Konut dışında yatırımlarını arsa üzerine yapmak isteyen vatandaşlar, dolandırıcıların yeni hedefi haline gelmeye başladı. Dolandırıcıların yeni yöntemi ise; gayri resmi işlemler ve sahte evraklarla hazineye ve başka kişilere ait arsaları vatandaşlara satmak. Birikimini arsa yatırımı yaparak değerlendirmek isteyenlerin dolandırıcıların tuzağına düşmemesi için uzmanlar bazı konularda uyarılarda bulundu.
İMAR DURUMUNU ÖĞRENİN
Bu uyarılardan en önemlileri ise şunlar: “Arsanın imar durumu hakkında ilgili belediyeden bilgi alın. Tapu senedinde ada, pafta, parseli belirtilen arsanın alıcıya tekabül edip etmediği kontrol edilmeli. Bunun için de Kadastro Müdürlüğü’nden tapu senedinde belirtilen arsanın sınır tespiti istenebilir. Kadastronun geçmediği bölgelerden arazi almak risklidir. Bu durumlarda arsanın bağlı bulunduğu tapu sicil müdürlüğüne gidilerek, tapu kütüğüne bakıp arsanın satışı ile ilgili aleyhte şerh olup olmadığı kontrol edilmeli.
Kırsal alanda imar izni genellikle yüzde 5 olmaktadır. Bu nedenle, kırsal alanda 5 dönümden az arazi satın almayın. Arazinin hisseli mi, yoksa tek kişiye mi ait olduğunu mutlaka kesinleştirin. Orman köylerinden arazi alırken dikkatli olun, arsa tapularını önceden inceleyin. SİT alanı, baraj-göl koruma alanı ya da barajlara su akıtan dere kenarlarından arazi almayın. Arazi alındıktan soma imkanlar elveriyorsa etrafını telle çevirin ya da çit olacak şekilde ağaçlandırın. En önemli husus ise tapuyu almadan asla para ödemeyin.
İMARLI ALSA ALIN
Arsa yatırımları için genelde gelişmemiş bölgelerin tercih edilmesi öneriliyor. Eğer riski göze alamıyorsanız, mutlaka imarlı arsalara yatırım tercih edin. İmkanlar ölçüsünde, mümkün olduğu kadar büyük arsa alınması da öneriliyor. Altyapısı değersiz olan yerler kısa vadeli düşünen yatırımcılar tarafından tercih edilmemeli. Yeni sanayileşen ya da yol geçen bölgelerde şehirlerin geliştiği yönü önceden görüp arsa alanlar kısa sürede çok büyük paralar kazanıyor. Büyük projelerin yanında arsa almak daima karlıdır.”
Bizim Kocaeli