Bağışlama, bağışlayan ve bağışlanan kimse için yazılı bir şekilde kurulabiliyor. Bağışlama sözleşmeleri sözleşme şekillerine göre türlere ayrılıyor. Peki, bağışlama sözleşmesi türleri nelerdir?
Bağışlama sözleşmesi türleri!
Bağışlama sözleşmesi, bağışlayanın sağlararası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşme oluyor.
Buna karşın henüz edinilmemiş olan bir haktan feragat etmek veya bir mirası reddetmek, bağışlama olmuyor. Bağışlama, bağışlayan ve bağışlanan kimse için yazılı bir şekilde kurulabiliyor. Bağışlama sözleşmeleri sözleşme şekillerine göre türlere ayrılıyor. Peki, bağışlama sözleşmesi türleri nelerdir?
Bağışlama sözleşmesi türleri; Elden bağışlama, koşullu bağışlama, bağışlayana dönme koşullu bağışlama ve yüklemeli bağışlama olarak sıralanıyor.
Bağışlama sözleşmesi türleri:
Elden bağışlama: Elden bağışlama, bağışlayanın bir taşınırını bağışlanana teslim etmesiyle kurulmuş olur.
Koşullu bağışlama: Bağışlama, bir koşula bağlanarak yapılabilir. Yerine getirilmesi bağışlayanın ölümüne bağlı olan bağışlamada, vasiyete ilişkin hükümler uygulanır.
Yüklemeli bağışlama: Bağışlayan bağışlamasına yüklemeler koyabilir. Bağışlayan, sözleşme gereğince bağışlanan tarafından kabul edilmiş olan yüklemelerin yerine getirilmesini isteyebilir.
Kamu yararına olarak bağışlamaya konulmuş olan bir yüklemenin yerine getirilmesini isteme yetkisi, bağışlayanın ölümünden sonra, ilgili kamu kurumuna geçer. Bağışlama konusunun değeri, yüklemenin yerine getirilmesi masraflarını karşılamaz ve aşan kısım kendisine ödenmezse bağışlanan, yüklemeyi yerine getirmekten kaçınabilir.
Bağışlayana dönme koşullu bağışlama: Bağışlayan, bağışlananın kendisinden önce ölmesi durumunda, bağışlama konusunun kendisine dönmesi koşulunu koyabilir. Bağışlama konusu, taşınmaza veya taşınmaz üzerindeki bir ayni hakka ilişkin ise, bağışlayana dönme koşulu tapu siciline şerh verilebilir.
Bağışlama sözleşmesi şekil şartı!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın