İnşaat sektöründeki başarılı çalışmalarıyla tanınan Avrasya Mimarlık Mühendislik ve İnşaat’ın sahibi Gürşad Arı; Avcılar’daki imar durumunu anlattı.
İnşaat sektöründeki başarılı çalışmalarıyla tanınan Gürşad Arı; Avcılar’daki imar durumunu anlattı. Uzun yıllardır Avcılarda yaşayan, Avrasya Mimarlık Mühendislik ve İnşaat’ın sahibi olan ve Avcıların kendisinin en önemli sevdalarından birisi olduğunu söyleyen Gürşad Arı, yaşadığı ilçeyi anlattı.
İş adamı Gürşad Arı; ‘İnsanlar bizi tercih ediyorlar çünkü biz 22 yıldır şu ana kadar hiç kimseyi üzmeden, kimseye zarar vermeden işlerimizi hep layıkıyla yaptık ve gerçekleştirdik.Her zaman Avcılara güzel yapılar kazandırmak istedik her zaman Avcıların ilerlemesi ve daha da güzelleşmesi için çalıştık’. Gürşad Arı, Avcılar’da ki imar durumunu anlattı Kentsel donuşum Avcılar’ı marka yapar Uzun yıllardır Avcılarda yaşayan, Avrasya Mimarlık Mühendislik ve jnşaat’ın sahibi olan ve Avcıların kendisinin en önemli sevdalanndan birisi olduğunu söyleyen Gürşad Arı’yla, yaşadığı ilçeye dair keyifle okuyacağınız bir söyleşi gerçekleştirdik.
“İşim de Avcılar, aşım da” diyen An, özellikle inşaat sektöründeki başarılı kimliğiyle, ilçenin imar durumuna ilişkin çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Avcılarda inşaat denince ve bu alanda başardı çalışmalardan söz edilince akla ilk gelen isimlerden birisi oluyorsunuz.
Şimdilerde Avcılar’daki inşaat sektöründe ne gibi gelişmeler var?
Şu sıralarda Avcılar’da arsa sahipleri ile bir araya geliyoruz. İlçemizde yapılacak bir kentsel dönüşüm için biz müteahhitler şartları zorlayarak iyi bir planlama oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda ilçemizin planlama müdürü eski ve çürük binaların iki yılda ortadan kaldırılabileceğini ve yenileneceğini söyledi. Bunda da en büyük etken binaların kat sayısının düşük olması. Biliyorsunuz İstanbul’da kat sayısının en düşük olduğu ilçe, Avcılar’dır.
Peki gerçekten 2 yılda bunu başarabilmek mümkün mü?
Biz Avcılar’da kentsel dönüşüm sözkonusu olmasa, kat ittifakı yüksekliğiyle birlikte zaten eski ve çürük bina bırakmadan yenileriz. Böyle bir durum sözkonusu olursa o zaman da; Avcılar’da 1 milyon dolara bile bir daire satarız. Marka ilçe olabiliriz.
Yani kat sayısının düşük olması bir sorun mu?
İstanbul’da 25 yıldır tüm ilçelerde kat yükseklikleri artarken, kat yüksekliklerinin düştüğü tek ilçe Avcılar oldu. Fakat ben bu konuda Belediye Başkanımız Handan Toprak’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ile görüşmesi sonrası malum sorunun ortadan kalkabileceğine inanıyorum. Avcılarlı müteahhitler giiçlii! Kat sorunun çözülebilmesi için siyasilerin araya girmesi lazım demek ki… Biz siyasete değil hizmete bakarız. Biz Avcılarlı müteahhitler olarak güçlüyüz. Gücümüz az değil. Kentsel dönüşüm ve kat yiikselikleri için İBB ve Bayındırlık İskan Bakanlığı’na, Belediye Başkanımız Handan Toprak bastırırsa bizlerde her zaman kendisinin yanında oluruz, destekçisi oluruz. Zaten Avcılar için bu konular çok önemli. İlçemizin bir an önce planlanması ve buna göre hareket edilmesi lazım. Daha sonra ki süreçte zaten arkası gelir.
Kaç yıldır sektörün içerisindesiniz?
