6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu gereğince 1 çalışanı dahi olan tüm iş yerlerinin risk analizi yapması gerekiyor. Peki Apartman risk analizi nedir? Apartman risk analizi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Apartman risk analizi nedir?
6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu gereğince, işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalara risk analizi adı veriliyor.
Peki Apartman risk analizi nedir? Apartman risk analizi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Apartman çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk analizi yapılması gerekiyor. Apartmanın risk değerlendirmesi kapsamına girebilmesi için sadece bir çalışanının bulunması yeterli oluyor. Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran binalarda 1 Ocak 2013′ten itibaren risk değerlendirmesi yaptırmak zorunda oluyorlar.
Apartmanlarda kat malikleri aynı zamanda işveren olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda kat malikleri; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yaptırması zorunlu oluyor.
Apartmanda risk analizi bazı aşamalardan meydana geliyor. Bunlar: Tehlikelerin belirlenmesi; Risklerin değerlendirilmesi; Risklerin derecelendirilmesi; Kontrol önlemlerinin uygulanması; Denetim, izleme ve gözden geçirme.
Risk değerlendirmesi cezası nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com