Ayıplı mal, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmayan mallar olarak ifade ediliyor. Peki Ayıplı mal için nereye başvurulur? Ayıplı mal nereye şikayet edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Ayıplı mal için nereye başvurulur?
Ayıplı mal ve ayıplı mal karşısında tarafların hak ve sorumlulukları yeni Tüketici Kanunu kapsamında açıklanıyor. Buna göre ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan mal olarak karşımıza çıkıyor.
Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle sorumlu olup; Satıcı, kendisinden kaynaklanmayan reklam yoluyla yapılan açıklamalardan haberdar olmadığını ve haberdar olmasının da kendisinden beklenemeyeceğini veya yapılan açıklamanın içeriğinin satış sözleşmesinin akdi anında düzeltilmiş olduğunu veya satış sözleşmesi kurulma kararının bu açıklama ile nedensellik bağı içinde olmadığını ispatladığı takdirde açıklamanın içeriği ile bağlı olmuyor.
Ayıplı malla karşılaşan tüketiciler yazacakları bir dilekçe ile seçimlik haklarından birini kullabiliyor. Bu dilekçe ile ayıpsız yeni bir mal talep edilebildiği gibi, satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme ve satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme gibi haklar da kullanılabiliyor.
Peki Ayıplı mal için nereye başvurulur? Ayıplı mal nereye şikayet edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Ayıplı mal şikayeti için Tüketici Mahkemeleri’ne müracaat edilebiliyor.
Ayıplı mal şikayet dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com