Astaş Holding’ten İstanbul’a 7 yıldızlı otel projesi!

vedat aşçı

ASTAŞ Holding, tekstil ve hazır giyimle başladığı serüvenine turizm ve gayrimenkul yatırımları ile devam ediyor. 1980 yılında Almanya’da kurulan Astaş Holding, Türkiye’deki faaliyetlerine 1983 yılında İstanbul’da başladı. Ana işi, hazır giyim ve tekstil makineleri ithalatı idi. Holding, daha sonra hizmet alanını İzmir, Denizli, Bursa, Mersin, Samsun, Adana ve Ankara’daki şubeleri ve Türki Cumhuriyetleri’ndeki hizmet noktaları ile genişletti. Holding, dünyanın en çok tercih edilen tekstil makinalarının distribütörlüğünü yaparken 2002’de turizm ve gayrimenkul sektörlerine yatırım kararı aldı. 2005’te İstanbul’da, bugün Kempinski Residences Astoria binasının bulunduğu yarım kalmış inşaatı satın alarak aynı marka ile rezidans, iş ve alışveriş merkezini 2007’de hayata geçirdi.

Bu alandaki yatırımlarına 2008’de İstanbul’da Bellevue Residences, 2012’de ise Giorgio Armani imzalı Maçka Residences ile devam etti. 2010’da ise Bodrum Cennet Koyu’nda Dedeman Ailesi’ne ait 138 dönüm arsayı aldı ve çevredeki arsaları toplamaya başladı. 600 dönüm arsada inşa edilen The Residences at Mandarin Oriental adlı lüks otel zinciri için Mandarin Oriental Hotel Group ile işbirliği yaptı.

Bütün bunları gerçekleştiren isim ise Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı. Kendisiyle holdingin eğitim, enerji ve turizm sektöründeki faaliyetleri ile 2016 hedeflerini konuştuk…

Cennet Koyu’nda neden böyle bir proje geliştirdiniz?

18 yaşından sonra 23 yıl yurtdışında yaşadım. Her yaz Türkiye’ye, kışları da genelde Uzakdoğu’ya, Malpler’e giderdik. Türkiye ziyaretlerimizde Bodrum’u keşfettik. Yurtdışı seyahatlerimde ‘Neden böyle tesisler Türkiye’de yok’ diye kendime sorardım. Akdeniz havzasındaki tatil lüksünü ve konforunu yeniden belirlemek istedim.10 yıl boyunca arsa baktım. 2010’da Bodrum Cennet Koyu’nu Dedeman Ailesi’nden almam, 10 yıllık bu hayalimin sonucudur.

Buraya bugüne kadar ne kadar yatırım yaptınız?

Buradaki üç koyda 180 oda var. Gün içinde 10, akşamları ise beş restoran ve kafe hizmet veriyor. Bugüne kadar 750 milyon dolarlık yatırım yaptım. 96 villa ve 116 rezidans satışı ile (yüzde 95’i satıldı) yatırımın önemli bir bölümü geri alındı. 2016 yılı itibarı ile proje geri dönüşünü tamamlamış olacak.

Mandarin Oriental için yeni yatırımlarınız olacak mı?

2016 yazı için yaklaşık 6 milyon dolar tutarında bir yatırım planlıyoruz. Yaz aylarında günü birlik alanlarda ailelerin kalabileceği daha fonksiyonel pergololar yapacağız. Cennet Koyu’na en son Bodrum Balıkçısı’nı getirdik. Sahile yeni bir balıkçı ve İtalyan restoran daha ilave edeceğiz. Görüşmelerimiz sürüyor. Ocak sonu gibi imzalarımızı atarız. Geçiş sezonu için açık havuzlarımızın ısıtılmasına yönelik bir yatırım planlıyoruz. Mayo Clinic ile hizmet vermeye başlayacağız. Açık havada masaj locaları yapacağız. 2 milyon dolar tutarında 5 bin adet mandalina, portakal, zeytin ağacı, zakkum, Akdeniz akasyası ve begonvil dahil olmak üzere ilave ağaç ve bitki dikmeye başladık. Bodrum Dünya Squash Federasyonu’na dahil oldu. Tesisimizde buna ev sahipliği yapacağız. Bu amaçla 2016 yazına yetiştirilmek üzere iki squash alanı yapılacak. Yine deniz kenarında kumsal voleybolu için tesis kuracağız. Öte yandan, 2017 yazı için 40 oda daha ilave edeceğiz. Şu anda proje çalışmaları devam ediyor.

Bodrum’da bir marina, İstanbul’da otel hayaliniz vardı…

Bodrum’da marina hayalim devam ediyor. Uygun bir yer bulursam bunu da gerçekleştirmek istiyorum. Arayışlarım sürüyor. İstanbul’da yeni otel inşaatlarına 2016-2017 döneminde başlamak istiyorum. Beşiktaş veya Sultanahmet’te arayışlarımız devam ediyor. bunların da yine dünya çapında yerler olmasını istiyorum. Bundan sonra yaptığımız hiçbir otel yedi yıldızın altına düşmez.

Başka hayalleriniz var mı?

Bana göre Bodrum’da yaptığımızın üstüne başka bir şey yapılamaz. Ben Bodrum’a imzamı attım, şimdi sıra İstanbul’da. İstanbul’da Kuruçeşme’ye ikinci bir Mandarin Oriental geliyor. Ama bu butik bir proje. Oysa İstanbul’a içinde rezidans, otel, kafe ve ünlü marka mağazaların bulunduğu karma bir proje ile imza atmak istiyorum. Bu kapsamda bir yer bulmak zor. Görüştüğümüz yerler var. Bir iki yıl içinde bu hayalimi de gerçekleştireceğimi düşünüyorum.

