Apartmanlarda cam ve balkonlardan silkeleme yapılması ülkemizde sık görülebilen bir durum oluyor. Peki apartmanda balkondan halı silkelemenin cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Apartmanda balkondan halı silkelemenin cezası!
Apartman ve konut sitelerinde yaşayan insanların uyması gereken birtakım kurallar bulunuyor. Ancak bazı kişiler buna aykırı davranıp, komşularını rahatsız edebiliyor.
Bunlardan bir tanesi de apartman ve konut sitelerinde halı silkelemek oluyor. Peki apartmanda balkondan halı silkelemenin cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…
1580 Sayılı Belediye Kanununa göre İstanbul Büyüksehir Belediye Meclisinin 30 Ocak 1987 gün ve 1987/65 sayılı kararı ile kabul edilmiş ve İstanbul Valiliği tarafından 27 Şubat 1987 tarihinde tasdik edilmiş olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Yönetmeliği FASIL – 2 Temizlikli ilgili Emir ve Yasaklar bölümü
Madde 2
(j) Kapı, pencere, balkon. teras, hava ve ışık mahallerinden sokağa, caddeye, arsaya. bahçeye veya bitişik evlerin teraslarına damlarına çöp süprüntü, paçavra, kağıt. yemek artıkları, bulaşık veya çamaşır suyu atmak, dökmek, suları caddeye akacak şekilde çiçek sulamak ve yıkamak, binaların teras, aydınlık, balkon, pencere ve merpenlerinden halı, kilim, elektrik süpürgesi torbası muhteviyatı temizlik bezleri, paspas vs. silkelemek ve dökmek, ( Herhangi bîr kimseyi rahatsız etmemek şartı ile yalnız pazartesi günleri 9-12 arasında halı ve kilim silkelenebilir. ) Karlı havalarda ev ve apartmanların kapı ve tretuvarlarında biriken karları temizlememek.
Yukarıdaki yönetmeliğe göre hiç kimseyi rahatsız etmiyorsa Pazartesi günleri 9-12 arası yapılabilir deniliyor. Bu maddeye göre eğer rahatsız olanlar varsa silkeleme yapılması mümkün değildir.
Kanun No: 4721 Kabul Tarihi: 22 Kasım 2001
Yayını: 8 Aralık 2001 tarih ve 24607 sayılı Resmî Gazete
Madde 737 : Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır. Yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.
Medeni Kanunun yukarıda yer alan maddelerine göre apartmanlarda silkeleme yapılması yasak oluyor. Apartmanlarda cam veya balkonlardan eşya silkelemek, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 18. maddesine aykırıdır.
Madde 18 – Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmiyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.
Apartmana asılan tabela kaldırılır mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com