Avrasya Tüneli Aralık’ta tamamlanacak!

avrasya

Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. ismini alarak çalışmalara başlayan girişimin projeyi 2017 yılının Ağustos ayında tamamlaması planlanıyordu. Ancak yüklenici şirket bu tarihi öne çekerek projeyi 2016 yılının Aralık ayında tamamlamayı planlıyor.

İstanbul’da trafik sorununun azaltılması için planlanan Avrasya Tüneli projesinin yüzde 85’i tamamlandı. ‘Köstebek’ olarak adlandırılan dev tünel açma makinesiyle delme işlemi tamamlanan yaklaşık 1.2 milyar dolarlık bir yatırımla hayata geçirilecek tünel projesi, öngörülen tarihten öne çekildi. Tünel, aralık ayında hizmete girecek.

İstanbul’un iki yakasını denizin altından birleştirecek ve sadece lastik tekerlekli hafif vasıtaların geçeceği tüp tünelin yapım ihalesi 2008 yılında yapılmış ve ihaleyi Türkiye’den Yapı Merkezi ile Güney Kore’den Skec-Samwhan-Hasin-Namkwang-Kukdong şirketlerinden oluşan TKJV Türk-Kore Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. Günde 900 işçinin gece gündüz çalıştığı tünelin yaklaşık yüzde 85’i tamamlanırken, tünel içi imalat işleminin de büyük kısmı bitirildi. ‘Köstebek’ olarak adlandırılan dev tünel açma makinesiyle delme işlemi tamamlandı. Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. ismini alarak çalışmalara başlayan girişimin projeyi 2017 yılının Ağustos ayında tamamlaması planlanıyordu. Ancak yüklenici şirket bu tarihi öne çekerek projeyi 2016 yılının Aralık ayında tamamlamayı planlıyor. Avrasya Tüp Geçidi’nden geçiş ücreti 4 dolar+KDV olacak.

Ulaşım süresi 15 dakikaya inecek
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen, toplam 1 milyar 245 milyon dolarlık bir yatırımla Türkiye’nin yanı sıra dünyanın en büyük projeleri arasında gösterilen Avrasya Tüneli, 7.5 şiddetindeki sarsıntılara dayanıklı olarak tasarlandı. Tünel trafiği otomobil ve minibüsler ile sınırlandırılacak ve ağır taşıt, motosiklet ve yayaların geçişine kapalı olacak. Tünelde internet, telefon bağlantısı ve her türlü elektromekanik sistem bulunacak. Kazlıçeşme-Göztepe hattında gerçekleştirilecek olan Avrasya Tüneli Projesi, Asya ve Avrupa yakaları arasında 100 dakikaya varan ulaşım süresini 15 dakikaya indirecek.

Günde 120 bin araç
Lastik tekerlekli araçlar için yapılacak tünel geçişi, denizin altından geçen yaklaşık 3,3 kilometrelik bölümü ile her iki yakadaki mevcut yollara bağlanacak. Proje kapsamında ayrıca, Avrupa ve Anadolu tarafında havalandırma şaftları, Avrupa Yakası’nda ücret toplama gişeleri, tünel işletme binası inşa edilecek. İki katlı ve ikişer şeritli olacak tünelin katlarından birisi giden araçlara, diğeri ise gelen araçlara ayrılacak. Karayolu Tünel Geçişi’ni günde ortalama 120 bin aracın kullanması öngörülüyor.

Hava ulaşımına katkı
Proje ayrıca, Avrupa Yakası’nda Atatürk Havalimanı ve Anadolu Yakası’nda Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki en pratik güzergah olacak. Avrasya Tüneli’nin iki havalimanı arasında sağlayacağı entegrasyonun İstanbul’un uluslararası hava ulaşımındaki konumuna önemli katkıda bulunması bekleniyor.

Dünya/ Meltem Gündüz