Arazi toplulaştırma nedir?

arazi-toplulastirma-nedir

Bakanlığın veya kurulların talebi üzerine kamu yararı gözetilerek isteğe bağlı olmadan, Bakanlar Kurulu kararı ile arazi toplulaştırma proje sahası belirlenebiliyor. Peki Arazi toplulaştırma nedir? Arazi toplulaştırması nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Arazi toplulaştırma nedir?
Ülkemizde tarım arazileri çeşitli nedenlerle küçülüypr, parçalara bölünüyor,, verimliliği, karlılığı olması gerekenden çok aşağılarda kalabiliyor. İşletme büyüklüklerinin istenen değerlerin altına düşmesi, ekonomik tarım yapılmasını imkânsız hale getiriyor.

Bunu önlemenin yolu ise öncelikle tarım arazilerindeki daha fazla parçalanmayı ve bozulmayı önleyici;yasal, hukuksal düzenlemeler yapmak; sonrasında da bugüne kadar oluşmuş küçülmelerin,parçalanmaların, düzensizliklerin iyileştirilmesi oluyor.Bu da arazi toplulaştırması denilen çalışmalarla yapılıyor.

Arazi toplulaştırılması; aynı şahsa veya çiftçi ailesine ait, çeşitli nedenlerle, ekonomik üretime imkanvermeyecek biçimde veya toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecekderecede; parçalanmış, dağılmış, şekilleri bozulmuş dağınık, küçük arazi parçalarının ve hisselerininbir araya getirilerek, muntazam şekiller halinde birleştirilmesi, bütünleştirilmesi ve işletmelerin yeniden düzenlenmesi işlemi olarak tanımlanıyor.

Arazi toplulaştırması ve dağıtımı ile ilgili yasal esaslar, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince, Bakanlığın veya kurulların talebi üzerine kamu yararı gözetilerek isteğe bağlı olmaksızın, Bakanlar Kurulu kararı ile arazi toplulaştırma proje sahası belirleniyor ve uygulanıyor.

Hisseli arazilerin bölünmesi mümkün mü?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com