Akyazı Tüneli inşaatı bitme aşamasına geldi!

Trabzon Akyazı tüneli

Karadeniz Sahil Yolu’nun Trabzon kesimindeki önemli geçişleri arasında yer alan, Kanuni Bulvarı projesi kapsamında yapımı süren ve acil durumda birbirine geçiş imkanı sağlaması bakımından Türkiye’de tek olan çift tüplü Akyazı Tüneli’nin yapımında sona yaklaşıldı.

Doğu Karadeniz’in en önemli tünel ile karayolu çalışmalarından ve Karadeniz Sahil Yolu’nun önemli geçişlerinden biri olan 24 kilometrelik Kanuni Bulvarı projesinin yapımına Trabzon’da devam ediliyor. Kent merkezinin girişi ile çıkışı arasında yapımı süren, 9 tünel, 22 kavşak, 47 köprü ile 1 viyadüğü kapsayan Kanuni Bulvarı çalışmalarında, Karadeniz Sahil Yolu’na bağlantılı inşa edilen çift tüplü Akyazı Tüneli’nde de önemli ilerleme kaydedildi.

Bir süre önce her iki tüpte de delme işlemi tamamlanırken, çalışmalarına devam eden görevliler tüneldeki altyapı çalışmalarını da bitirdi. Sol tüpü 2 bin 470 metre, sağ tüpü ise 2 bin 475 metre uzunluğundaki Akyazı Tüneli, Kanuni Bulvarı’nın da yer aldığı güzergahtaki Yıldızlı ile Beşirli mahalleleri arasında inşa ediliyor.

‘TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK’

Tünel, Karadeniz Sahil Yolu kenarındaki dolgu alanında yapımı süren Akyazı spor Kompleksi bünyesindeki Akyazı Stadı’nın da trafik yoğunluğunu önleyecek. Tünel sayesinde Yıldızlı-Beşirli mahalleleri arasını transit geçecek sürücüler, stadın olduğu alana girmeden yoluna devam edebilecek.Sürücüler, Kanuni Bulvarı’nın bitmesiyle, Trabzon şehir merkezinin büyük bölümünü, 9 tüneli kullanarak adeta kentin altından transit geçecek.Şehrin trafiğini de rahatlatacak Kanuni Bulvarı bünyesindeki Akyazı Tüneli’nin, kaza, yangın gibi acil durumlarda ya da yanlışlıkla buraya girip dönmek isteyen sürücülere iki tüp arasında geçiş imkanı sağlaması açısından da Türkiye’de örneğinin bulunmadığı belirtiliyor.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine, Doğu Karadeniz’in en önemli karayolu ve tünel projelerinden biri olan Kanuni Bulvarı’nın yapım çalışmalarında önemli mesafe alındığını söyledi.Bulvarın tamamlanmasıyla Trabzon şehir merkezinin iki kat büyüyeceğini dile getiren Gümrükçüoğlu, “Kanuni Bulvarı’nın 1,5 milyar liraya mal olması planlanıyor. 8’i hemzemin, 15’i köprülü olmak üzere 22 kavşağın yanı sıra 47 köprü ve bir viyadüğü de bünyesinde barındıran Kanuni Bulvarı, 3 şerit gidiş ve 3 şerit geliş olacak şekilde yapılıyor. Avrupa standartlarındaki bu yolda 5 metre genişliğinde sağlı sollu yaya kaldırımları bulunuyor.” dedi.

Gümrükçüoğlu, Karayolları ile yürütülen projenin, adeta inci gerdanlık gibi Trabzon’u kucaklayarak çehresini değiştireceğini ifade etti.Yıldızlı’dan başlayıp Trabzon-Maçka Yolu Gözalan mevkisinde son bulacak yolun ilk 6 ila 8 kilometrelik kısmının, öncelikli ulaşıma açılacağını bildiren Gümrükçüoğlu, “Proje kapsamında Bahçecik ve Boztepe’deki tünellerin de yapımı devam ediyor. İnsanlarımız yer altındaki bu hummalı çalışmaların belki farkında değil ama çalışmalarımız tamamlanınca Karadeniz Sahil Yolu’nu kullanacak sürücüler ile Trabzonlular rahat nefes alacak. Kanuni Bulvarı, Trabzon’un hayat yolu olacak.” diye konuştu.

TÜPLER ARASINDA GEÇİŞ

Proje kapsamındaki Akyazı Tüneli’nin Türkiye’ye örnek olacağını vurgulayan Gümrükçüoğlu, şunları kaydetti:”Akyazı Tüneli’ndeki tüplerde tahkimat işi tamamlandı. Sol tüpteki beton işi bitti ve kablo kanalları yapılıyor. Sağ tüpteki beton işi ise devam ediyor. Otoyol standardında inşa edilen bulvardaki tüneller 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olarak düzenleniyor. Akyazı Tüneli’ndeki tüplerin herhangi birinde kaza ya da yangın olduğunda araç ve yayalar diğer tüpe geçip, tüneli rahatlıkla terk edebilecek. Başka bir örneği olmayan bu uygulama ülkemizde ilk ve tekdir. Kanuni Bulvarı’nın ardından yapılacak Güney Çevre Yolu da kent için dev bir adım olacak.”Öte yandan, bulvardaki Beşirli, Akyazı Kanuni Bağlantı, Boztepe ve Bahçecik tünellerindeki kazma işlemi de sürüyor. Bulvarın bir bölümünün ise bu yıl hizmete açılması planlanıyor.

AA