Yirmi iki senedir inşaat sektörünün içindeyiz. Son 5 yıldır da Avcılar’da çalışıyoruz. 5 yıl içerisinde Avcılar’ın dışına hiç çıkmadık. Avrasya Mimarlık Mühendislik ve İnşaat olarak faaliyet gösteriyoruz. İlçedeki yapılaşmaların yüzde sekseninde bizim imzamız var. Mütevaziliğe gerek yok! Demek ki Avcılar’da yaptığınız işler beğeniliyor… Tabii ki öyle. İnsanlar bizi tercih ediyorlar çünkü biz 22 yıldır şu ana kadar hiç kimseyi üzmeden, kimseye zarar vermeden işlerimizi hep layıkıyla yaptık ve gerçekleştirdik. Her zaman Avcılar’a güzel yapılar kazandırmak istedik her zaman Avcılar’ın ilerlemesi ve daha da güzelleşmesi için çalıştık. Bugüne kadar herhangi bir insana yönelik bir yanlışımız olmadı. Tırnaklarımızı kazıya kazıya buralara geldik ve tabii buralara gelirken çevremizden de destek aldık. Avcılar için çok işler yaptık ve bu konuda hiç mütevazilik yapmayacağım.
Avcılarla ilgili gündeme dönersek, inşaat konusunda ve imar durumunda belediyenin yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?
Avcılar Belediye Başkanımız zaten daha önce Avcılar’da birçok çürük ve eski bina olduğunu söylemişti. Bu konuda Başkan Toprak’ın açıklamalarını bizde gerek sizin gazetenizden gerek yerel gündemden takip ediyoruz. Örneğin daha önce yaptığı konuşmaların birisinde Başkan, ’15-20 yıl önce yapılan bazı yüksek binaları bugün yenilemeye kalkarsanız o binalarımızda kat sayıları düşer, daire sayısı düşer mağduriyet olur’ şeklinde bir açıklama yapmıştı. Bizler bu konuda kendisine katılıyoruz. Yani belediye ile hemfikiriz. Gerçekten de Başkan Toprak’ın söylediği gibi olursa Avcılar’da ciddi bir mağduriyet oluşur. Söylediklerinize bakarsak Avcılarda bir uyum var.
Demek ki kentsel dönüşüm için çalışmalar yakında başlayabilir diyebilir miyiz?
Kentsel dönüşüm için çalışmalar umarız başlar. Çünkü kentsel dönüşümün gerçekleşmesi Avcılar’ı, İstanbul’un marka bir ilçesi yapar. Bizler bunun farkında olarak bir takım çalışmalar yapıyoruz. Müteahhitler olarak kat bizlere kat konusunda bir yükseklik tanınmadığı halde eski binaları yıkıp yeniden yapıyoruz. Kendi çabalarımız doğrultusunda arsa sahiplerine daire veriyoruz ya da para veriyoruz. Yani müteahhit ve vatandaş bir şekilde arasında bu işi çözebiliyor. Yani bir nevi kentsel dönüşümü müteahhitler zaten yapıyor… Evet böyle de diyebiliriz. Avcılar’da kentsel dönüşümü müteahhitler yapıyor demek mümkün. Zaten buraya kat izni geldiğinde kentsel dönüşümle ilgili bir çalışmaya da gerek yok. Müteahhitler gerekeni yapacaktır. Avcılara değer katan işlere imza atmaya çalışacaktır.
Bu konularda belediye ile ortak bir planlama yok mu?
Bizler, Avcılar’dan ekmek yiyen insanlarız. Bu konuda belediyemizin her zaman yanında oluruz. Şu anda zaten bildiğim kadarıyla Avcılar Belediyesi’nin Planlama Müdürü de değişti. Şayet değişmişse isabet olmuştur. İyi pir planlama müdürü ile iyi bir plan yapılır ve iyi bir organizasyonla birlikte bence bu konudaki herşey rahatlıkla çözülür. Toplantı yapılırsa fikirlerimizi söyleriz .
Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak’la bu konuda sizin ve ilçedeki diğer müteahhitlerin bir görüşmesi oldu mu peki?
