKB Değerleme Uzmanı Zeynep Sinem Konca, 2017’de hizmete açılması planlanan Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının Mahmutbey’de Halkalı-Bahçeşehir hattı ile birleşeceğini, 2019 yılının son metro projesi olan Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattı tamamlandığında iki semt arası yolculuk süresinin 19 dakikaya ineceğini söyledi.
Konca, “Entegre edilecek bu iki hat ile birlikte Ispartakule’den 45 dakikada Mecidiyeköy’e ulaşma imkanı doğacak. Ayrıca, çalışmaları süren Mecidiyeköy-Mahmutbey ve Halkalı-Bahçeşehir Metro Hattı çalışmaları tamamlanarak Marmaray’a bağlanacak” dedi.
Mega projelere komşu
Söz konusu projelerin satış ofisleri ile yapılan görüşmelerde metro ihalesi yapılır yapılmaz konut satış fiyatlarında yüzde 15-20 oranlarında artış yapmayı planladıklarını öğrendiklerini belirten Konca, metro hattının pek çok bölgeye ve önemli güzergaha bağlanacağına dikkat çekti.
Bölge aynı zamanda yapımı süren ve planlanan pek çok ulaşım projesinin de geçiş hattında yer alıyor. Bu nedenle yıldızı parlayan bölge, Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Havalimanı gibi bölgelere yakınlığıyla gündemde olmuştu.
9 istasyon planlandı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan Mahmutbey – Bahçeşehir – Esenyurt metro projesi 16.4 kilometre uzunlukta olacak. 2.2 milyar liraya mal olması planlanan hat, 9 istasyondan oluşacak. Projenin Ispartakule bölgesini kapsayan durağı özellikle Bizim Evler ve Avrupa Konutları projelerine yakınlığıyla dikkat çekiyor.
Bölgeyi devler kapattı
Biten ve devam eden 23 proje olduğu bilinen bölgede, 2006 yılından itibaren TOKİ ve Emlak Konut GYO hasılat paylaşımı yolu ile birçok projeye başlanmıştı. Bölgede şu anda İhlas Yapı, Bizimevler markasıyla 7 proje; Artaş İnşaat, Avrupa Konutları markasıyla 3 proje yürütüyor. Bölgede; Ağaoğlu (My Town Ispartakule), Emlak Konut GYO (Unikonut), Yeşil GYO (Innovia Ispartakule), Beyfen Yapı (Apricot Garden Evleri), Hasanoğlu İnşaat (Banu Evleri), Emlak Konut GYO (1stanbul), Garanti Koza (Koza Evleri Ispartakule 1-2), Cathay – Stüdyo 24 gibi pek çok büyük firma ve proje yer alıyor.
Milliyet/ Duygu Erdoğan