Asansör türleri nelerdir?

Asansör türleri nelerdir

Asansör, dikey olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araç olarak ifade ediliyor. Peki asansör türleri nelerdir? İşte asansör türleri…

Asansör türleri nelerdir?
Dikey olarak yük ve insan taşımada kullanılan asansörler, dünyada bir çok ülkede binalar için yasal bir zorunluluk haline getiriliyor ve kanun koyucu tarafından belirli standartlara göre projelendirilmesi ve yapılandırılması gerekiyor.

Asansörler yüksek ve sık katlı yapılarda bulundukları gibi, tren istasyonlarında, gemilerde, tiyatro ve sahnelerde, uçaklarda ve fabrikalar içinde kullanılan yüksek teknolojili ve bilgisayar destekli makineler haline geliyor.

Asansörler fonksiyon ve kullanım amaçlarına göre türlere ayrılıyor. Peki asansör türleri nelerdir? İşte asansör türleri…

Asansör çeşitleri….

İnsan Asansörleri: İnsan asansörleri apartman, ofis binaları gibi alanlarda kullanılan sistemlerdir. Çeşitli kapasitelerde, asansör boşluğuna uygun olarak üretilen insan asansörleri için hız ayarları binaların yüksekliğine göre ayarlanabilmektedir. İnsan asansörleri kullanılacak alana göre makine daireli ve makine dairesiz olarak imal edilebilmektedir. İnsan taşımada kullanılan asansör modelleri arasında panoramik asansörler, hidrolik asansörleri, halatlı asansörler sayılabilir.

Hidrolik Asansör: Hidrolik asansör sistemleri çok katlı olmayan binalarda kullanılan asansör sistemleridir. Makine dairesi bulunan hidrolik asansör sistemleri oldukça sessiz çalışmakta, tek ve çift piston seçenekleri ile üretilebilmektedir. Kalkış ve durma anında yumuşak olan hidrolik asansörler insan taşımanın yanında servis asansörü, yük asansörü olarak da kullanılabilmektedir.

Panoramik Asansör: Özellikle oteller ve alışveriş merkezlerinin iç kısmında rastlayabileceğiniz panoramik asansör sistemleri estetik görünümleri ve yolculuk esnasında 180 derecelik bir açı ile görüş imkanı sağlaması açısından tercih edilmektedir. Panoramik asansör sistemleri için piyasada pek çok farklı kabin tasarımı bulunabilmektedir. Hidrolik sistemlerin kullanıldığı panoramik asansörler sessiz çalışmaları sayesinde iç mekanlarda sorunsuz olarak kullanılabilmektedir.

Makine Dairesiz Asansör: Makine dairesiz asansör sistemleri çok katlı olmayan yapılarda alandan kazanmak amacıyla tercih edilen asansör sistemleridir. Oldukça sessiz çalışan makine dairesiz asansörler makine dairesi kurulmasına olanak tanımayan yapılarda kullanılmaktadır. Asansör sistemini çalıştıran tahrik makinası kuyu içine ya da asansör kabini üzerine monte edilebilir.

Servis Asansörü: Yolcu trafiği yoğun olan yapılarda kullanılmak üzere tasarlanan servis asansörleri özellikle geniş kabinleri sayesinde bir seferde çok daha fazla yolcu ve yük taşımaya imkân tanımaktadır. Alışveriş merkezleri, hastane ve yaya trafiğinin yoğun olduğu toplu taşıma noktalarında görebileceğiniz servis asansörleri istenilen tip, kabin modeli ve kapasitede imal edilebilmektedir.

Engelli Asansörü: Şehir içinde toplu taşıma duraklarının bulunduğu metro, tramvay, tren istasyonu gibi noktalarda engelli vatandaşların kolay ulaşımı amacıyla kullanılan engelli asansörleri ayrıca alışveriş merkezi, otel ve kamu binalarında tercih edilmektedir. Engelli asansörleri merpenlere monte edilebildiği gibi platform şeklindeki modelleri de bulunmaktadır.

Yürüyen Merpen Sistemleri: Oteller, alışveriş merkezleri, havaalanı, büyük ofis binaları gibi alanlarda kullanılan yürüyen merpen sistemleri ve yürüyen yol sistemleri yayaların rahat gezebilmesi, çok katlı binalarda kolayca dolaşabilmesi ve uzun yolları kısa sürede alabilmesi amacıyla tasarlanmış olan sistemlerdir. Her türlü binaya göre açık veya kapalı olarak uygulanabilen yürüyen merpen ve yürüyen yollar kullanılmadıkları anlarda enerji koruma sistemi ile işletme masraflarının azaltılması yönünde olanak sağlamaktadır.

Asansör denetimini kim yapar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com