Ayıplı mal durumunda tüketicinin hakları!

Ayıplı mal durumunda tüketicinin hakları
Tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmayan mallar ayıplı mal oluyor. Peki ayıplı mal durumunda tüketicinin hakları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Ayıplı mal durumunda tüketicinin hakları!
Hangi malların ayıplı olarak nitelendirildiği ve ayıplı mal karşısında tarafların sorumlulukları Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun ve Yönetmelikleri kapsamında ele alınıyor.

Tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan mal, ayıplı mal olarak ifade ediliyor.

Peki ayıplı mal durumunda tüketicinin hakları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Satın alınan mal ya da hizmetin ayıplı olması halinde kanun tarafından tüketiciye verilmiş olanaklar bulunuyor. Bu olanaklardan birinini Tüketici tarafından kullanılması diğer haklarını kullanmaya engel oluyor. Tüketici dilerse;

1) Satın aldığı ayıplı ürünü geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönebiliyor,

2) Satılanı geri vermek istemezse ayıp oranında indirim isteyebiliyor,

3) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, tüm masraflar satıcıya ait olarak onarım isteyebiliyor,

4) Mümkünse, ayıpsız bir benzeriyle değiştirilmesini talep edebiliypr.

Dönme halinde tüketici ödediği bedelin faiziyle iadesinin yanı sıra, yapmış olduğu giderlerin ödenmesini ve doğrudan zararının tazminini talep edebiliyor. Hatta öyle ki, satıcı kendisine hiçbir kusur isnat edilemeyeceğini ispatlamadıkça tüketicinin dolaylı yoldan uğradığı zararları da gidermek yükümlülüğü altına giriyor.

Ayıplı mal yönetmeliği 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com