Bu konuda bizim bir talebimiz olmadı açıkçası. Ama başkanımızdan böyle bir talep gelirse, biz Avcılar’da kentsel dönüşüm anlamında bir çözüm sürecine girdik derse bize de siz ne dersiniz diye sorarsa, bir toplantı düzenlerse biz de katılır fikirlerimizi tabii ki söyleriz. Karşılıklı ve akılcı bir fikir alışverişinde bulunabiliriz. Arsa fakirliği var! Daha önce birçok kez gündeme gelmiş bir konıı daha var. O da Avcılar daki arsaların az olmasıyla ilgili.
Gerçekten öyle mi?
Evet, Avcılar’da bir arsa fakirliği olduğunu söyleyebiliriz. Bir arsa fakirliğimiz var ama bunun da pek bir önemi yok. Dediğim gibi ilçemizde eski bina çok, eskiden ortaya çıkmış yapılaşma çok. Buralarla ilgili kat izni gelirse zaten birçok kez ifade edildiği gibi biz buraları yıkar daha iyisini daha güzelini 2 yıl içinde yaparız. Bu konuda bir ortak karara varılmamasının sebebi Avcılar Belediyesi’nin CHP’li, İBB’nin ise AK Partili olması olarak yorumlabilir mi? Hayır, hayır.
Ben Avcılar Belediyesi CHP’li, İBB de AK Partili diye bir ortak karar yok demiyorum. Sadece yakın temas kurulması gerektiğini söylüyorum. Sonuçta aklın Hrfli yolu birdir. Güzel bir plan yapılıp, ortaya koyulursa buna herkes destek olur. herkes yanında olur. Bu durumun karşılıklı bir diyalogla çözülebileceğine inanıyorum. Yoksa tabii ki ilçe belediyesi ile İBB aynı partiden olsa bazı şeylerin daha hızlı bir şekilde hayata geçebileceğini biz de biliyoruz. Ama burada da çok geç kalınmış bir durum sözkonusu. Bir başka konu da Avcılar’daki kiraların yükselmesi, ilçede ev arayan birçok insan duyuyoruz. Kiraların yükseldiğin şikayet ediyorlar.
Kiraların yüksek olmasını neye bağlıyorsunuz? Suriyeliler bu konuda pay sahibi olabilir mi mesela?
Suriyelilerin ilçemize gelmesinden ziyade şöyle bir fark var. Eskiden gayrimenkulcüler daire alır sonra da kiraya verirlerdi. Şimdi ise direk ev sahibi olan insanlar daire alıyor ve kiraya veriyorlar. O nedenle de kiralar yükseliyor. Yani bu insanların alımgücüyle alakalı bir konu. Tabii Suriyelilerin de bu konuda bir payı vardır ancak asıl mesela gayrimenkul işi yapan insanlardan çok ev sahibi olan insanların evlerini kiraya vermesidir. Eskiden vatandaş bize gelir 3 tane daire alırdı. Bu dairelerin bir tanesinde oturur, ikisini kiraya verirdi.
Şimdi herkes direk 1 tane ev alıp oturduğu için ve kiraya verilecek daire sayılarının azaldığı için kiralar da yükseldi. Ayrıca Avcılar’da bir üniversite kampüsü var. Dışarıdan çok göç alan bir ilçe. Birçok öğrenci yaşıyor. Bunlar da kiraların yükselmesine bir sebep olabilir. Pekala Avcılar’da uzun yıllar sonra yeni ve üstelik bayan bir belediye başkanı var.
Kendisinin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz? Bir Avcılarlı ve inşaat sektöründe hizmet veren bir iş adamı olarak?
Henüz 22 aydır görevde olan bir belediye başkanımız var. Handan Toprak için o nedenle şu anda bir şeyler söylemek erken olur. Sonuçta herkesin bir adaptasyon dönemi vardır alışma süreci vardır. Örneğin Avcılar Belediyesi eski Başkanı Mustafa Değirmenci de geldi, ilk yılları belediyeciliği bilmekle geçti. Sonuçta belediye başkanlığında ilk yıllar alışma süreciyle geçiyor. Meclisi tanıyacaksınız, çevreyi tanıyacaksınız, ilçesinizin ihtiyaçlarını keşfedeceksiniz, bütün bunları bir adaptasyon süreci olarak değerlendirmek gerekir. Şimdi Handan Toprak bu adaptasyon sürecini atlattı diyebiliriz. Artık bundan sonra yapacaklarına bakmak daha önemlidir.
Haber Ekspress