Arkeolojik sit alanları, insanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini yansıtan alanlar oluyor. Peki arkeolojik sit alanlarında inşaat yapılabilir mi?
Arkeolojik sit alanlarında inşaat yapılabilir mi?
Arkeolojik sit; insanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmeler ve alanlar olarak ifade ediliyor.
Bir sitin sınırlarının tam olarak belirlenebilmesi için arkeologların o yerleşim birimine ilişkin etkinlik sınırını çizmesi gerekiyor. Gömüt benzeri yerler de sit olarak değerlendiriliyor.
Arkeolojik sitler tümüyle doğal süreçler sonucunda da oluşuyor. İnsanların bilinçli ya da bilinçsiz eylemleri de sitlerin toprak altında kalmasına sebep oluyor. Kalıntıların üzerinde yükselen bu tür yeni yerleşimler kent arkeolojisinin ilgi alanına giriyor. Peki arkeolojik sit alanlarında inşaat yapılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Arkeolojik sit alanlarında verilen inşaat izinleri:
I. Derece arkeolojik sit alanlarında kesinlikle hiçbir inşaata izin verilmiyor, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamıyor.
II. Derece arkeolojik sit alanlarında yeni inşaata izin verilmiyor, ancak günümüzde kullanılmakta olan tescilsiz yapıların basit onarımlarının yürürlükteki ilke kararı doğrultusunda yapılabiliyor.
III. Derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenen arkeolojik sit alanlarında koruma kurullarının, sondaj kazısı yapılacak alanlara ilişkin genel sondaj kararı alınabiliyor.
Sit alanlarında kamulaştırma yapılabilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com