Apartmanlarda kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası ile toplanıyor ve oy çokluğuyla karar veriyor. Peki Apartman toplantılarında bir kişi kaç vekalet alabilir? diyorsanız işte yanıtı…
Apartman toplantılarında bir kişi kaç vekalet alabilir?
Apartmanda yapılacak değişiklikler, yenilikler ve genel işletme tarafından yapılacak işler yönetimin aldığı kararla gerçekleşiyor.
Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası ile toplanıyor ve oy çokluğuyla karar veriyor. Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç on beş gün sonra yapılıyor.
Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğu oluyor. Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır. Peki Apartman toplantılarında bir kişi kaç vekalet alabilir? diyorsanız işte yanıtı…
Kanunen bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edemiyor.
Buna karşın kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tabi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekalet edebiliyor.
Oya katılma:
Madde 31 – Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.
Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler göz önüne alınmaz.
Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.
Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.
Kiracı apartman toplantısına katılır mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com