Aksa Enerji Genel Müdürü Cüneyt Uygun, geçen yıl Gana’da kurmaya karar verdikleri 370 megavatlık elektrik üretim santralinin ardından bölgede yeni ülkelerle sıcak temasta olduklarını belirtti.
Aksa Enerji Genel Müdürü Cüneyt Uygun, “Şu anda ekiplerimiz Afrika’da bir ülkede kontratla ilgili görüşmeler yapıyor. İnşallah çok yakında buradan bir santralimizi daha hangi ülkeye taşıyacağımızı açıklarız” dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Uygun, 2015’in iki seçimli bir yıl olmasının yurt içinde ekonomiyi etkilediğini, Fed faiz artışının TL’de değer kaybına yol açtığını ve bölgedeki jeopolitik sıkıntıların da olumsuzluk yarattığını ifade etti. Uygun, bunlara rağmen Aksa Enerji’nin, kötü giden bir dönemde kendi beklentilerini gerçekleştirdiğini ve yılı iyi bir noktada kapattığını anlattı.
Enerji sektöründeki büyümenin gayri safi yurt içi hasıla ile paralel gittiğini ve son dönemde enerjideki talep artışının da beklenenden aşağıda gerçekleştiğini vurgulayan Uygun, şöyle devam etti:
“Öyle olunca eskiden yapılan yatırımlar durmadığı için bir anda arz fazlası oluştu. Geçen sene yüzde 35’lere varan bir rezerv fazlası vardı. Bu da daha az verimli ve daha fazla maliyetli santralleri devre dışı bıraktı. Kömür ve yenilenebilire bağlı bir üretim portföyü daha çok gündemde oldu. Dolayısıyla sektörde tamamen spot piyasaya satış yapmaya alışmış şirketler geçen yıl çok zorlandı.
“Van santralini düşük verimden kapattık”
Makinelerin hazır bir şekilde yola çıkmayı beklediğini ifade eden Uygun, Gana’daki sahanın da inşaat için hazır olduğu bilgisini paylaştı.
Uygun, uluslararası piyasalarda enerji ve santralcilik anlamında da uzun vadeli oyuncu olmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Gana dışında da birkaç ülkeyle daha temaslarımız var. Şu anda ekiplerimiz Afrika’da bir ülkede kontratla ilgili görüşmeleri yapıyorlar. İnşallah çok yakında buradan bir santralimizi daha hangi ülkeye taşıyacağımızı açıklarız. Van santralimizi verimlilik sıralamasında altlarda kaldığı için kapattık, uygun bir kontrat fırsatı yakaladığımız anda hemen taşımayı planlıyoruz.”
“İsrail gazında üstümüze düşen neyse yaparız”
Doğu Akdeniz gazının Avrupa’ya ulaştırılması konusundaki görüşlerini de paylaşan Uygun, bu projenin siyasi boyutu kadar teknik boyutlarının da çok önemli olduğunu söyledi.
Uygun, bölgedeki kaynağın Kıbrıs’tan Yunanistan’a mı yoksa Kıbrıs’tan Türkiye’ye ve buradan Avrupa’ya mı ulaştırılacağı konusunda teknik detayların önem kazandığına işaret ederek, “İki rota arasında uzunluk anlamında ciddi farklar var. Yatırım yapacak özel şirketler işin bu boyutunu da düşünecekler” ifadelerini kullandı.
Bu projenin Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Uygun, Doğu Akdeniz’deki gazın sisteme aktarılmasıyla Türkiye’nin gaz tedarik çeşitliliğine yeni bir boyut ekleneceğini dile getirdi.
Bu anlamda proje geliştiricileri tarafından ziyaret edildiklerini söyleyen Uygun, şunları kaydetti:
“Bize burada bir görev düşerse biz varız, çünkü santrallerimiz ve dağıtım şirketlerimiz ile en büyük gaz tüketicilerinden biriyiz. Bu projenin potansiyel bir Türkiye girişi olacaksa grubumuzun gaz dağıtım bölgesi olan Adana tarafından bir giriş olacak. Diğer taraftan Kıbrıs olursa fuel-oil santralimizi gaza çevirerek çok daha uygun şartlarda Ada’ya elektrik sağlayabiliriz. Dolayısıyla bu projenin bize dokunan pek çok noktası var. Biz varız ama bu konuda ısınan bir görüşme trafiğimiz henüz yok.”
“Kömür santrallerine destek gelirse projelerimiz var”
Uygun, kömüre dayalı 270 megavat kapasiteli Bolu Göynük termik santrallerinde gelinen son noktayı da aktararak, geçen hafta cuma itibarıyla santralin ikinci kısmının da kabulünün gerçekleştiğini ve sisteme fatura kesebilecek hale geldiğini belirtti.
AA