Kuruçeşme Arena’nın üzerinde gerçekleştireceğiniz ‘Mandarin Oriental Bosphours’ hangi aşamada?

Buradaki otel projemiz bitmek üzere. 2016 yazına kadar ruhsat sürecini bitirmeyi ve 2018’de açmayı hedefliyoruz. Butik, yedi yıldızlı, kendi enerjisini kendisinin üreteceği bir proje olacak. Bu projede Boğaz’ın suyundan yararlanarak kuracağımız bir enerji tesisi de bulunacak.

Eğitim konusunda yatırım hedefleriniz neler?

30 yıldan bu yana ‘Astaş Eğitim’ olarak turizm, tekstil ve diğer eğitim alanlarına 30 milyon doların üzerinde destek verdik. Samsun Bafra’daki Turizm Fakültesi 5 bin öğrenci kapasiteli. Önümüzdeki dönemde turizm dışında değişik alanlarda da eğitim verecek. Okula, Türkiye’nin her yerinden öğrenci geliyor. 2017 itibarıyla Turizm Bölümü ilk öğrencilerini verecek. Bu okulun başarılı öğrencilerine tesislerimizde öncelik vereceğiz. 2016 yılı bütçemizi henüz yapmadık, ama eğitime olan katkılarımız sürecek.

Enerji yatırımlarınız da var…

‘Astaş Enerji’ olarak güneş enerjisinden yararlanarak yenilenebilir enerji alanında yatırım düşüncemiz var. Bu kapsamda 12 ay boyunca güneşin etkilediği bölgeler ve enerji hattına bağlanması kolay yerlerde 500 milyon dolarlık yatırım yapmak için yer arıyoruz. Hedef yerlerimiz ise güneşin bol olduğu Orta Anadolu, Uşak ve Konya.

Etiler’deki Belediye Sitesi’nin kentsel dönüşümü hangi aşamada?

Belediye Sitesi’nde 27 bin 403 metrekare arsa üzerinde 434 tane bağımsız bölüm bulunuyor. Yeni projede 600 civarında bağımsız bölüm yapmayı planlıyoruz. A ve A+ müşteri kitlesine hitap edecek. İzin için bir, inşaat çalışmaları için üç yıl öngördük. Mart 2016’da imza sürecinin tamamlanmasını hedefliyoruz. Çevre dostu bir proje olacak. Sözleşme imzalarının bazı bloklarda yüzde 90’ı tamamlandı. 2016 sonuna kadar inşaatına başlamayı hedefliyoruz.

Hisselerinizi kote etmeyi planlıyor musunuz?

Tabii… Belirli bir kira gelirine ulaştığımızda 2017-2018 yılı gibi halka açılmayı planlıyoruz.

“Peyzaj mimarlarına işi anlatırım”

Seyahat, yürüyüş, arkadaşlarla buluşup sohbet etmek, golf oynamak, nadir de olsa balığa çıkmak Vedat Aşçı’nın belli başlı hobileri. Ancak, esas olarak peyzaja çok meraklı olduğunu söylüyor. “Peyzaj mimarlarına işi anlatırım” diyecek kadar iddialı konuşan Aşçı, “Yeşili ve doğayı çok seviyorum. Bodrum Cennet Koyu’ndaki peyzajın ana mimarı ben sayılırım. Bodrum’da bulunan ve yeni dikilen 1 milyon 200 bin bitkinin bizzat başında durdum. Peyzaj kitapları okurum. Yurtdışı seyahatlerimde peyzajı meşhur otelleri tercih ederim. İtalya’da, ağaç ihracatçılarını ve üreticilerini gezer, kendi ağaçlarımı kendim seçerim. Aşağı yukarı 60’ın üzerinde peyzaj kitabım var” diyor.

Markalı zeytinyağı ve keçiboynuzu üretiyor

Mandarin Oriental Bodrum Cennet Koyu’nda 10 binin üzerinde zeytin ağacı olduğunu hatırlatan Vedat Aşçı, zeytinleri ve keçiboynuzlarını toplayıp tesislerde işleterek, otel müşterilerine ve dostlarına dağıtıklarını söylüyor. Bu kapsamda yılda beş ton zeytinyağı, 400 kilo keçiboynuzu pekmezi ürettiklerini belirten Aşçı, bunlarda ‘Mandarin Oriental Cennet Koyu’ markasını kullandıklarını söylüyor.

“İşlerimi kızlarıma devretmek isterim”

Vedat Aşcı, 1978’de liseden sonra eğitimine devam etmek için Almanya’ya gitmiş. Burada eğitim görürken bir yandan da ticaret ile uğraşmaya başlamış. Başta Türkiye ile Almanya olmak üzere, Avrupa’nın birçok ülkesine büyük çaplı tekstil makineleri ithalat ve ihracatı yapan Aşcı, 1998’de ticaret hayatını Türkiye’de devam ettirme kararı almış. Aşcı bugün Avrupa İş Adamları Derneği ( ATİAD), Avrupa Tema Vakfı ve Türk Dış Ticaret Vakfı’nın (TDV) kurucuları arasında yer alıyor.

Almanca ve İngilizce bilen Aşçı, evli ve üç kız çocuk babası. Kızlarının işlerini devir almasını çok istediğini ve bu amaçla eğitimlerine özel önem verdiğini belirten Aşçı, “Bir kızım benimle çalışmaya başladı. Diğer ikisi ise halen eğitimlerine devam ediyor” diyor.

Para