Antalya’nın inci gerdanlığı falezlerde kaçak olarak kayaları düzleyip üzerine beton dökülmesiyle Antalya’nın gündemine oturan Bambus Plajı’ndaki yıkım bitti. 1. derece SİT alanı olan plajda yıkım işlemi 150 metre yükseklikten 400 tonluk vinç aracılığıyla indirilen kepçe ile yapıldı.
ALAN ARTIK KULLANILAMAZ
Muratpaşa Belediyesi yetkilileri plajın yıkımında falezlere herhangi bir zarar verilmediğini ifade ederken, plaj yapılmak istenen alanın kullanılamaz hale getirildiğini, bundan sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün alacağı karara göre işlem yapılacağını duyurdu. Yapılan işlem Antalyalıların aklına “Ya diğer kaçak plajlar ne olacak?” sorusunu getirdi.
DENETİMLER SÜRECEK
Muratpaşa Belediyesi, “Plajlarımızda bu tür oluşumların önüne geçmek için denetimleri aralıksız sürdüreceğiz. Vatandaştan gelen şikayetleri değerlendireceğiz” denildi ancak uzun yıllardır falezlerde yer alan çok sayıda kaçak yapıyla ilgili yıllardır adım atılmamış olması düşündürüyor.
CEZA VAR TAHLİYE YOK
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Kaleiçi ve Karpuzkaldıran Askeri Kamp arasındaki bölgede kıyı kenar çizgisi altında kalan bölümde falezlerde tam 16 adet kaçak plaj yer alıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bu işgaller karşısında 2015’te toplam 1 milyon 499 bin 604 TL ecrimisil bedeli tahakkuk ettirdi. Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Ecrimisil İşlemlerinin Uygulanması konulu genelgesinde bu konuda net hükümler bulunmasına karşın, ecrimisil tahsil edilen işgallerde tahliye yapılmadı. Genelgede, ‘en geç 15 gün içinde tahliye sağlanır’ ifadesi yer almasına karşın işgaller artarak devam etti.
DALGALARDAN KORUNMALI
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Konserve Koyu hakkında hazırladığı geoteknik raporda, ‘dalgalardan bile korunmalı’ diye vurgulanan falezler daha kaçaklardan bile korunamıyor. Falezlerin uzun yıllar içinde beton ve demir aksamdan kaçak olarak yapılmış plajlardan arındırılması ve bir plan dahilinde kullanılarak korunması gerekiyor.
RAPOR PLANA ALTLIK OLUR
Konserve Koyu raporu bu yeni planın altığı olabilir. Rapora göre falezlerin Akdeniz’in sert dalgalarından korunması gerekiyor. Bunun için de önerilen yöntem, civardaki taş ocaklarından getirilecek belli büyüklükteki ve falez dokusuna uygun renkteki kayaların ay şeklinde falezlerin dibine bırakılması ve bu kayaların ardında yürüyüş yolları oluşturulması. Uzmanların önerdiği bir diğer koruma tedbiri de yağmur sularının direne edilerek falez kayalıklarının arasından hızla denize akarak kayaları aşındırmasının önlenmesi.
Sabah Akdeniz