İstanbul’un iki yakasını denizin 106 metre altından birleştiren Avrasya Tüneli’nden günde ortalama 120 bin aracın geçmesi bekleniyor.
Taşıt trafiğini İstanbul Boğazı’nın altına taşıyan ve Göztepe ile Kazlıçeşme’yi 106 metre derinden birleştiren Avrasya Tüneli ile seyahat süresi 100 dakikadan 15 dakikaya inecek
Göztepe ile Kazlıçeşme arasındaki seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek 1.2 milyar dolarlık mega projede otomobiller için geçiş ücreti yılbaşına kadar 15 TL olarak belirlendi.
Temeli 26 Şubat 2011’de atılan proje, İstanbul Boğazı’nda Marmaray’ın 1.8 kilometre güneyinde inşa edildi. Tünelin 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanının altında inşa edildi. 9.2 kilometre uzunluğundaki bağlantı yollarıyla birlikte yol güzergahı 14.6 kilometre olarak düzenlendi. Tünelin en derin bölümü ise deniz seviyesinden 106 metre aşağıda. Tünel, otomobillerin ve minibüslerin geçeceği 2’şer şeritli ve iki katlı olarak yapıldı. Projeyle Kazlıçeşme ile Göztepe arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 15 dakikaya kadar inmesi öngörüldü. Günde ortalama 120 bin aracın geçmesi beklenen tünel fay hatlarına yakınlığı nedeniyle Richter ölçeğine göre 9 büyüklüğünde bir depreme dayanacak güçte yapıldı.
Sıkı güvenlik
Tünelde her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemi ile güvenli bekleme alanları, anlık bilgi akışı için genel anons sistemi bulunuyor. Tünelin her noktasının 24 saat izlendiği kapalı devre televizyon sistemi ve olay algılama sistemleri, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın söndürme sistemleri yer alıyor. Tünelde operasyon merkezi 24 saat boyunca tünelin güvenli çalışması, trafiğin kesintiye uğramadan akması için çalışacak.
24 yıl 5 ay işletecek
1 milyar 245 milyon 121 bin 188 ABD dolarlık projeyi tamamlayan firmalar, tüneli 24 yıl 5 ay boyunca işletecek.
Dünyanın önde gelen mühendislik projelerinden biri olan projenin 3.4 km uzunluğundaki Boğaz geçişi tünelinde dünyanın en gelişmiş Tünel Açma Makinesi teknolojisinden yararlanıldı. Toplam 1672 bilezikten oluşan Avrasya Tüneli olası büyük bir depremde tünelin dayanıklılığını artırmak amacıyla iki ayrı noktada özel sismik conta monte edildi.
Tüm risklere karşı ileri teknoloji
– Kesintisiz iletişim: Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletişim imkânı sağlanacak ve acil durumlarda bilgi akışı kesilmeyecek.
– Acil çıkış odaları: Her 200 metrede bir yerleştirilen çıkış odaları, güvenlik odaları olarak veya tüneldeki güvenli kata ulaşmak için kullanılacak.
– Acil durum hizmetleri: Acil durumlarda İstanbul İtfaiyesi, 112 Ambulans Merkezi ve afad’ın da aktif olarak dahil olduğu acil durum planları ve alınacak aksiyonlar belirlendi.
– İlk müdahale ekipleri: Tünellerde 7/24 görev yapan her türlü donanıma ve eğitime sahip ilk müdahale ekipleri, herhangi bir olaya birkaç dakikada müdahale edecek durumda.
– Özel motosikletler: Avrasya Tüneli için özel olarak tasarlanan devriye araçları ve motosikletler, her türlü kazaya müdahale edebilecek şekilde teçhizatlandırıldı.
– Tüm güvenlik önlemleri: Emniyet Genel Müdürlüğü ile koordineli tüm güvenlik önlemleri alındı.
Tünele girmeden yakıtınıza bakın…
– Kamyon, motosiklet, bisiklet, yaya tünele giremeyecek.
– Hız sınırı 70 km/saat olarak belirlendi.
– Tünele girmeden yakıt seviyesini kontrol edin, güneş gözlüklerini çıkarın, farlarınızı ve FM radyonuzu açın.
– Sürüş sırasında şerit değiştirmeyin ve mesafenizi koruyun (40 metre).
Dev deniz dolgusu
Proje kapsamında 60 bin metrekare deniz dolgusu, 15 bin metre yaya yolu, uluslararası standartlarda bisiklet yolu, 320 bin metrekare yeşil alan ve yürüyüş yolları yapıldı. 3 bin adet yeni ağaç dikildi. Yeni yolların asfaltlanması için 70 bin ton asfalt dökülürken, 350 adet aydınlatma direği dikildi. Proje kapsamında Sahil Yolu Kazlıçeşme Kavşağı’ndan itibaren Ataköy Rauf Orbay Caddesi’ne kadar olan kısımdaki transit yol kaldırılarak üç şeritli bölünmüş yol olarak düzenlendi. Kennedy Caddesi kavşak ve yol çalışmaları kapsamında da 4 bin 200 metre 3 şeritli ana ve yan yol yapıldı.
Yarın hizmete açılıyor
Avrasya Tüneli, 22 Aralık 2016 günü (yarın) saat 07.00 itibarıyla hizmet vermeye başlayacak. İlk etapta her gün 07.00-21.00 saatleri arasında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, 30 Ocak itibarıyla 24 saat hizmet vermeye başlayacak.
Milliyet