Araplar Türkiye’de konut yatırımı yapıyor!

Mresco Türkiye CEO’su Oya Zingal son dönemde özellikle emlak sektöründe Arapların Türkiye’ye yönelişi ile ilgili çıkarımlarda bulundu. İşte Zingal’ın açıklamaları…

 

Murabahat Yatırım, merkezi Kuveyt’te bulunan Kuveyt ve Suudi Arabistanlı iki ailenin bir araya gelerek kurdukları bir yatırım fonu. Gayrimenkul dışında perakende, tarım, enerji ve turizm alanlarında yatırımları var. 1.3 milyar dolar büyüklüğe ulaşan 600 kişilik işgücüne sahip bir yatırım grubu. Kuveyt dışında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Türkiye’de faaliyette bulunuyor. Mresco da Murabahat Yatırım’ın Türkiye başkanlığı… Mekke’deki Hacer Tower’ı Türkiye’de satmasıyla tanıdık şirketi. Daha sonra Türkiye’de yatırımlarını genişletme yönünde adımlar attılar. Catering sektöründe 3 Öğün firmasını satın almışlardı. Şimdi ise tarımda Çanakkale Geyikli’de aldıkları zeytinliklerde üretilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağları ile yeni bir marka çıkarmaya hazırlanıyorlar. Yenilenebilir enerji ve özellikle madende de yakında yeni bir yatırımı açıklayacaklar. Tabii bu yatırımların arkasında petrol gelirlerinin düşmesi ve buna karşılık farklı alanlarda yatırım yapma isteği var. Oya Zingal ile Mresco ve planlarından da konuştuk ama ben özellikle Arapların yatırımları ve eğilimlerini sordum. Türkiye’nin yazlık konusunda alternatif olması ve Batı’daki ırkçılık, bunun yanı sıra son teşvikler Arapları bize doğru yönlendiriyor gibi görünüyor. Tabii Türkiye’nin biraz daha dengeli olması beklentisi var.

 

Irkçılık ve yazlık arayışı

Mresco Türkiye CEO’su Oya Zingal son dönemde özellikle emlak sektöründe Arapların Türkiye’ye yönelişi ile ilgili şu tespitleri yapıyor: “Öncelikle kültür ve tarih birliğinin önemi var. Türk dizilerinin de hiç yadsınamayacak bir etkisi var. Biz, içerde patlamalar oluyor korkuyoruz. Ama Araplar’da Türkiye yine gemisini yürütür bunları atlatır düşüncesi var. Fakat bunların hepsinin üstünde Avrupa’da çok büyük ırkçılık var artık. Araplar rahat edemiyor. Hem Batılı yaşam tarzı olup hem Müslüman bir ülke olarak Türkiye’nin önemli bir avantajı ortaya çıkıyor. En basitinden restoranları dolaşıp helal yemek arıyor. Burada günlük hayat açısından rahat ediyor. ABD’de Trump politikaları, Avrupa’nın ırkçı tutumları özellikle bireysel yatırım düzeyinde Türkiye’nin potansiyelini artırıyor. Bir de şunu söyleyebiliriz: Suudların ve Kuveytlilerin yazlıkları çok havalar ısındığında zamanlarını geçirdikleri yerler, Lübnan, Mısır ve Suriye’ydi… Şimdi buralardaki evler yerle bir oldu. Yaz aylarını geçirecekleri yer konusunda da Türkiye’ye yöneliyorlar. Bunun için de daha çok yeşil ve serin yerler arıyorlar. Trabzon bu nedenle öne çıkıyor. Cidde ile Trabzon arasında artık direkt sefer var. Onlar sıcak yer aramıyor. Antalya’da, Marmaris’te bir yer satamıyorsun. İstanbul, Trabzon, Bursa, Sapanca… Biz de onlara alternatifler yaratmaya çalışıyoruz. Şimdilerde Çanakkale’ye de yatırım yapmaya başladılar. Yeni köprüyü yatırım alternatifi olarak da görüyorlar. Biz de onları İstanbul dışına çekmeye çalışıyoruz. Çünkü böylece olaylardan da etkilenmiyorlar.”

 

Mresco Türkiye CEO’su Oya Zingal kendi planlarıyla ilgili de şu bilgileri veriyor: “Gayri Menkul yatırımlarını yapıp yönetiyoruz… En büyük yatırımımız Mekke’de Kabe’nin karşısındaki Hacer Kulesi… Körfez coğrafyasının Türkiye’ye ilgisi son dönemde çok arttı… Kurulduğumuz 2008 yılından bugüne kadar 1.000’den fazla daire sattık. Önce Sinpaş’ın Bosphorus City ve İstanbul Sarayları projeleri ile başladık.

 

Onlar bizim müşterilerimizin çok hoşuna gitti… Sinpaş ile iç içe geçen güzel bir yapı kurduk. Hala ağırlıklı onlarla çalışmaya devam ediyoruz. Kendimiz toplu alımlar da yaptık. Örneğin NEF Ataköy Projesi’nden 100 daire alarak sattık. Geçen sene kendi inşaat şirketimizi kurduk. Esenyurt’ta 2 rezidans projesi yapıyoruz. 150 daireli çok büyük değil. Kendimiz yapıp satıyoruz. Tabii satış sonrası hizmetlerini de vermek durumundasınız. ‘Onestop solution’ yani tek elden pek çok hizmeti veren bir şirkete dönüştük. Nef Ataköy’de satın aldığımız 6 rezidans katını günlük kiralama şeklinde ‘Sultan’s Suites’ markası altında topladık. Buradaki dairelerimizi 5 yıldızlı otelcilik kalitesiyle ‘Sultan’s Suites’ markası adı altında işleteceğiz. Gelen ilgiden memnunuz. Orta Doğu’da ve Türkiye’de ‘Sultan’s Suites’ markasını duyurduk. Projelerimizle turizm sektöründe önemli yeniliklere imza atacağız. Olumlu düşündüğümüz taktirde inşaat sektöründe önümüzdeki beş sene 10 milyar dolar yatırım hedefimiz var.”

 

Hedef 5 milyar dolar

Mresco Türkiye CEO’su Oya Zingal’e Türkiye’den yurtdışına satılan daireleri soruyorum. Şu bilgileri veriyor: “Şu anda Türkiye’den daireyi en fazla Iraklılar alıyor. İkinci sırada Suudi Arabistan, üçüncü sırada ise Kuveyt geliyor. Onları da Ruslar takip ediyor. Katar’m nüfusu az… O yüzden onların alınılan diğer ülkelerle kıyaslandığında çok büyük miktar oluşturmuyor. Fakat Katarlılar büyük yatırım yapıyor. 2 milyar dolar civarında bir yıllık yurt dışına konut satışının olduğunu düşünüyoruz. Şimdi 1 milyon dolarlık ev alana Türk vatandaşlığı verilmesi, KDV’de yapılan indirimlerle sektörün hedefi gayrimenkulde yıllık 5 milyar dolarlık rakamı yakalayabilmek. Ama bunun için Türkiye’nin biraz daha dengeli olması gerekiyor. Sektörün hedefi bu civarlarda, eğer biraz daha denge sağlanabilirse bu hedefe rahatlıkla ulaşılabileceğini düşünüyorum.”

 

 

 

Dünya