Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Anahtar teslim fabrika, hükümetimizin de seçim döneminde vadettiği bir projeydi, inşallah yakında hayata geçiyor. Bu cumartesi günü Yatırım Ortamını İyileştirme Toplantısı’nda bakan arkadaşlarla son tartışmayı yapıp nihai kararı vereceğiz.” dedi.
Işık, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ile Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğince (UHKİB) düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde, Türkiye ekonomisinin istikrarlı şekilde büyümesinde sanayicilerin payının büyük olduğunu belirtti.
Sanayi sektörünün özellikle son çeyrekte ülke ekonomisinin büyümesine çok önemli katkı sağladığını anlatan Işık, “Sanayi üretimi, hem ocak hem de şubat aylarında yıllık bazda çok yüksek artışlar gösterdi ve yüzümüzü güldürdü. Biliyoruz ki sanayide çarklar dönüyorsa, Türkiye büyüyor demektir. Hem mevcut fabrikalarımız daha yüksek kapasiteyle üretim yapıyor, hem de yeni üretim tesisleri faaliyete geçiyor.” diye konuştu.
Işık, nanoteknolojiyle geliştirilmiş ürünlere, fonksiyonel tasarımlara, çevre dostu ürün ve üretim süreçlerine, teknik tekstil uygulamalarına ve kompozit ürünlere yoğunlaşmak gerektiğine dikkati çekerek, “Tekstil sektörünün Ar-Ge faaliyetleri konusunda daha aktif olması gerektiğine inanıyoruz. Şu anda ülkemizde 245 Ar-Ge merkezi bulunuyor. Ancak bunların 11’i tekstil, 2’si hazır giyim olmak üzere, sadece 13 tanesi tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
İhracatı artırmak için iki yol olduğuna işaret eden Işık, “Birincisi pazar çeşitliliğini artırmak, ikincisi daha yüksek katma değerli ürünler üretmek. Biz pazar çeşitliliğini artırmak için gerçekten çok yoğun bir efor gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
– “Ar-Ge politikalarımızı daha üst seviyeye taşıdık”
Işık, yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içindeki payını artırmak istediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
“Reel sektörün nitelikli yatırımlarını ve Ar-Ge projelerini teşvik etmek için radikal politikalar uyguluyoruz. En son hayata geçirdiğimiz Ar-Ge Reform Paketi, bunun en açık örneklerinden biridir. Bu reform paketiyle, halihazırda oldukça başarılı Ar-Ge politikalarımızı daha üst seviyeye taşıdık. Üretimde katma değeri artırmak için en önemli enstrümanlardan biri de tasarım. Özellikle tekstil, hazır giyim, mobilya gibi sektörlerde, tasarım yoluyla karlılığı kısa sürede artırmak mümkün. Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, 2014’te hazır giyim sektöründe, tasarım yapmayan firmaların faaliyet karlılığı, yüzde 4,5 iken tasarım yapanların faaliyet karlılığı, yüzde 7,3. Bu gerçekten dramatik bir fark. Türkiye’nin ihraç ettiği erkek gömleğinin kilogramı ortalama 26 dolardan satılırken İtalya’da kilogram başına satış fiyatı 98 dolar civarındadır. Hemen hemen aynı kalitede olan bu gömleklerin fiyatları arasındaki bu çarpıcı fark, büyük oranda marka ve tasarımdan kaynaklanıyor.”
Paket kapsamında artık 10’dan fazla tasarım personeli çalıştıran firmaların tasarım merkezi kurabileceği bilgisini veren Işık, “Bu tasarım merkezleri, Ar-Ge merkezlerinin yararlandığı her türlü destek ve muafiyetten yararlanabilecek. Teknoloji geliştirme bölgelerinde yapılan tasarım faaliyetlerini de destek kapsamına aldık. Ar-Ge ve tasarım yapan firmalara destek sağladığımız gibi, Ar-Ge ve tasarım çalışmalarını sipariş yoluyla yaptıran firmaların da vergi indiriminden yararlanmasını sağladık.” dedi.
Hükümet olarak her zaman girişimcinin, sanayicinin yanında olduklarını söyleyen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Anahtar teslim fabrika, hükümetimizin de seçim döneminde vadettiği bir projeydi, inşallah yakında hayata geçiyor. Bu cumartesi günü Yatırım Ortamını İyileştirme Toplantısı’nda bakan arkadaşlarla son tartışmayı yapıp nihai kararı vereceğiz. Organize sanayi bölgelerinde fabrikaları biz yapacağız, sizlere anahtarını teslim edeceğiz. Özellikle yüksek istihdam üreten sektörler inşallah bu imkandan faydalanacak. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.”
Daha sonra Işık, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve UTİB Başkanı İbrahim Burkay, UHKİB Başkanı Şenol Şankaya tarafından ödüller, sahiplerine verildi.
AA