Tapu devir işlemi satış yoluyla yapılabildiği gibi hibe (bağış) yolu ile de yapılabiliyor. Peki bağışta tapu harcı ne kadar? İşte Bağışta tapu harcı 2016…
Bağışta tapu harcı 2016!
Bir taşınmazın tapusu sahibi tarafından bir başkasına devredilebiliyor. Bu devir işlemi tarafların anlaşmaları durumunda satış olarak yapılabiliyor.
Satışta, alıcı kişi satıcıya tapunun gerçek satış bedelini ödüyor. Bu bedel üzerinden iki taraf da tapu harcı ödüyor.
Buna karşın devir işlemi hibe (bağış) yoluyla da yapılabiliyor. Karşı taraftan bedel almaksızın yapılan tapu bağış işlemleri için bazı belgelerin temin edilmesi ve harcın ödenmesi isteniyor. Peki bağışta tapu harcı ne kadar? İşte Bağışta tapu harcı 2016…
Bağışta tapu harcı 2016…
Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.
Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 2016 yılında döner sermaye bedelleri 87,25 TL olarak tahsil ediliyor.
Gayrimenkul bağışı için gerekli belgeler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com