Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, “Daha yaşanabilir hale getirebiliriz” diyerek ‘kentsel dönüşümü’ işaret ettiği Demetevler bölgesinden vatandaş da şikâyetçi. Yapışık binalar, dipdibe balkonlar yaşam alanlarını kısıtlarken, yeni yükselen yapılar ise eski binaları teğet geçiyor.
Ankara Hürriyet, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katıldığı bir televizyon programında, “Demetevler’i daha yaşanabilir hale getirebiliriz. Bölgeye yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yapılaşmaya uygun alanlar var” ifadelerinin ardından kentin sorunlu bölgesi Demetevler’i mercek altına aldı. Balkonların ve binaların birbirine teğet geçtiği semtte, vatandaşlar da bir an önce kentsel dönüşümün başlatılması gerektiğini vurguluyor. Yaklaşık 35 yıl önce bölgede başlayan plansız yapılaşma, özellikle Özevler ve Yeşilevler mahallelerinde dikkat çekiyor. Yapı yaklaşma sınırı gibi esasların gözetilmeden inşaatların yapıldığı bölgede, yeniden yapılan binalar ile eski binalar arasında da ilginç durumlar yaşanıyor.
YETKİLİLER BUNLARI GÖRMÜYOR MU?
Kentsel dönüşümün gündeme geldiği Demetevler’de birçok bina yenilenmeye devam ederken, imara aykırı şekilde yapılan eski evler nedeniyle birçok sıkıntı başgösteriyor. Özevler Mahallesi 943. Sokak’ta yer alan 5 numaralı apartman da aynı sorunu yaşayan yerlerden biri oldu. Apartmanın hemen yanında yükselen bir inşaat binaya neredeyse yapışık olarak ilerliyor. Durumdan şikayetçi olan apartman sakinleri, “Böyle şey olur mu. Bazı balkonların küpeşteleri bile yıkılacak bu inşaat yüzünden. Antenleri, çamaşır iplerini sökmek zorunda kalacağız. Bunları hiçbir yetkili görmüyor mu, nasıl izin veriyorlar” diye tepki gösterdi.
YERİNDE GÖREREK İZİN VERMELİLER
Ankara Hürriyet’e isim vermeden konuşan inşaatın müteahhidi, yaptıkları tüm işlemlerin yasal olduğunu ve belediye tarafından defalarca kontrol edildiğini söyledi. Müteahhit, şöyle konuştu:
“Bana belediye tarafından verilen ruhsata ve projelere göre yapıyorum. Şikayet üzerine beton dökümünü ertelettim. Gelip inceleme yaptılar, yasadışı bir şey yok. Biz de böyle birşey olsun istemeyiz ancak yan taraftaki bina imarsız. Zamanında yapılan yanlışlar yüzünden bölgedeki birçok bina bu şekilde. Artık Demetevler’in kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Belediyenin de yerinde görerek yapılaşma izni vermesi gerekli.”
BALKON YAN BİNAYA ÇIKIYOR
Ankara Hürriyet, Demetevler’de devam eden yapılaşma sorununu yerinde inceledi. Bölge sakinleri, özellikle Özevler ve Yeşilevler mahallelerinde dipdibe inşa edilen binalardan şikayetçi oldu. Vatandaşların tepki gösterdiği yeni yapılan bazı apartmanların, hemen bitişiğindeki eski binaya neredeyse yapışık olarak inşa edilmiş olduğu görülüyor. Eski binaların balkonları da, bu nedenle kullanılamıyor. Bazı binaların arasından bir insan bile zorlukla geçerken yeni inşa edilen bir başka binanın bir bölümünün, eski binanın çatısının geçmesi için kesildiği gözden kaçmıyor.
BAKAN ÖZHASEKİ: DAHA YAŞANABİLİR HALE GETİREBİLİRİZ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Demetevler’le ilgili olarak bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada bazı binaların yıkılarak yakındaki rezerv alanlara taşınabileceğini belirterek, “Demetevler’i daha yaşanabilir hale getirebiliriz. Bölgeye yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yapılaşmaya uygun alanlar var” dedi. Bölgenin yerinde dönüştürülmesi durumunda mevcut binaların daha da yükseleceğini, bu durumun semtin yoğunluğunu artıracağını ifade eden Özhaseki, “Bölgeye yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta alanlar var. Buralar kentsel dönüşümde rezerv alanı olarak kullanılabilir. Demetevler’in dönüşmesi için bazı binaların yıkılması lazım” dedi. Özhaseki, Demetevler’de yapılacak kentsel dönüşüm fikrinin Bakanlar Kurulu, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na sunulacağını belirtti.
BAŞKAN YAŞAR:PROJE HALKA İYİ ANLATILMALI
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, belediye olarak Demetevler’de detaylı bir envanter çalışması yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Demetevler kentsel dönüşüm projesi çok büyük ve çok yönlü bir proje. Bölgedeki birinci sorun yoğunluğun nasıl aşılacağı, ikincisi ise işyerleri ve konuta nasıl pay verileceği ile ilgidir. Demetevler çok boyutlu bir denklem. Vatandaşların kabul edebileceği, mağdur olmayacağı, daha iyi bir konutta oturabileceği bir projeyi biz de destekleriz ve katkıda bulunuruz. Ancak proje halka iyi anlatılmalı. Vatandaşları 10-15 kilometredeki başka bir bölgeye götürme önerisi var ancak bu konuda daha önce Dikmen Vadisi örneğinde olduğu gibi sıkıntılar oldu. Çok iyi hesaplanması ve oldu bittiye getirilmeden çözülmesi gerekiyor. Her nimetin bir külfeti olacaktır, külfetine de vatandaşların katlandığına değmelidir.”
Hürriyet