Son dönemde dövizde yaşanan artış AVM’leri de harekete geçirdi. Dolar ve avro ile kira alan bazı AVM’ler kurları sabitledi, bazısı TL’ye dönmeyi değerlendiriyor. İşte ayrıntılar…
Bünyesinde 5 AVM bulunan Besa Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, kiracı mağazaların tabela indirmesinin AVM’ye zarar vereceğini belirterek, “Kimi AVM’lerimizde avro, kimi AVM’lerimizde de doları sabit ledik. 4 ayda bir sabitlediğimiz kurda güncellemeye gidebiliyoruz. AVM’nin cirosu ve ekonomik duruma göre karar alıyoruz” dedi.
Bezci, avroyu 2.5 lirada, doları ise 2.3 lirada sabit lediklerini söyleyerek, “Güncel kur olsaydı firmalar zarara girecekti. Kurdaki artışı kiracı karşılıyor. Ülke genelinde de birçok AVM kuru sabitliyor” diye konuştu.
Kiraların kurdaki hareketlilikle artmasıyla kiracıların da ürün fiyatlarında artışa gideceğine dikkati çeken Bezci, “Dolar ve avronun artışı dolaylı yoldan kimi vuruyor? Yine vatandaşı vuruyor. Biz dükkânın kirasını artırıyoruz, kiracı da sattığı ürünün bedelini artırıyor.
Birçoğunun aldığı ürünler de ithal markalarsa dövizle oluyor. Vatandaşı korumak adına da bu kararı aldık” dedi.
Bezci, kiracıların, kurun 2-2.5 TL arasında sabitlenmesi talebi olduğunu aktarırken, “Mümkün olduğunca kiracıyı korumak istiyoruz. Onlar bizim kiracımız değil ortağımız. Tabela indirirlerse bize zararı olur. Bazı AVM’lerde tahliyeler başladı” diye konuştu.
AVM’lerin yayılımıyla ilgili de konuşan Bezci, “Artık insanlar AVM’lere rahatlıkla gidip günlük ihtiyacını karşılayabiliyor. Eskiden mahalle bakkalları vardı şimdi mahalle AVM’leri var. Bir yol üzerinde kaç tane AVM var mesela?” ifadesini kullandı.
Yeni yapılan AVM’lerin finansman konusunda kira bedellerini temlik ettiğini söyleyen Efe Bezci, “AVM, bu şekilde kredi alıyor. Herhangi bir kefalet göstermiyorsunuz AVM’nin alacağı kiralara temlik koyuyor banka. Bu AVM’lerde kiracılar doğrudan kirayı bankaya ödüyor. Banka borçları güncel kurdan alıyor. Banka, ‘AVM nasıl çalışıyor?’ diye düşünmez. ‘O parayı ne kadar çabuk alırsam o kadar iyi’ diye düşünür. Firmasına göre bu yaygın bir model denebilir. Ama biz şimdiye kadar böyle bir finansman modeline gitmedik. Çünkü bütün ipler bankanın elinde oluyor. Banka kuru sabitleme yoluna gitmeyeceği için de mağazalar teker teker boşalıyor. Güncel kurdan kira ödemek çok zor” dedi.
Geçmişte AVM’lerin metrekaresi 100 avrodan kiraya verildiğini bildiren Bezci, “Artık kiracılar da talepkâr oldu. Eskiden metrekaresini 100 avroya dükkân verirdik. Şimdi iyi bir marka geliyor ‘gelmem için bana ne vereceksin?’ diyor” dedi.
Türkiye Gazetesi
Bir yanıt bırakın