Ankara’nın gayrimenkulde yükselen bölgeleri!

04702

Başkent Ankara, iş ve gayrimenkul dünyası için de önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor. Son dönemde art arda yapılan konut ve ticari projeler başkentte, gözde gayrimenkul bölgelerinin ortaya çıkmasına yol açtı.

Yaratıcı sermaye endeksi, insani sermaye endeksi ve sosyal sermaye endeksinde Türkiye’de birinci sırada yer alan Ankara, siyasetin kalbi oluşunun yanı sıra ekonomi dünyası için de önemli bir merkez olma özelliği taşıyor.

Üniversiteleriyle Türkiye’nin eğitim merkezlerinden olan kent, sanayisiyle de öne çıkıyor. 12 organize sanayi bölgesi ve 8 teknoparka sahip olan başkent, savunma ve havacılık sanayi, medikal sanayi, yenilenebilir enerji, iş ve inşaat makineleri kümelenmeleriyle uluslararası rekabet gücü yüksek bir şehir.

Son yıllarda büyük ekonomik atılımlar gerçekleştiren Ankara, her geçen gün ihracat rakamlarını da katlıyor. 10 yıl önce sadece 1.6 milyar dolar ihracatı olan Ankara, geçen yıl gerçekleştirdiği 8,1 milyar dolarlık ihracatıyla İstanbul, İzmir, Bursa ve Kocaeli’nden sonra Türkiye’nin en çok ihracat yapan beşinci ili oldu. İç Anadolu Bölgesi’nin ihracatının da yüzde 61’lik kısmını üstlendi. Öte yandan kentte 2005 yılında 2 bin 603 olan ihracatçı firma sayısı bugün 4 bine yaklaştı.

140 bin ticari işletme var Yaklaşık 140 bin ticari işletmenin yanı sıra, yaklaşık 3 bin sanayi tesisin yer aldığı kentte, özel sektörde en fazla işyeri metal eşya, makina ve teçhizat, gıda ve savunma sanayinde bulunuyor. Ankara, ağaç işleri alanında yani mobilya sektöründe Türkiye genelinde önemli bir yere sahip. Bu üretim dalında faaliyette bulunan keresteciler, marangozlar, mobilyacılar, lakeciler ve döşemeciler Siteler’de 13 binin üstündeki işyerinde üretim yapıyor.

Ankara sınırları içinde makarna, un, bitkisel yağ, süt ürünleri, şeker, şarap, bira gibi besin sanayine ait kuruluşlarla çimento, traktör, tarım aleti ve makinaları, motor, boya, tuğlakiremit ve orman ürünleri, mobilya, madeni eşya, dokuma üreten sanayi kuruluşları da mevcut. Öte yandan sürdürülmekte olan bazı üretim faaliyetleri konuları itibariyle Türkiye’de tek olma özelliğini taşıyor. Örneğin; ilaç hammaddesi olarak kullanılan morfinle diyaliz makinesi üretimleri de sadece Ankara’da gerçekleştiriliyor.

Ankara’da öne çıkan bir diğer sektör de Türkiye’deki önemli hastane, araştırma merkezleri ve laboratuvarların gelişmesiyle paralel olarak gelişim gösteren sağlık sektörü. Ankara’nın termal kaynaklara sahip olması, turizm çeşitliliği açısından zengin bir il olması, hastanelerin altyapı ve donanımlarının yüksek kaliteli olması, fiyat avantajları, coğrafi konum gibi özellikler son yıllarda şehirde sağlık turizminin gelişmesini sağlıyor.

 

makbule yönel maya

 
Gayrimenkul yükselişte
Kentte son yıllarda yükselişe geçen sektörlerden biri de gayrimenkul. Markalı konut projelerinin büyük kısmı İstanbul’da yer alsa da, son yıllarda Ankara’da da konut projelerinin yoğunluğu dikkat çekiyor. Buna yönelik olarak TSKG Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Ankara’da son beş yılda ciddi proje yapıldı ve fiyatlar yükseldi” diyor.

2012 yılında Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasının ardından yabancıya satışın önünün açılması ile birlikte kentteki gayrimenkul projelerine olan talebin artması da fiyatları daha yukarıya çıkardı. Sektör temsilcileri, siyasi belirsizliklerin yaşandığı günümüzde fiyatların yukarı yönlü bir seyir izlemesini beklenmezken belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla birlikte yine fiyat artışlarının yaşanacağına vurgu yapıyor.

 

ömer faruk

 
Konut talebi artıyor
İnsanların daha nitelikli konutlarda yaşama isteği çerçevesinde Türkiye’deki konut talebi her geçen yıl artıyor. Türkiye’de geçen yıl nüfus artışı 630 bin olurken 600 bin adet konut inşa edildiğini belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Bundan da anlaşılacağı gibi her yıl 30 bin adet konut açığı bulunuyor” diyor. Nüfusunun her geçen yıl büyümesi, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artması ve kentsel dönüşüme muhtaç yaklaşık 6,5 milyon çürük konut stokunun varlığı, markalı gayrimenkul talebini artırıyor. İnsanların güvenli yapılarda yaşama isteği ve sosyal donatılı sitelere yönelmeleri pek çok kentte olduğu gibi Ankara’da da konut talebini tetikliyor.
Yükselen bölgeler Gayrimenkul piyasasında yaşanan hızlı gelişmede, bölgelerin değerlenip ön plana çıkmalarında son yıllarda hayata geçirilen büyük kamu projeleri son derece etkili oluyor. Bu projelere yakın yerlerde konumlanan gayrimenkullerin hızla değer kazanması, bu bölgelere yatırım yapan yatırımcıların yüzünü güldürüyor.

Bölgelerin gayrimenkul piyasasının gelişmesinin o bölgeye giden altyapı ve bölgenin yapılan projelerle bağlantılı olduğuna dikkat çekiliyor. Toplu taşıma hatlarının gelişmesi, bölgede ölçeği büyük projelerin hayata geçmesi, ilgi ve yoğunluğu artıran en önemli etkenler oluyor. Geliştirilen büyük kamu projeleri, geldiği bölgenin çevresinin tercih edilirliğini ve değerini artırıyor.

Bütün bunlar göz önüne alındığında Ankara’da Gölbaşı İncek, Keçiören, Oran, Eskişehir ve Konya Yolu bölgelerinin son dönemde Ankara’da yükselen bölgeler olduğu dikkat çekiyor.

İncek yüzde 67 prim yaptı
Yaşam olan bölgelerde daha nitelikli konut ihtiyacı oluşuyor. Arsalar ve yapılan yatırımlar değerleniyor. Ayrıca değerlenebilecek olan bölgeleri önceden görüp buraya gerekli yatırımlarla konutlaşmadan önce yapılması ile ivme kazandırılan bölgeler var. örneğin; Ankara incek lüks konut yapılaşma bölgesine ihtiyacı olduğu savından yola çıkarak hazırlanan bir bölge olarak gösteriliyor. Ankara Gölbaşı İncek ayrıca, Anadolu’da son iki yılda en çok prim yapan kentlere ve semtlere bakıldığında, yüzde 67’lik primle en çok prim yapanlar listesinde başı çekiyor.

 

İşte Ankara’nın yükselişte olan bölgeleri;

 

ankara

 

Ekonomist Ankara

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*