Yaz ayları geldiğinde turizmin yanı sıra inşaatlarda çalışmak için de yoğun göç alan Antalya’da bu göçün önüne geçecek olan uygulama 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren yürürlükte olacak.
İş kazalarının başlıca nedenlerinden bir tanesi de eğitim eksikliği olurken özellikle iş kazalarının yoğun olduğu inşaat sektöründe hiçbir mesleki eğitimi olmayan kişilerin inşaatın değişik mesleklerinde bütün işleri yapıyor.26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren ustalık belgesi olmayan usta inşaatlarda çalışamayacak. Antalya’da ustalık belgesi vermek için Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) yetki aldı. Buna göre ATSO bir sınav takvimi belirleyecek ve sınav açacak.
Kaliteli ve güvenli yapıların inşa edilmesi, bunun uzman kişilerce gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması için çalışma başlatılırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm seferberliği ile başlattığı uygulama kapsamında 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan ustalar inşaatlarda çalışamayacak.
Tebliğ uyarınca 25 Mayıs 2016 tarihine kadar tebliğdeki mesleklerde çalıştırılacak kişilerin yeterlik belgesi alması zorunlu. Aksi takdirde mesleki yeterlik belgesi olmadan çalıştırılan her bir işçi için o işin işverenine 500 TL idari para cezası verilecek. Söz konusu tebliğde 40 mesleğe ilişkin mesleki yeterlikler tanımlanmış durumda.
Örneğin duvarcı ustası için belirlenmiş yeterlikler kapsamında sınava tabi tutulacak, bu sınavdan yüzde 60 oranında başarılı olunduğu takdirde 5 yıl boyunca duvarcı ustasına yeterlilik belgesi sertifikası verilecek. Duvarcı ustası yeterlilik aldıktan sonra 18 ay çalışan bir ustanın belge iptalini doğuracak herhangi bir durumu yok ise sertifikanın geçerliliği 5 yıl daha uzatılabiliyor Ancak duvarcı ustası 10 yıl boyunca mesleğinde çalışan kişinin tekrar sınava tabi tutularak başarılı olması halinde de yeterlilik süresini uzatabilecek.
HANGİ MESLEKLER SERTİFİKA KAPSAMINDA?
-Duvarcı -Ahşap kalıpçı -Alüminyum kaynakçısı -Sıvacı -Bacacı -Alçı sıva uygulayıcısı Betoncu -Doğalgaz işletme bakım operatörü -inşaat boyacısı -Betonarme demircisi -Plastik kaynakçısı -Makine bakımcısı -Çelik kaynakçısı -Seramik karo kaplamacısı -Su yalıtımcısı -Ses yalıtımcısı -Yangın yalıtımcısı -Alçı levha uygulayıcısı -Otomotiv montajcısı -Endüstriyel boru montajcısı – Tünel kalıpçısı – Direnç ayar kaynakçısı -İskele kurulum elemanı – Kaynak operatörü -Panel kalıpçı -Doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz – Isıtma ve doğalgaz iç tesisat elemanı…
Bir yanıt bırakın