Avrasya Tüneli projesinde güzergah genişletildi!

Avrasya Tüneli projesinde güzergah genişletildi!

İstanbul’un iki yakasını denizin altından birleştirecek olan projenin planları revize edildi. 1.3 milyar dolarlık projede güzergah genişletildi. Kadıköy’de kesin inşaat yasağı olan alana yapılaşma getirildi.

İstanbul’da Marmaray’a kardeş olarak inşa edilen Avrasya Tüneli Projesi yapboz tahtasına dönüştü. Bu kez değişiklik Çevre Bakanlığı’nın talebi üzerine yapıldı…

Avrasya Tüneli Projesi’nin Zeytinburnu ve Fatih ilçelerindeki kısmına ait ikinci revizyon planı, 2015 Mayıs’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne geldi. Revizyon değerlendirilmek üzere İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarım Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletildi. Plan değişikliği hâlâ kurul değerlendirmesinde iken projede yeni bir revizyona gidildi.

ÇEVRE BAKANLIĞI GÖRÜŞ İSTEDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı üçüncü revizyon için İBB’den meclis kararı ve kurum görüşleri istedi. Avrasya Tüneli Projesi’yle ilgili revizyon 12 Şubat günü İBB Meclis toplantısında gündeme geldi. Bakanlığın hazırladığı plan raporunda Avrupa Yakası’nda kamulaştırmanın minimum tutulduğu ve projenin özel mülkiyetin olmadığı güney alanlarına doğru genişletildiği bu nedenle alanın büyüdüğü belirtildi.

KAVŞAKLARA ESNEKLİK GETİRİLDİ

Anadolu Yakası’nda ise yer altındaki tünellere koruma amacı ile inşaat yaklaşma mesafesinin değiştirildiği, gişelerin yer alacağı Üsküdar Kavşağı teknik ekipman binalarının yeniden konumlandırılması nedeniyle kavşak tasarımlarının genişletildiği kaydedildi. Planlamada projenin ana unsurlarına sadık kalındığı, uygulama aşamasında ise şartlara göre değişebilecek alt veya üst geçiş kavşaklarına esneklik getirildiği ifade edildi.

İNŞAATA YASAK ALANA İNŞAAT
Güzergahın Kadıköy sınırlan içinde kalan “Kesin İnşaat Yasağı Olan Alan” fonksiyonu için “Ancak Boğaz Geçiş Tüneli ile ilgili teknik, idari vb. tünel kullanımı ile bağlantılı yapılar bu kısıtlamanın dışındadır” notu eklendi. Otopark dini tesis alanına, park idari tesis alanına, idari tesis alanı da ortaöğretim alanına alındı.

HALKIN SAHİL İLE BAĞLANTISI KESİLDİ
İmar ve Bayındırlık Komisyonu, revizyonlan uygun bularak meclis onayına gönderdi. Değişiklik CHP grubunun muhalefetiyle kabul edildi.

CHP’li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, “Avrasya Tüneli Projesi baştan sona yanlış. Sürekli revize ediliyor. Bakırköy, Zeytinburnu halkının sahil ile bağlantısı tamamen kesiliyor. Neden bu yolları zemin altına almıyorsunuz?” diye sordu.

2017 YILINDA BİTMESİ BEKLENİYOR
Asya ve Avrupa’yı deniz altından karayolu tüneliyle birleştirecek Avrasya Tüneli inşaatı 2014’te başladı.
2017’de bitmesi planlanan projenin maliyetinin yaklaşık 1.3 milyar dolar olduğu belirtildi. Kazlıçeşme ile Göztepe arasını 15 dakikaya indireceği belirtilen tünelden araç geçiş ücretinin tek yönde otomobiller için KDV hariç 4 dolar olması planlanıyor. Toplam geçiş uzunluğu 14.6 km, tünel kısmı da 5.4 km olacak.

Zeminde sel riski var uyarısı yapıldı!
BAKANLIĞIN isteği üzerine görüşünü bildiren kurumlardan Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü raporunda; güzergahın bazı bölümleri sıvılaşma, sel, yapay dolgu, tehlikelerinin birlikte görüldüğü, ağır mühendislik önlemleri gerektiren alanlan kapsadığını bildirdi. Bakanlığın istediği plan teklifi; 2011 tasdik tarihli Tarihi Yanmada Kentsel-Tarihi Kentsel Arkeolojik, I. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, 2006’da ilan edilen 2. Grup Yenileme Alam sınırlarında ve kısmen de “Dünya Mirası Alanında kalıyor.

Sözcü