Apartman yöneticisinin kanuni hakları nelerdir?

Apartman yöneticisinin kanuni hakları nelerdir,
Apartman yöneticisinin yerine getirmesi gereken görev ve sorumlulukları olduğu gibi kanuni hakları da bulunuyor.Peki apartman yöneticisinin kanuni hakları nelerdir?

Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre yönetici kat maliklerinin bağımsız oyuyla seçiliyor. Seçimde oy çoğunluğunu sağlayan aday apartman yöneticiliğine hak kazanmış oluyor.

Apartman yöneticisi kat maliklerinden seçilebileceği gibi dışarıdan birisi de aday olabiliyor. Söz konusu yönetici kat malikleri toplantısında seçiliyor.

Apartman yöneticisinin, görev ve sorumluluklara sahip olduğu kadar bazı haklara da sahip oluyor.Peki apartman yöneticisinin kanuni hakları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan söz konusu apartman yöneticisinin kanuni hakları 40. maddede şu şekilde sıralanıyor:

IV – Apartman Yönetici Hakları:
Madde 40 – Yönetici, kaide olarak vekilin haklarına sahiptir.
Kat malikleri,kendilerine düşen borçları ve yükümleri yönetici tarafından noterlikçe yaptırılan ihtara rağmen vaktinde ve tamamen yerine getirmezlerse, yönetici, hiçbir tazminat ödemeye mecbur olmaksızın, kendine ait sözleşmeyi feshedip yöneticilikten çekilerek bu yüzden uğradığı zararın tazminini kat maliklerinden istiyebilir.

Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret istiyebilir.

(Değişik: 13/4/1983 – 2814/13 md.) Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz.

Apartman yöneticisinin görevleri 2015!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*