Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, konut sektörünü Sonsöz Gazetesi için değerlendirdi. Geçtiğimiz yıllara oranla ilimizde konut fiyatlarında bir düşüş yaşandığını ve vatandaşların bu durumu değerlendirmesi gerektiğini belirten Başkan Ali Özgül, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki diğer illere göre Malatya’da konut fiyatlarının çok uygun olduğunu belirtmek istiyorum. Bunun nedeni de çevre illere göre TOKİ ile inşaat firmalarının çok konut arz etmesidir. Bu durumda da Malatya’da ev almak isteyen arkadaşlara tam zamanı olduğunu belirtmek istiyorum. Çünkü Malatya da konut fiyatları gerçekten çok uygun derecede diyebilirim” dedi.
“KİRALARIN UCUZ OLMASI KONUT FİYATLARINI AŞAĞI ÇEKİYOR”
Malatya da sektörün yaklaşık 1 yıldır durgun olduğunu belirten Özgül, “Bu durgunluğu da geçtiğimiz yıllara göre oranlıyoruz. Fiyatlarımız son aylarda biraz olsa da bir oynama var. Talep olduğu için fiyatlar yukarı çıkmaktadır. Yaptığımız araştırmalara göre son 3-4 ay içerisinde Fahri Kayahan civarında en düşük dairenin 200 bin TL civarında satıldığı konuşulmaktadır. Yılbaşından önce 150 bin TL’ye satılan daireler bugün 200 bin TL civarına çıkmıştır. Bu durumda bize gayrimenkulün Malatya da piyasa yaptığını göstermiştir. Ancak birçok yatırımcımız 2005-2006 yıllarına göre değerlendirdikleri için piyasanın biraz durgun olduğunu düşünüyorlar. Malatya da sıfır bir daireyi 200 bin TL ye alabiliyorsak Elâzığ’da aynı daire söz konusu olduğunda en az 300 bin TL civarındadır. Bu iki il arasındaki fiyatlar yüzde 20 bir fark oynamaktadır. Bu durum Kahramanmaraş ve Adıyaman içinde böyledir. Malatya da birçok evin boş olup kiracı beklediği bilinmektedir. Bu durumda kiracılar için büyük bir avantaj bunu da belirtmek istiyorum. Çünkü kiralar ucuz ilimizde. Kiraların ucuz olması konut fiyatlarını aşağı çekiyor” diye konuştu.
“BATTALGAZİ BELEDİYESİNİN ALTERNATİF ARSALAR ÜRETMESİ GEREKİYOR”
Yeşilyurt bölgesinde arsaların devamlı prim yaptığının gözlendiğini dile getiren Özgül, sözlerine şu şekilde devam etti:” Burada konuttan daha çok arsalar prim yapıyor. Bunun için arsa fiyatları bu bölgede devamlı artmaktadır. Beyler deresinde yapılacak konak vadisi projesi gündemde olduğundan buradaki arsalarda prim yapmaktadır. Yatırımcılarımız genellikle Konak, Tecde, Karakavak, Yeşilyurt, yakınca civarlarını tercih etmektedirler. Battalgazi belediyesinin Yeşilyurt belediyesi arsalarına karşı alternatif arsalar üretmesi gerekiyor. Çünkü Malatya ya bir yatırımcı geldiğinde neresi gözdedir diye sorduğunda herkes Yeşilyurt bölgesi gözde diyecektir. Bu durum Battalgazi belediyesindeki vatandaşlarımızı üzmektedir. Çevre yolunun altı merkeze yakın olmasına rağmen insanlar halen fahri Kayahan veya yakınca civarı diyor. Hal böyle olunca aklımıza direk çevre yolunun altındaki arsaların değersiz olduğu geliyor. Onun için Battalgazi belediyesinin bölgesindeki arsaları imara açıp kat âdetini yükseltmesi gerekiyor.”
“KORSAN EMLAKÇILARA DİKKAT”
Malatya’da yatırım yapmak isteyen vatandaşların diplomalı emlakçılarla yatırımlarını değerlendirmelerini tavsiye eden Özgül: “Çünkü tüm Türkiye’de olduğu gibi Malatya dada çok sayıda kaçak emlakçı var. Merpen altı çantacı emlakçılardan alışveriş yapmamalarını kaparo vermemelerini istiyorum. Çünkü bu kaçak çalışan emlakçıların yapmış olduğu hata dürüst çalışan emlakçıları etkilemektedir. Odamıza kayıtlı emlakçılarla alış veriş yapan vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için istiyoruz. Biz oda olarak bize kayıtlı olan emlakçılarımıza kefiliz. Çarşıda gezerken panolarda direklerde kiralık ilanlar var biz bu ilanları takip ediyoruz bunları toplayıp ilgili kurumlara gönderip onların cezai işlemlerini yaptırıyoruz. Ancak bizim bu çalışmalarımız yeterli olmamaktadır. Çünkü Malatya büyük bir şehirdir her yere yetişemiyoruz. Vatandaş bu tarz emlakçılardan alışveriş yapmadıkları zaman bunlar tasfiye olacaktır” ifadelerini kullandı.
“TECDE DAHA ÖNCE PLANLANMALIYDI”
Özgül, Malatya da gayrimenkul yatırımlar yapmak isteyen vatandaşlara önemli mesajlar verirken yetkililere de piyasaları dengede tutmak için görevler düştüğünü belirtiyor. Yıllar önce Malatya ilk kurulduğu zamanlar Beydağ’ına kurulması gerekli olduğunu vurgulayan Özgül sözlerine şu şekilde devam etti:” Tarım alanlarını zamanında bitirmişler. Tecde ve Karakavak’taki tarım alanlarının bir önemi kalmamıştır. Ama bizim düşüncemize göre o dönemde belediyelerin kullanmış olduğu imkânlar dâhilinde şehirler düzlük alanlara kurulmuştur. Çünkü alt yapı gibi yatırımlar ciddi anlamda yatırımlar istediği için işin kolayına kaçmışlar.”
Malatya Sonsöz