Altındağ Hamamönü restorasyonunda taş ve ahşap kullanılacak!

Altındağ Belediyesi modern projelerde de ahşap kullanacak

Hamamönü restorasyonunda taş ve ahşaba öncelik veren Altındağ Belediyesi modern projelerde de ahşap kullanacak. Böylece Ankaralı ustalar kazanacak.
Eski Ankara olarak anılan Altındağ’da 2008 yılında başlanan tarihi dönüşüm kapsamında Hamamönü’ndeki tarihi evler restore edildi. Bugün Ankara’ya gelenlerin en fazla uğradığı yer olan Hamamönü’ndeki değişimle birlikte başkentin ahşap oymacılığı ve taş işçiliği de yeniden değer kazandı. Kentte bugüne kadar binlerce gecekondu yıktıklarını belirten Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki, “Modern yapılarda da Ankara taşını ve ahşap oymacılığını kullanacağız. Siteler esnafı ile toplantı yaptım. Onlara iş vereceğim” dedi. Altındağ Belediyesi 2016 yılında hayata geçireceği at çiftliği, buz pateni salonu ve kapalı semt pazarını da tamamen ahşap olarak inşa edecek.

“MERKEZ ALTINDAĞ”
SABAH Ankara’ya konuşan Tiryaki, “Altındağ Ankara’nın merkez ilçesi ve korunması gereken bütün kültür varlıklarının bulunduğu yer. Geleneksel mimarimizde taş ve ahşap var. Taş ve ahşap Ankara Evleri’nin tamamı Altındağ’dadır. 2008’den itibaren yok olmaya yüz tutmuş bu yapıları ayağa kaldırdık” dedi.

‘TAMAMEN EL OYMASI OLACAK’
Altındağ’daki yapılarda kullanılan taşın Gölbaşı’ndan geldiğini belirten Tiryaki, “Altındağ’da hayata geçirdiğimiz projelerde ilk önceliğimiz ahşap ve taştır. Taşlar Gölbaşı’ndan geliyor. Bu sayede ahşap işçiliğini ayağa kaldırıyoruz. Mesela ben yakın zamanda Siteler’deki el oymacısı ustalarla toplantı yaptım. Bu sanat yapılarında bizzat onların emeğini kullanacağız. Bunları korumak lazım. Bunları muhafaza edip geliştirmek lazım. Şimdi ben bunlara iş vermek istiyorum. Şimdi bize teklif getirecekler. Mesela camilerdeki minber, mihrap ve tavan göbekleri, Hamamönü’ndeki evlerin kapıları, dolap kapakları tamamen el oyması olacak. Bunlar öyle fabrikasyon olmayacak” şeklinde konuştu.

‘O SANATKâRLARI KAYBEDEBİLİRİZ’
İlçedeki ahşap dönüşümü ile Altındağ’ın daha estetik olacağının altını çizen Başkan Tiryaki, “Şimdi insanlar neden eski camileri muhafaza ediyor; Çünkü daha estetik ve sanat değeri taşıyor. 400 yıl önce sanat eseri kapılar yapılıyor da bugün neden uyduruk işler yapılıyor. Ben gittiğim her yerde fotoğraf çekiyorum. Onu Ankara’daki sanatkarlara yaptırmak istiyorum. Yoksa o sanatkarları kaybedeceğiz. Ben Moskova’da bir cami kapısı gördüm ve o kapıyı yapan ustayı buldum. Şimdi o ustaya ben iş verdim. Bütün sanatkarları bizim korumamız lazım” dedi.
Sabah